Λόγια που λέγονται απλά και μόνο για να ειπωθούν. Σκέψεις και συναισθήματα που εκφράζονται και σιωπές που λένε πολλά χωρίς να χρησιμοποιούν λέξεις. Λόγια που λέγονται με ευθύτητα ή λόγια που αφήνουν υπονοούμενα. Γιατί να πεις κάτι που δεν εννοείς για να «κόψεις αντιδράσεις»; Γιατί να προκαλέσεις το ενδιαφέρον του συντρόφου σου αξιοποιώντας δόλια μέσα και πλάγιες οδούς; Αναρωτήσου αν η όποια αντίδραση προκαλέσεις, όσο δελεαστική ή θετική και να είναι στα μάτια σου, ή όποια λόγια ακούσεις, είναι αποτέλεσμα της πίεσης που έχεις εσύ ασκήσει. Κατά πάσα πιθανότητα, τα έλαβες με ένα λίγο καλυμμένο είδος εκβιασμού. Όταν έρθει η στιγμή της αλήθειας μπορεί να μείνεις με την απορία τι ήταν πραγματικότητα και τι όχι.

Να προτιμάς τους ευθείς ανθρώπους, που λένε αυτό που νιώθουν, που το πιστεύουν κατά μέτωπο, χωρίς να δείξουν οίκτο. Αυτό να επιδιώκεις! Σε κάνει πιο δυνατό η αλήθεια παρά τα παραμύθια που ίσως ακούς. Το ίδιο να κάνεις κι εσύ. Να λες την αλήθεια στον άνθρωπό σου. Να του λες όσα νιώθεις, όσα σε προβληματίζουν, όσα σε στενοχωρούν ή σε νευριάζουν. Είναι εκεί για να τα συζητήσει μαζί σου και να σε υποστηρίξει. Αν υποστηρίζει το αντίθετο μάλλον κάτι πάει λάθος μεταξύ σας και πρέπει να το αντιμετωπίσεις. Σου το οφείλεις, πρώτα σε σένα και έπειτα στον άνθρωπο που έχεις μοιραστεί κάποιες από τις πιο προσωπικές στιγμές για μια περίοδο στη ζωή σου. Να χαίρεσαι αν σου λένε τη σκληρή αλήθεια και να το μεταφράζεις ως πηγή για να γίνεις πιο δυνατός και ανθεκτικός χαρακτήρας.

Ποια η αξία να πεις στον άλλο «δε νιώθω το ίδιο»; Τι σε ωθεί να πιστεύεις ότι ένας άνθρωπος στο άκουσμα αυτών των λέξεων δε θα το σκέφτεται συνέχεια με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο; Το είπες και από εκείνη τη στιγμή θα το σκέφτεται όπως ακριβώς το άκουσε. Στιγματίστηκε η στιγμή με αυτή τη φράση. Αναίρεσες μόλις τα συναισθήματα που έχεις εκφράσει ήδη στον άνθρωπό σου. Ακόμη κι αν δεν το εννοούσες, αλλά το είπες για να τσεκάρεις ποια θα είναι η αντίδραση, τα λόγια σου δεν αλλάζουν. Στις δεύτερες σκέψεις που κάνεις, φέρνεις στον νου και εναλλακτικές. Μήπως έδειξε προβληματισμό και ότι στάθηκε στα λόγια σου απλώς για να δει τη δική σου αντίδραση; Όλες οι σκέψεις επαναλαμβάνονται δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Φαύλο κύκλο που δε σε αφήνει να ηρεμήσεις. Σου δημιουργεί ένταση, ανασφάλεια, άγχος και στο τέλος απλώς δε ζεις τις στιγμές με τον άνθρωπό σου. Δεύτερες και τρίτες σκέψεις χωρίς κανένα νόημα, που δε θα οδηγήσουν πουθενά παρά μόνο θα ταλαιπωρούν και εσένα και τον σύντροφό σου.

Μήπως τελικά κάνουμε υπέρ του δέοντος πολύπλοκες τις σκέψεις μας; Τα πράγματα είναι απλά. Τα σύνθετα αφορούν μόνο τις μαθηματικές εξισώσεις και ανισώσεις. Θέτουμε εμπόδια στην ίδια μας την ευτυχία. Οι άνθρωποι έχουν μια τάση να κάνουν τα απλά σύνθετα και κάπου εκεί ξεχνούν πώς είναι να ζουν απλές στιγμές με ειλικρίνεια και ευθύτητα. Δε χρειάζεται πίεση, εκβιασμό και σκηνοθετημένους διαλόγους μήπως και πάρεις τις απαντήσεις που θέλεις. Να μιλάς, να εκφράζεσαι και να μην επιλέγεις τη σιωπή. Η σιωπή δεν είναι λύση πάντα και ούτε μπορεί ο σύντροφός σου να καταλάβει τι είναι αυτό που θέλεις να πεις σιωπώντας. Αν θέλεις να εισπράττεις ειλικρίνεια, να λες αυτά που σκέφτεσαι και να μη θέτεις το έτερον ήμισυ σε δοκιμασίες.

Χάνεις ήδη πολλά ζώντας μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας, μην πέσεις στην παγίδα της πολυπλοκότητας και των κρυφών νοημάτων. Κάποια πράγματα είναι όπως τα βλέπεις και όπως τα ακούς. Οι ώρες κάθε ημέρας είναι μόνο εικοσιτέσσερις και αν υπολογίσεις ότι κατά μέσο όρο κάθε άνθρωπος αφιερώνει οχτώ ώρες για να εργασθεί, οχτώ ώρες για ξεκούραση και ύπνο, μένουν οχτώ ώρες για υποχρεώσεις και ελεύθερο χρόνο. Μη σπαταλάς ούτε λεπτό με το αναλώνεσαι με υπονοούμενα. Να θυμάσαι ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τον δικό σου πολύπλοκο νου, άρα αυτό που λένε ή αυτό που δείχνουν είναι αυτό που τους εκφράζει απόλυτα εκείνη τη στιγμή. Μη δημιουργείς γρίφους εκεί που δεν υπάρχουν. Σκέψου όσο πιο απλά, εκφράσου ειλικρινά, ζήσε με πάθος.

 

Συντάκτης: Άννη Παναγιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη