Η βροχή είναι μια κυρία που επεμβαίνει στη φύση και στις ανθρώπινες ψυχές. Έχει τον δικό της μαγικό τρόπο να τα μεταμορφώνει όλα και να προσθέτει κάλος, σαν μια διάφανη μάγισσα που με το σκήπτρο της αλλάζει την πλάση, άπαξ και αποφασίσει να ξεχυθεί. Σύμφωνα με την κρίση της, άλλοτε πέφτει σε δύο χώρες ταυτόχρονα, άλλοτε σε τρεις, άλλοτε σε μία, άλλοτε σε καμιά.

Το βρόχινο νερό μεταφέρει οξυγόνο και άζωτο στα φυτά και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και τη μακροζωία τους, ενώ το νερό της ύδρευσης που περιέχει και άλατα και άλλες ουσίες που μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβείς για την καλλιέργεια. Το νερό της βροχής όταν πέφτει στα φυτά τα καθαρίζει, τα βοηθά να απορροφήσουν πιο εύκολα οξυγόνο κι έτσι γίνονται πιο δεκτικά στη φωτοσύνθεση και στα θρεπτικά συστατικά του εδάφους. Η συλλογή βρόχινου νερού είναι σημαντική. Ψεκάζοντας τα φύλλα του φυτού με νερό που έχεις συλλέξει κατά τη διάρκεια της βροχής, δημιουργείται υγρασία εκείνη που τα βοηθά να παραμείνουν ζωντανά και να διατηρήσουν το χρώμα τους σε περιόδους ξηρασίας, όπως το καλοκαίρι. Ένας τρόπος συλλογής είναι να τοποθετούνται ανοιγμένα μπουκαλάκια με ψεκαστήρα κατά τη διάρκεια της βροχής σε ένα σταθερό μέρος. Μετά το πέρας της βροχής μπορούμε να κλείσουμε το μπουκάλι με τον ψεκαστήρα και είναι πλέον έτοιμο για χρήση.

Η βροχή παίζει σημαντικό ρόλο και στην καθημερινότητά μας. Έχουμε κανονίσει ένα ραντεβού ή μια έξοδο και ξαφνικά ο καιρός μάς τα χαλάει. Δεν αργεί να μυρίσει αναβολή στην ατμόσφαιρα! Ας μη στεναχωριόμαστε όμως, υπάρχει κι άλλος τρόπος να περάσουμε καλά! Μια ενδιαφέρουσα επιλογή είναι να καθίσουμε σπίτι, ενώ αν είμαστε λίγο πιο ρομαντικοί τύποι δε θα ήταν καθόλου κακή ιδέα να φτιάξουμε ζεστή ατμόσφαιρα σβήνοντας τα φώτα, ανάβοντας κεριά και με συντροφιά ένα ποτήρι κρασί να χαζέψουμε με το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει τη βροχή έξω απ’ το παράθυρό μας που καταφέρνει να κλέψει την παράσταση.

Οι εικόνες από καταστάσεις που έχουμε ζήσει έχουν την τάση να αποτυπώνονται στο υποσυνείδητο. Είναι εύθραυστες και ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να έρθουν στην επιφάνεια του νοητού μας πεδίου από ένα ερέθισμα, όπως το νερό, ο ήχος και ο τρόπος που πέφτει η βροχή. Ο νους είναι μια μεγάλη συλλογή στιγμών, σκέψεων και φαντασιώσεων. Είναι ικανός να μας κάνει να αποφασίσουμε σε δευτερόλεπτα, να μας ωθήσει να κάνουμε κινήσεις όπως να στείλουμε ένα γραπτό μήνυμα στο πρόσωπο που μας ενδιαφέρει δείχνοντάς του ότι το σκεφτόμαστε, να μας δώσει έμπνευση να γράψουμε, να συνθέσουμε, να ζωγραφίσουμε, να τηλεφωνήσουμε σε ένα αγαπημένο πρόσωπο να του πούμε πως μας έλειψε πολύ. Τις κινήσεις αυτές μπορεί να μην είχαμε τη δύναμη ή την όρεξη να τις κάνουμε εάν δεν υπήρχε κάποιο ερέθισμα, όπως οι σταγόνες της βροχής και το backround του γκρι υγρού φόντου στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί σε κάποιους μια αίσθηση μελαγχολίας, σε άλλους αίσθημα αισιοδοξίας και σε ορισμένους κλίμα δημιουργικότητας.

Οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα με αισθήσεις, γι’ αυτό όταν βρέχει και είμαστε σκεπτικοί ή θλιμμένοι μπορεί να ενεργοποιηθεί μια αίσθηση αυτόματα, σαν να πάτησε μια αόρατη δύναμη το χρυσό κουμπί του κάλους και ξαφνικά μυαλό και σώμα βρέθηκαν σε διαφορετική κατάσταση, σ’ αυτή της λύτρωσης, του δέους, της χαράς, της λύπης. Πόσες παραλλαγές να χωρέσει ένα σώμα; Πολλές! Για εμάς τα πιο τολμηρά παιδιά που δε θα μας πειράξει αν βρέξει και δεν έχουμε μαζί μας ομπρέλα, ένας γενναίος περίπατος στη βροχή μάς κάνει να αισθανθούμε μοναδικοί, να νομίζουμε πως παίζουμε σε videoclip ή ταινία, μας επιτρέπει να αφήσουμε ελεύθερα τα πάθη και τις ενοχές μας, ώστε να ξεπλυθούν από την ορμή και την ένταση του νερού. Το νερό μπορεί να διαπεράσει τα ρούχα, τις κάλτσες, τα παπούτσια, όμως για έναν τολμηρό ταξιδιώτη στα έγκατα των αισθήσεων αποτελεί μια πρόκληση χωρίς φραγμούς, που τον καθιστά έτοιμο να φωνάξει, να τρέξει, να χορέψει. Δεν τον νοιάζει αν βραχεί ούτε εάν οι δρόμοι είναι άδειοι. Ίσα-ίσα το απολαμβάνει περισσότερο αν είναι ντροπαλό πλάσμα, γιατί δίνει την παράστασή του χωρίς να τραβάει τα βλέμματα. Αν πάλι είναι ανήσυχο πνεύμα και απολαμβάνει να τραβά τα βλέμματα, ελπίζει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όσους κοιτάνε.

Το νερό της βροχής αποτελεί πηγή μακροζωίας και υγείας για τα φυτά και το έδαφος. Οι σταγόνες της αποτελούν έναν κινηματογράφο εικόνων και θυμήσεων, ενώ οι περίπατοι σε καταιγίδα ή ψιχάλα της μοιάζουν με ταινία μικρού μήκους για όσους δε φοβούνται να  κρατήσουν ομπρέλα. Φίλε μου καλέ, να μην κρατάς ομπρέλα στο νερό από τη μητέρα φύση, γιατί ξέρει τι κάνει. Βγες να τρέξεις στη βροχή κι άσε τον κόσμο να αναρωτιέται εάν έχασες τα λογικά σου.

Για δες, ένας ακόμα αλλόφρων διασχίζει γοργά τον βρεγμένο δρόμο. Μη σχολιάσεις, μη χλευάσεις, μην πέσεις στην επήρεια κακών λογισμών. Δες τη δική του παράσταση σαν θεατής κι όχι σαν κομπάρσος, γιατί κάθε άνθρωπος που συναντάς από κάτι θέλει να ξεφύγει, κάτι θέλει να βρει, κάτι θέλει να φτιάξει και μια αμαρτία να ξεπλύνει.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άρτεμις Τακιανού
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.