Σχέσεις και πραγματικότητα, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες έννοιες. Οι σχέσεις είναι πλασμένες ώστε να αποτελούν εξιδανικευμένα δημιουργήματα της ανθρώπινης φαντασίας που εκφράζουν τον τρόπο σύνδεσης δύο (ή και περισσότερων) ανθρώπων. Η πραγματικότητα από την άλλη είναι αυτό που εν τέλει βιώνουν τα μέλη της σχέσης και είτε δεν το βγάζουν προς τα έξω ή δεν το παραδέχονται ούτε στον ίδιο τους τον εαυτό. Συγκεκριμένοι μύθοι που έχουν διαμορφωθεί για το πόσο τέλειες είναι οι σχέσεις είναι οι εξής:

1. Η κοινοποίηση των προσωπικών στιγμών στα social media είναι σημαντική

Ειλικρινά αναρωτήσου ποιος νοιάζεται για τις δικές σου προσωπικές στιγμές εκτός από τους ανθρώπους που αρπάζουν κάθε ευκαιρία να ψαχουλέψουν την προσωπική σου ζωή και να σχολιάσουν κάθε τι -όχι με τον καλύτερο και τον πιο κολακευτικό τρόπο. Από την άλλη το να κοινοποιείς τα πάντα είναι σαν να θέλεις να φωνάξεις πόσο όμορφα περνάς και πόσο υπέροχη είναι η ζωή σου, αφήνοντας έτσι μία υπόνοια το ότι θέλεις να κρύψεις κάτι που ίσως δεν πάει καλά.

2. Οι σχέσεις θα έπρεπε να μοιάζουν με παραμύθι

Ποιο παραμύθι και ποια «θα έπρεπε» όταν μιλάμε για ανθρώπους που είναι απρόβλεπτοι, όταν μιλάμε για τη ζωή που ο χρόνος κυλά και την κάθε επόμενη στιγμή δεν είναι τίποτα σίγουρο; Τα παραμύθια είναι αποκύημα της φαντασίας και ίσως έχουν δόσεις αλήθειας, αλλά ο κόσμος που παρουσιάζουν είναι καθορισμένος, με συγκεκριμένα όρια και προδιαγραφές που ευνοούν το ξετύλιγμα της ιστορίας που περιγράφουν. Οι σχέσεις πάλι και κάθε ζευγάρι είναι αντιμέτωπο με αντικρουόμενους ρόλους, όπως καριέρα, οικογένεια και εμπόδια που η ζωή θέτει.

3. Η Αγάπη είναι αρκετή για να κρατήσει κάθε σχέση

Μάντεψε… Όχι, δεν είναι αρκετή. Η αγάπη είναι σίγουρα αναγκαία αλλά μόνη της δεν είναι και ικανή συνθήκη. Αν την αγάπη υποστηρίζουν η αλληλοκατανόηση, ο αλληλοσεβασμός και η εμπιστοσύνη τότε υπάρχουν τα ουσιαστικά συστατικά της σχέσης. Φυσικά υπάρχουν και άλλα στοιχεία, τα οποία αποφασίζει καθένας με βάση του τι ζητάει ο ίδιος από το ταίρι του.

4. Η κτητικότητα και η ζήλια είναι φυσιολογικά

Το φυσιολογικό είναι να δείχνουμε στο έτερον ήμισυ την εκτίμησή μας, να το διεκδικούμε με πάθος και έντονα συναισθήματα, αλλά προσοχή στο όριο που αν το ξεπεράσεις θα μεταβείς σε μια παράλληλη δική σου πραγματικότητα όπου το να ζηλεύεις και τη σκιά που ακολουθεί τον σύντροφό σου και να θεωρείς ότι σου ανήκει είναι φυσιολογικά. Το πιθανότερο είναι να γκρεμίσεις κάθε ίχνος εμπιστοσύνης ανάμεσά σας.

5. Εσύ και το ταίρι πρέπει να έχετε μόνο κοινά ενδιαφέροντα

Σίγουρα θα είσαι τυχερός εάν ο άνθρωπός σου έχει τα ίδια ενδιαφέροντα, αλλά από την άλλη κανείς δεν είναι αναγκασμένος να κάνει κάτι το οποίο δεν απολαμβάνει, μόνο και μόνο για να σου αποδείξει πως ταιρίαζετε. Το μόνο που θα καταφέρεις υποβάλλοντας το ταίρι σε αυτή τη διαδικασία είναι να αγχωθεί και να πιεστεί σε βαθμό που θα αρχίσει να απομακρύνεται.

6. Οι τσακωμοί καταστρέφουν τις σχέσεις

Αυτός είναι ένας ακόμη μύθος. Αυτό που πραγματικά καταστρέφει τις σχέσεις είναι να μένουν άλυτες οι αιτίες της διαφωνίας. Αντιθέτως, οι καυγάδες μπορούν να είναι πραγματικά ένα υγιές δείγμα της σχέσης και ένας σημαντικός τρόπος επικοινωνίας, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε πλευρά να εξωτερικεύσει συναισθήματα που καταπιέζει, οδηγώντας στο ξεκαθάρισμα δεύτερων σκέψεων και εντυπώσεων που έχουν δημιουργηθεί. Οι καυγάδες μπορούν να είναι το αλατοπίπερο μιας σχέσης και άκρως αναζωογονητικοί.

7. Για να πετύχει η σχέση, το εκάστοτε ταίρι πρέπει να αλλάξει

Πολλές φορές, όλοι γινόμαστε πολύ καλοί στο να κατηγορούμε το αμόρε. Είναι πιο εύκολο και απλό ως διαδικασία για κάθε άνθρωπο να κατηγορήσει κάποιον άλλο όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά απ’ το να μπει στη διαδικασία να αναρωτηθεί και να ψάξει πού ο ίδιος σφάλει και πώς μπορεί να διορθώσει τα πράγματα με την αυτοβελτίωσή του. Αντί να διαλέξει τη δύσκολη οδό, απαιτεί ξανά και ξανά από τον σύντροφό του να αλλάζει και να προσαρμόζεται κάθε φορά.

8. Εάν είσαι πραγματικά ευτυχισμένος με τον σύντροφό σου, δε χρειάζεται να είσαι κοντά σε κανέναν άλλον

Αυτό δεν είναι ένας απλός μύθος, αλλά αν κάποιος το πιστέψει μπορεί να γίνει ένας καταστροφικός παράγοντας της βασικής κοινωνικής του ανάγκης να είναι μέλος άλλων ομάδων, να επικοινωνεί και να δημιουργεί φιλικές σχέσεις. Από την άλλη μπορεί και να έχει βάση στην περίπτωση που και οι δύο σύντροφοι έχουν βαθύ δεσμό αλληλεξάρτησης και αλληλοϋποστήριξης, χωρίς ωστόσο ένας από τους δύο να ασκεί πίεση στον άλλον για να τηρείται αυτή η συνθήκη της αποκλειστικότητας.

9. Οι τέλειες σχέσεις υπάρχουν

Καμία σχέση δεν είναι τέλεια. Κάθε σχέση περνάει από πολλά εμπόδια, σκαμπανεβάσματα και δοκιμασίες. Πιο κοντά στο τέλειο είναι οι σύντροφοι που προσπαθούν αμοιβαία να ξεπεράσουν όλα αυτά, όχι με το να τα θάψουν, αλλά με το να αντιμετωπίσουν κάθε τι που συμβαίνει, με αλληλοϋποστήριξη, αυτοσεβασμό και αλληλοσεβασμό, καθώς και με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Τέλειες σχέσεις μπορεί να μην υπάρχουν και οι μύθοι γύρω από αυτό να καταρρίπτονται ο ένας μετά τον άλλο, αλλά μπορείς να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στο τέλειο αν προσπαθείς τόσο να βελτιωθείς ο ίδιος και να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων, όσο και να ενθαρρύνεις τον σύντροφό σου να κάνει το ίδιο. Η τέλεια0 σχέση προϋποθέτει κοινή και σκληρή δουλειά.

Συντάκτης: Άννη Παναγιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.