Οι σχέσεις είναι δύσκολο κομμάτι της καθημερινότητας. Διαφέρουν μεταξύ τους από τυπικές σε φιλικές, από φιλικές σε ερωτικές και πάει λέγοντας. Συγκεκριμένα, μια ερωτική σχέση μεταξύ δύο προσώπων κλιμακώνεται περπατώντας σε μικρά σκαλοπάτια για να φτάσει στο σημείο να πει κανείς ότι είναι ερωτευμένος.

Τι είναι ο έρωτας, άραγε; Είναι εκείνο το αναψοκοκκίνισμα στα μάγουλα, εκείνη η κάψα που νιώθεις όταν αντικρίζεις το άτομο που ποθείς; Ή μήπως το μπέρδεμα που συμβαίνει στο μυαλό σου όταν όλα αλλάζουν ανά πάσα στιγμή; Το άγχος που κάνει την καρδιά σου να χτυπά δυνατά και ο κρύος ιδρώτας που σε διαπερνά; Μήπως είναι όλα αυτά μαζί σε ένα;

Το να είσαι ερωτευμένος ξεκινά από το στάδιο της επιθυμίας, το να θέλεις να έχεις δικό σου αυτό το άτομο, να επιθυμείς να το διεκδικήσεις για να το κερδίσεις.Έπειτα έρχεται η έλξη και ο δεσμός, με το τελευταίο να μην είναι πάντα εύκολο. Ο έρωτας προκαλεί όλα εκείνα τα συναισθήματα που έρχονται αυθόρμητα, σε κάνει να χάνεσαι στις σκέψεις σου και σκαλώνεις σε εκείνα τα μάτια που για χάρη τους θα έκανες πολλά περισσότερα από όσα πίστευες, πράξεις που ούτε για τον ίδιο σου το εαυτό δε θα τολμούσες να επιχειρήσεις. Η σχέση όμως δεν είναι κάτι αφηρημένο, δεν είναι κάτι αέρινο. Είναι γη, θέλει γερά πατήματα, έχει ανηφόρες και στροφές και γερό στομάχι.

Ο έρωτας σε κάνει να αναπτύσσεις μια διαφορετική πτυχή του εαυτού σου, ένα πιο αγαθό κομμάτι, πιο αφημένο. Σε κάνει να νιώθεις εκείνη τη δύναμη του «μαζί» που μέχρι τώρα ήταν μονάχα «εγώ». Μπορεί μόνο αυτή η μελωδία του έρωτα να κρατήσει τη σχέση; Δηλαδή, αρκεί ο έρωτας και μόνο, για να πάει τη σχέση σε πιο σοβαρό υπόβαθρο;

Έχει αποδειχθεί πως δεν είναι εύκολο το να κρατήσεις τον έρωτα πάνω από δύο με τρία χρόνια, ωστόσο σχέσεις κρατάνε μένοντας υγιείς για πολύ περισσότερο. Δε μετράς άλλωστε τον έρωτα και την αγάπη σε γραμμάρια, ούτε υπολογίζεις πότε θα σου τελειώσει για να προλάβεις να πας να πάρεις άλλο. Το σημαντικό είναι το πώς θα κρατήσεις τη σχέση σου κι αν η έλλειψη έρωτα σημαίνει και το τέλος της.

Μην πιστεύεις σε όσα ο κόσμος λέει για τις σχέσεις, αυτό είναι το μυστικό. Μην πηγαίνεις με κανόνες, ούτε με απαραίτητα συστατικά. Να επικεντρωθείς στον τρόπο που εσύ θα εξελίξεις να κάνεις εκείνο το βήμα κι ο έρωτας θα σε οδηγήσει ως ένα σημείο μεν, αλλά δε θα σε κρατάει με λουρί δε. Για να μην παιδεύεσαι, το κλειδί είναι ήταν και θα είναι ένα. Να επιλέγετε μαζί το μοτίβο σας. Να μην οδηγεί ο ένας κι ο άλλος να ακολουθεί. Να μη συμβιβάζεται ο ένας κι ο άλλος να ορίζει. Να το πηγαίνετε βήμα-βήμα, μαζί.

Ο έρωτας θα σας βάλει στο παιχνίδι του κυνηγητού, αλλά η εμπιστοσύνη θα θέσει τα σωστά θεμέλια της σχέσης σας. Διότι, έχοντας σωστή κρίση για όλα όσα συμβαίνουν στη σχέση σας, από τους τσακωμούς μέχρι τα πιο σοβαρά θέματά σας, θα μπορέσετε με λογική και ψυχραιμία να συζητήσετε και να βρείτε τη λύση.

Γιατί η επικοινωνία δεν είναι κάτι αφηρημένο που λέγεται για να ειπωθεί. Δεν είναι αέρας κοπανιστός. Είναι το σούπερ μάρκετ της εβδομάδας και τα πέντε λεπτά ησυχίας στο σαλόνι, είναι η κούραση το βράδυ που θα οδηγήσει σε μια χαλαρή βραδιά, είναι η γρίπη τον Σεπτέμβρη και το μασάζ στον αυχένα μετά από ημικρανία. Είναι το να αισθάνεσαι το ζευγάρι σου, το να το καταλαβαίνεις. Μην αφεθείς μόνο στα συναισθήματα, θα χάσεις την ουσία που είναι πάντα απτή.

Συντάκτης: Γεωργία Δημητρακάκου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου