Η φιλία είναι δύσκολη σχέση. Δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι να μοιραζόμαστε απλόχερα τα προβλήματά μας, τις συνήθειες, τις χαρές και τις λύπες μας. Οι άνθρωποι είναι μεν πλασμένοι από τη φύση τους να βαδίζουν με συνοδοιπόρους αλλά είναι και πολλοί που δυσκολεύονται ιδιαίτερα να βρουν τον τρόπο να δείξουν την πρόθεσή τους να προσεγγίσουν κάποιον.

Οι φιλίες χτίζονται με τα σταθερά θεμέλια της εμπιστοσύνης και του σεβασμού. Δεν είναι δύσκολο να είσαι ξεκάθαρος και ταυτόχρονα πιστός και έμπιστος φίλος. Τυχαίνει όμως, να μην ταιριάζεις με όλους στον τρόπο συμπεριφοράς και με κάποια άτομα, ενώ θες ειλικρινά να δείξεις ενδιαφέρον, να μη βρίσκεις τις σωστές κινήσεις για να το κάνεις. Και ιδιαίτερα όταν περνάμε δυσκολίες, όταν νιώθουμε να χάνουμε όλα όσα είχαμε, ή όταν πέφτουμε από τα σύννεφα με κάποιο άτομο και η προσγείωση αποδεικνύεται απότομη, η παρουσία των φίλων είναι σημαντική.

Θέλει δουλειά για να γίνεις ένας καλός συνομιλητής και για να εξωτερικεύσεις την ενσυναίσθησή σου, δίνοντας την επιβεβαίωση ότι στα δύσκολα θα είσαι εκεί να σηκώσεις το φορτίο του φίλου, ή έστω για να βάλεις πλάτη και να του το κάνεις λίγο πιο ελαφρύ. Οι πέντε κινήσεις που ακολουθούν, ίσως σε βοηθήσουν να το πετύχεις λίγο πιο εύκολα.

 

Diary | Rubik’s Cube


€14,90

-----

 

1. Μη δείχνεις δήθεν ενδιαφέρον

Όταν τραβάμε ζόρια έχουμε την τάση να μυριζόμαστε το δήθεν ενδιαφέρον με την ίδια ευκολία που μυρίζει ο σκύλος το κρυμμένο του κόκκαλο. Για να γίνεις ένας καλός φίλος χρειάζεται να ακούς με προσοχή και να δίνεις πραγματική βάση στα λεγόμενα του άλλου ατόμου. Καλό θα ήταν να έχεις άμεση οπτική επαφή και να θέτεις ερωτήσεις για να κατανοήσεις καλύτερα όσα λέει. Το «Θα το έκανες αυτό;», «Πώς νιώθεις εσύ για αυτό που συνέβη;» ή και το «Πώς μπορώ να βοηθήσω;» είναι φράσεις κλειδιά που δείχνουν ότι το ενδιαφέρον είναι ειλικρινές.

 

2. Μην αναλώνεσαι σε αχρείαστες συμβουλές

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να λύσετε το πρόβλημα μία και έξω. Είναι εκείνη η κρίσιμη πρώτη φάση που χρειάζεται να καταλάβεις πώς νιώθει ο φίλος σου. Εκείνη κατά την οποία έχει ανάγκη να εξωτερικεύσει και την παραμικρή ασήμαντη (αλλά σημαντική για εκείνον) λεπτομέρεια. Που πρέπει να βάλεις κι εσύ όλα τα αποθέματα των δυνάμεών σου, όχι για να πάρεις τη δυσκολία του μακριά, αλλά για να κατανοήσεις αυτό που περνάει. Μια γερή πλάτη και μια σφιχτή αγκαλιά, μπορούν να αποδειχτούν σημαντικότερα από όλες τις συμβουλές του κόσμου.

 

3. Δείξε κατανόηση (ακόμη και λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνεις)

Δώσε βάση σε όσα θα ακούσεις και δείξε με τη στάση σου ή ακόμη και με μια φράση του τύπου «Θα ένιωθα το ίδιο» ή «Θα με εκνεύριζε εξίσου» ότι καταλαβαίνεις πώς νιώθεις και ότι δεν είναι μόνος στην κατάσταση αυτή. Ότι είσαι στο πλευρό του και σε νοιάζει να είναι καλά οτιδήποτε και αν πηγαίνει λάθος. Επειδή όμως και η κατανόηση υπάγεται στην κατηγορία που είδαμε στο νούμερο ένα της λίστας μας, δεν πρέπει δηλαδή να είναι δήθεν, μη φοβηθείς και τις εκφράσεις που δείχνουν μεν κατανόηση, αλλά όχι και ταύτιση. «Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο δύσκολο σου είναι», «Δεν καταλαβαίνω απόλυτα, αλλά είμαι εδώ για σένα όπως και να έχει». Φράσεις που σίγουρα δείχνουν στο άλλο πρόσωπο ότι είσαι παρών.

 

4. Κάνε μικρά πράγματα για να ξεχαστεί

Το άτομο απέναντί σου μάλλον δε θα είναι σε φάση ούτε να πάει μια βόλτα έξω, ούτε να συνομιλήσει με τον οποιονδήποτε άκυρο ή γνωστό άγνωστο, ούτε καν να κάνει μια σοβαρή συζήτηση. Οι πιθανότητες είναι πως θα αν το αφήσεις επάνω του θα προτιμήσει να κάνει βουτιά με το κεφάλι υπεραναλύοντας τα ίδια και τα ίδια και κοιτώντας τη λάθος συμπεριφορά που εισέπραξε ή έκανε από χίλιες και δύο μεριές. Στόχος σου λοιπόν να τον κάνεις να ξεχαστεί, είτε με το να τον πάρεις σηκωτό και να πάτε σε κάποιο πάρτι με ποτά και ξένο κόσμο, είτε με το να το παίξεις λίγο πιο διπλωματικά και να τον βάλεις να ασχοληθεί με κάποια δραστηριότητα, όπως να φτιάξετε κάποια βλάβη στη μηχανή του αυτοκινήτου σου, να διορθώσετε εκείνο το θέμα στον υπολογιστή σου που τόσο καιρό σε παιδεύει και -τι σύμπτωση- μόνο εκείνος ξέρει να το φτιάξει, ή ακόμη και να ψάξετε να βρείτε το ιδανικό δώρο για το ανίψι σου, που έχει γενέθλια σε τρεις μονάχα μήνες και ίσα που προλαβαίνεις να επιλέξεις κάτι της προκοπής! Σημασία έχει ότι θα τα κάνετε μαζί και θα αφήσετε για λίγο πίσω όσα άλλα θέματα υπάρχουν.

 

5. Υπενθύμισε με την παρουσία σου τη θέση του στη ζωή σου

Συνήθως εν μέσω δυσκολιών, χάνουμε επαφή με την αυτοεκτίμησή μας και πολλές φορές νιώθουμε να έχουμε μείνει μόνοι ακόμη κι αν έχουμε άτομα δίπλα μας που μας στηρίζουν. Και αυτό δεν είναι πάντα κάτι που αλλάζει όσα «αξίζεις καλύτερα» κι αν πούμε. Το να μένουμε λοιπόν εκεί, ακούγοντας, στηρίζοντας, ή πολλές φορές ακόμη και αρκούμενοι στη σιωπηλή παρουσία, μπορεί να λειτουργήσει σαν μια μικρή ένεση αυτοπεποίθησης. Και φυσικά και μερικές υπενθυμίσεις του ότι δεν αξίζει να αναλώνεται σε λάθος συμπεριφορές, είναι σημαντικές.

 

Οι φιλίες, τελικά, σου μαθαίνουν να κρίνεις και να εκτιμάς τους ανθρώπους σε κάθε περίεργη φάση της ζωής σου. Επιλέγεις με ποιους θα συνεχίσεις να βαδίζεις στο μονοπάτι σου και ποιους θα αποχαιρετήσεις μία για πάντα. Εκείνους που στάθηκαν στα δύσκολα, στις στιγμές που δεν ήθελες τίποτα και κανέναν στο πλευρό σου, όμως έμειναν -καμιά φορά ακόμη και με το έτσι θέλω- να τους σέβεσαι και να τους αγαπάς. Να μην ξεχνάς ότι οι αληθινοί φίλοι επιμένουν και στα ζόρια μας να δηλώνουν παρουσία, ακόμη κι αν το κάνουν σιωπηλά.

Συντάκτης: Γεωργία Δημητρακάκου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη