anastasia1467

Πανελλαδικές εξετάσεις: άγχος, αγωνία, ξενύχτια και κόπος μηνών. Η στιγμή των αποτελεσμάτων σε δικαιώνει για όλη αυτή την προσπάθεια, οι βάσεις ανακοινώνονται και οι στόχοι της ενήλικης πλέον ζωής σου παίρνουν μορφή. Η νέα σου ζωή ξεκινάει, νέα πόλη, όνειρα και στόχοι. Το βασικό όμως για όλα αυτά είναι η αναζήτηση του νέου σου σπιτιού, του πρώτου της ενήλικης και ανεξάρτητης ζωής σου.

Ξεκινάς, λοιπόν, ψάχνοντας μέσα από αγγελίες εφημερίδων και ηλεκτρονικών ιστοσελίδων. Οι επιλογές αρκετές, όχι πολλές. Κάνοντας ένα πλάνο βλέπεις τι σπίτι θέλεις και φυσικά ψάχνεις τις τιμές των ενοικίων, τις παροχές και φυσικά την τοποθεσία. Η εύρεση φοιτητικής στέγης είναι κάτι δύσκολο μέχρι να δημιουργήσεις αυτό που πραγματικά αγαπούσες και φανταζόσουν από παιδί. Βγαίνεις πλέον απ’ τα στενά πλαίσια να μοιράζεσαι το χώρο σου με κάποιον άλλον. Οπότε αυτό σημαίνει ότι ανεξαρτητοποιείσαι απ’ τους δεσμούς της οικογένειάς σου.

Ένα τέτοιο σπίτι εκτός από ζεστό και φιλόξενο σου παρέχει και την ασφάλεια που αποζητάς όταν νιώθεις κούραση και μοναξιά. Γιατί είναι φτιαγμένο στα δικά σου μέτρα και σταθμά. Αυτό το σπίτι είναι δύσκολο να το αλλάξεις γιατί το γεμίζεις με αναμνήσεις και έρωτες, μεθύσια, γέλια, κλάματα και δυνατές φιλίες. Μέσα στο χώρο αυτό ζεις λοιπόν έντονες στιγμές, αλλά παράλληλα συνηθίζεις και μαθαίνεις να στηρίζεσαι στον εαυτό σου για να συντηρείς ένα τέτοιο σπίτι. Παράλληλα με τις σπουδές σου δουλεύεις και προσπαθείς ν’ ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις μια τέτοιας αλλαγής.

Περνάς μοναδικά βράδια συντροφιά με ταινίες και φίλους, συγκεντρώσεις κι έρωτες εφήμερους, αλλά και σχέσεις μοναδικές. Κάθε στιγμή και μια ανάμνηση, μέσα σε λίγο καιρό και χωρίς να το έχεις συνειδητοποιήσει έχεις δεθεί συναισθηματικά μ’ αυτόν το χώρο. Το περιποιείσαι αυτό το σπίτι κι όταν φεύγεις φροντίζεις να είναι καθαρό και συμμαζεμένο για να το βρεις όπως το άφησες, να σε υποδεχτεί όπως ακριβώς θέλεις.

Το πιο δύσκολο όμως είναι το κομμάτι της μετακόμισης και το τέλος της φοιτητικής σου ζωής, επειδή μαζεύοντας τα πράγματά σου κλείνει ένας όμορφος κύκλος της ζωής σου απ’ τον οποίο έχεις να θυμάσαι και καλά και κακά, υπερτερούν όμως τα καλά. Όσο και να σε πληγώνει η αλλαγή αυτή, στο τέλος απλώς θα θυμάσαι ότι αυτό το σπίτι ήταν το πρώτο της ενήλικης ζωής σου.

Θα ακολουθήσουν κι άλλα σπίτια στη μετέπειτα ζωή σου, αλλά σαν το πρώτο σου αυτό σπίτι δε θα είναι. Κι αυτό γιατί θα έχουν αλλάξει τα πρόσωπα που το γεμίζουν, θα έχεις μεγαλώσει κι οι υποχρεώσεις σου θα είναι περισσότερες, με αποτέλεσμα να μη δίνεις σημασία σε θέματα διακόσμησης, τεχνοτροπίας και στιλ. Όπως και να ‘χει οι άνθρωποι με τους οποίους θα δημιουργηθούν οι αναμνήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία κι η καθημερινότητα που θα ζήσεις μαζί τους μέσα σ’ αυτό το σπίτι θα χαραχθεί στη μνήμη σου για πάντα.

Γι’ αυτό λοιπόν όσο χρόνο μείνεις σε σπίτι δικό σου πρέπει να φροντίσεις να το αγαπήσεις και να το προσέξεις για να κρατήσεις στην πορεία ό,τι ήταν διαφορετικό και πρωτόγνωρο για σένα. Κάνε ταξίδια με την παρέα σου και φτιάξε διάφορα κολάζ από φωτογραφίες των διακοπών σας, φτιάξε μία κορνίζα. Γέμισε το χώρο με διάφορα διακοσμητικά που να θυμίζουν κάτι απ’ τα ξενύχτια και τις εκδρομές που έχεις κάνει με φίλους. Βεβαίως μην ξεχάσεις και μια μεριά του σπιτιού να την κάνεις πιο ζεστή για τα βράδια του χειμώνα, με τεράστια αναπαυτικά μαξιλάρια.

Το σπίτι αυτό ν’ αποπνέει μια φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα κι ένα περιβάλλον χαρούμενο για κάθε άτομο που θα έρθει να σε επισκεφθεί.

Συντάκτης: Ελένη Φλισκουνάκη
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!