Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε

 και που μπορεί να μην έπεσαν 

στην αντίληψή σαςτις μαζέψαμε για να 

ξεκινήσει ευχάριστα η εβδομάδα σας!

 

1. Επιστημονικές ανακαλύψεις για τη διάγνωση και τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων

Ευχάριστα είναι τα νέα για τη διάγνωση και θεραπεία νευρολογικών παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος Αλτσχάιμερ ή το εγκεφαλικό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιστημονικού Κέντρου Χέλμχολτς του Μονάχου, βρέθηκαν τρόποι μη επεμβατικής απεικόνισης του κρανίου που οδήγησαν σε επιστημονικές προσεγγίσεις που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη διάγνωση, την παρακολούθηση και ενδεχομένως ακόμα και τη θεραπεία των νευρολογικών διαταραχών, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση αυτών των καταστροφικών καταστάσεων. Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν νέες δυνατότητες για τη διάγνωση και τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων και φέρνουν επανάσταση στην παρακολούθηση της υγείας του εγκεφάλου με τη μη επεμβατική απεικόνιση του κρανίου.

 

2. Επιστήμονες στην Κίνα υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν νέο ανθρώπινο είδος

Επιστήμονες στην Κίνα υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο ανθρώπινο είδος που έζησε πριν από 300.000 χρόνια. Το αρχαίο ανθρώπινο απολίθωμα που ανακαλύφθηκε φαίνεται πως ανήκει σε παιδί, ενώ όμοιό του ανθρωποειδές δεν έχει βρεθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Xi’an Jiaotong της Κίνας, το Πανεπιστήμιο York του Ηνωμένου Βασιλείου και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για την Ανθρώπινη Εξέλιξη της Ισπανίας, οι ερευνητές του CAS πιστεύουν ότι ανακάλυψαν μια εντελώς νέα γενεαλογική γραμμή -ένα υβρίδιο μεταξύ του κλάδου από τον οποίο προήλθε ο σύγχρονος άνθρωπος και του κλάδου άλλων ανθρωποειδών της περιοχής, όπως για παράδειγμα είναι οι Ντενίσοβαν. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Human Evolution».

 

3. Απολιθώματα ζώων ανακαλύφθηκαν στη Βουλγαρία

Απολιθώματα ζώων που κατοικούσαν στα βουλγαρικά εδάφη πριν από 83 εκατομμύρια χρόνια ανακαλύφθηκαν από επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών (BAS) και το Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Οι παλαιοντολόγοι έκαναν τις ανακαλύψεις στο πλαίσιο της αποστολής «Trun 2023» του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κοντά στη νοτιοδυτική πόλη Τραν, με τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα να είναι δύο σπόνδυλοι από μεγάλα ερπετά, μάλλον δεινοσαύρων.

 

4. Τα κουνούπια έχουν αδυναμία σε συγκεκριμένους ανθρώπους

Θα μπορούσαμε να πούμε πως τα κουνούπια είναι οι ενοχλητικοί επισκέπτες του καλοκαιριού, οι οποίοι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πατρικά και πανομοιότυπα δίδυμα, έχουν και αυτοί τις προτιμήσεις τους ως προς τα άτομα που θα τσιμπήσουν. Πιο συγκεκριμένα, τα κουνούπια προσελκύονται από συγκεκριμένους ανθρώπους με βάση την οσμή τους η οποία σχετίζεται με το DNA. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως μελλοντικά θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν φάρμακο το οποίο μεταβάλλει την οσμή των ανθρώπων και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά και στον περιορισμό της εξάπλωσης ιών όπως είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου.

 

5. H NASA ανακάλυψε έναν από τους αρχαιότερους γαλαξίες του σύμπαντος

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2021 για να εξερευνήσει την απαρχή του σύμπαντος και να φωτογραφίσει τα πρώτα αστέρια που έλαμψαν στο διάστημα. Στις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις του συγκαταλέγεται και η ανακάλυψη ενός από τους αρχαιότερους γαλαξίες του σύμπαντος. Στη δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό Nature, οι επιστήμονες λένε ότι ο «γαλαξίας της Maisie» σχηματίστηκε μόλις 390 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang («Μεγάλη Έκρηξη»), που συνέβη πριν από περίπου 13,8 δισ. έτη. Η ανακάλυψη αυτή τον καθιστά έναν από τους αρχαιότερους επιβεβαιωμένους γαλαξίες.

 

6. Μια πολύχρωμη κυψέλη παιχνιδιού είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους μικρούς μας φίλους

Μια παιδική χαρά στα Ιλίσια αναμορφώθηκε και είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα παιδιά. Ο Δήμος Αθηναίων αναμόρφωσε και εξόπλισε πλήρως με όργανα παιχνιδιού μια παιδική χαρά στα Ιλίσια, έκτασης 300,91 τ.μ., που περικλείεται από τις οδούς Ουμπλιανής και Διοχάρους, και τη μετέτρεψε σε μια «όαση» χαράς και ξεγνοιασιάς. Η παιδική χαρά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μια διθέσια μεταλλική κούνια με καθίσματα νηπίων, έναν διπλό πύργο-σπιτάκι με πολλές λειτουργίες και προσβάσιμη σκάλα, τσουλήθρες και στύλο πυροσβέστη, μια εντυπωσιακή πολυλειτουργική τραμπάλα πολλών θέσεων, καθώς και ένα σύστημα πολυλειτουργικών επιφανειών για νήπια με κατασκευή αναρρίχησης και αιώρα και έχει πιστοποιηθεί από αρμόδιο φορέα.

 

7. Η επιστήμη πλέον μπορεί να μας δείξει πώς μας κάνει να νιώθουμε η τέχνη

1,186 άτομα από διαφορετικές χώρες συμμετείχαν σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Turku στη Φινλανδία με σκοπό να παρατηρηθεί η αλληλεπίδρασή τους με 300 έργα τέχνης. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν online ερωτηματολόγια τα οποία οι συμμετέχοντες καλούνταν να συμπληρώσουν και να καταγράψουν τα συναισθήματα και τις σωματικές αντιδράσεις που τους προκαλούσαν τα έργα τέχνης ενώ επιστήμονες παρατηρούσαν και τις κινήσεις των βλεφάρων τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ανεξαρτήτως των εικόνων  που απεικονίζονταν στα έργα τέχνης, οι συμμετέχοντες ένιωθαν θετικά συναισθήματα και σε μεγάλο βαθμό ταύτιση με τα έργα τέχνης. Συγχρόνως, διαπιστώθηκε η ύπαρξη συσχετισμού ανάμεσα στις σωματικές αντιδράσεις και τα συναισθήματα καθώς όσο πιο έντονες ήταν οι σωματικές αντιδράσεις, τόσο πιο έντονα ήταν και τα συναισθήματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, τα αποτελέσματά της μπορούν να έχουν εφαρμογή μελλοντικά και σε θεραπείες ψυχικής υγείας.

 

8. Οι πράξεις αγάπης έχουν θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία

Συμφωνα με νέα έρευνα, οι μικρές πράξεις αγάπης μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα σε ασθενείς με σκοπό τον περιορισμό των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους, δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες στις ανατέθηκαν διαφορετικές δραστηριότητες. Σε κάποιους ανατέθηκε να καταγράφουν τις σκέψεις τους, σε άλλους να διοργανώνουν τουλάχιστον δυο ευχάριστες δραστηριότητες την εβδομάδα και σε άλλους ανατέθηκε να κάνουν μικρές πράξεις καλοσύνης για τους γύρω τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ομάδα που ανέλαβε να πραγματοποιήσει τις μικρές πράξεις καλοσύνης επέδειξε αλματώδη πρόοδο ενώ και η ίδια η πρόταση να κάνουν οι συμμετέχοντες μια καλή πράξη, είχε θερμή υποδοχή από εκείνους.

 

9. Παγκόσμιο ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνα καρέτα-καρέτα στη Ζάκυνθο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΡΧΕΛΩΝ του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, μια χελώνα καρέτα-καρέτα που καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Ζάκυνθο το 1986, έκανε και φέτος τη φωλιά της στην παραλία Σεκάνια της Ζακύνθου, επιβεβαιώνοντας έτσι, 37 ολόκληρα χρόνια αναπαραγωγικής ζωής. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί με μια χελώνα να ωοτοκεί για 36 χρόνια στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα οι αριθμοί των φωλιών ανά την Ελλάδα φέτος αποτελούν ένδειξη για ελπιδοφόρο πορεία των πληθυσμών των χελώνων.

 

10. Η εκπληκτική ταινία «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή είναι πλέον διαθέσιμη στο Netflix

Μια ακόμα αξιόλογη ελληνική παραγωγή βρίσκει το δρόμο της προς τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Netflix. Πιο συγκεκριμένα, η ταινία του Άγγελου Φραντζή «Ευτυχία» με θέμα τη ζωή και το έργο της συνθέτριας Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου είναι πλέον διαθέσιμη στο Netflix και ήδη από τις πρώτες μέρες κατέκτησε μια θέση στις δέκα πιο δημοφιλείς ταινίες/σειρές της πλατφόρμας. Στην ταινία πρωταγωνιστούν αξιόλογοι ηθοποιοί όπως η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης και η Ευαγγελία Συριοπούλου.

 

Τις καλύτερες ευχές μας για μια Δευτέρα λίγο πιο γλυκιά και μια εβδομάδα όμορφη και δημιουργική!

Πηγή Φωτογραφίας

 

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου