Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που μας

 πέρασε και που μπορεί 

να μην έπεσαν στην αντίληψή σαςτις

 μαζέψαμε για να ξεκινήσει ευχάριστα η

 εβδομάδα σας!

1. Μέχρι πριν τρία χρόνια δε μιλούσε καν ελληνικά. Αυτό όμως δε στάθηκε εμπόδιο για την επιτυχία. Μια επιτυχία που τον οδήγησε από τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο της επιλογής του. Ο Ιρανός πρόσφυγας Kourosh με πίστη και αφοσίωση -και τα παιδιά του παιδικού χωριού SOS να τον στηρίζουν- αρίστευσε παρά τις αλλεπάλληλες κακουχίες στον δρόμο του.

2. Μια συγκλονιστική έκθεση με πορτρέτα ανθρώπων που έδωσαν τέλος στη ζωή τους, το καθένα ύψους σχεδόν δύο μέτρων, χαμογελούν στους περαστικούς στη Νότια Όχθη του Λονδίνου δίπλα στον ποταμό Τάμεση. Η φιλανθρωπική οργάνωση για την πρόληψη της αυτοκτονίας Calm προσπαθεί να περάσει ένα σημαντικό μήνυμα που θα μπορούσε να σώσει ζωές.

3. Η μουσική είναι αισθήσεις. Και μες στις αισθήσεις της αυτές προκαλεί και ανατριχίλα. Γι’ αυτό ο νευρολόγος Σαμ Γκίλμπερτ επιμελήθηκε μια μουσική λίστα 712 κομματιών που είναι ικανά να σου σηκώσουν την τρίχα. Τι λες, αντέχεις 66 ώρες μουσικής ανατριχίλας;

4. Ένας ιστορικός χώρος πρασίνου αναγεννιέται. Στους σύγχρονους καιρούς της Αθήνας και μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης, το εμβληματικό πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης, στο Κουκάκι θα μεταμορφωθεί. Αυτή η ξεχωριστή όαση πρασίνου, που δίνει διαχρονικά πολύτιμες ανάσες δροσιάς σε μικρούς και μεγάλους, ξανασυστήνεται σε μικρούς και μεγάλους.

 

Πηγή φωτογραφίας

5. «Είναι ένα όνειρο αυτό που ζω», είπε ο δωδεκάχρονος που για πρώτη φορά πήγε στο σχολείο χωρίς το αναπηρικό του αμαξίδιο αλλά βάδισε μόνος του. Η ελαστική τεχνολογία κάνει το θαύμα της στην Ισπανία και ο Χόρχε Αλέχο ξαναπερπατάει με ρομποτικό εξωσκελετό κι ένα χαμόγελο ελπίδας ζωντανεύει για 17 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο με νευρολογικές βλάβες που τα εμποδίζουν να περπατήσουν.

6. «Ένα παραμυθάκι ακόμα, κυρία», με hastag (#) «τα παιδιά είναι το μέλλον», κι ένα τεράστιο μπράβο στους διοργανωτές της οργάνωσης «Πολύχρωμο Σχολείο» που υποστηρίζεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Στις 25/6 λοιπόν στο πολύχρωμο σχολείο Drag Queens διάβασαν παραμύθια σε παιδιά. Μακάρι να βλέπαμε τέτοιες εικόνες κάθε μέρα. Μακάρι να βλέπαμε τέτοιες εικόνες στα σχολεία. Η ευαισθητοποίηση σε θέματα διαφορετικότητας απ’ τη νηπιακή ηλικία είναι ένα φως στον αγώνα για ισότητας.

7. Σχολείο ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις πρόκειται να λειτουργήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Πρωτοβουλία ζωτικής σημασίας ώστε οι ασθενείς να συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην κατανόηση και αντιμετώπιση της θεραπείας τους.

 

heart-shaped red and beige pendant

 

8. Το ότι γεννήθηκε χωρίς τα άνω άκρα της δε στάθηκε εμπόδιο για την ευτυχία της. Εγκαταλείφθηκε απ’ τους γονείς της και υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι, νιώθωντας πως αποκτάει ξανά η ζωή της νόημα. Έτσι η μικρή Vasilina απ΄τη Ρωσία είναι ένα ευτυχισμένο παιδί και απ’ το χαμογελαστό πρόσωπό της δεν καταλαβαίνει κανείς ότι ήταν κάποτε σε ορφανοτροφείο.

9. Μπορεί η πανδημία να έφερε τα πάνω-κάτω όμως έφερε και μια στιγμιαία ανάσα στο περιβάλλον. Κι ενώ η κλιματική αλλαγή έρχεται να μας ταράξει, απ’ ότι φαίνεται κατά τη διάρκεια του lockdown καθάρισε ο αέρας στις μεγαλουπόλεις απ΄τον περιορισμό και μόνο των μεταφορών της βιομηχανικής δραστηριότητας. Το γεγονός αυτό δημοσιοποιήθηκε από το Α.Π.Θ. και θα παρουσιαστεί στο 13ο Παγκόσμιο συνέδριο ποιότητας Αέρα-Επιστήμης και εφαρμογής.

10. Για το τέλος αφήνουμε αυτό. Όσοι τολμάτε να υποβιβάζετε τη ζωή σε κανονική, σε μη κανονική και λαθραία ρωτήστε τα παιδιά να σας πουν, αυτά ξέρουν. Και μαζί μια φωτογραφία που ανέβηκε σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης μ’ ένα Ουκρανάκι κάπου 7 χρονών να κοιμίζει ένα μωρό απ΄το Ιράν στο καράβι της επιστροφής. Μια φωτογραφία που σε χτυπάει με δύναμη στο πρόσωπο. Που χωράει όλα τα μηνύματα, ό,τι έχει γραφτεί για συμπερίληψη: Αλληλεγγύη, ανθρωπισμός, αγάπη.

 

Πηγή φωτογραφίας

 

Καλή εβδομάδα και καλό Ιούλιο! Stay to the sunny side of life!

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου