Η συγκατοίκηση είναι εύκολο πράγμα, λένε, όσοι δεν την έχουν δοκιμάσει. Άλλοι πάλι με βάση δικές τους εμπειρίες πιστεύουν πως είναι απ’ τα πιο δύσκολα σε μια σχέση. Η συγκατοίκηση έχει και τα καλά της, έχει και τα κακά της. Σίγουρα όμως όταν κάνουμε το μεγάλο βήμα να συγχρονίσουμε την καθημερινότητά μας με τις συνήθειες ενός άλλου ανθρώπου, θα πρέπει να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά. Η συμβίωση χρειάζεται πάνω από όλα επικοινωνία, δουλειά και υπομονή για να πετύχει.
Σκέψου πως εάν η συγκατοίκηση μπορούσε να οριστεί με πιο συνθέτους τρόπους, ίσως να ήταν μια σχέση πάνω στη σχέση. Αυτό που θέλει να πει ο ποιητής είναι πως η ερωτική σχέση από την καθημερινή συνύπαρξη δύο ανθρώπων είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Υπήρξαν και υπάρχουν πολλά ζευγάρια που ύστερα από τη συγκατοίκηση είδαν μια άλλη οπτική γωνία του συντρόφου τους, η οποία ήταν κρυμμένη πίσω από την ερωτική σχέση που είχαν. Σου’ χει τύχει ποτέ να μείνεις με κάποιον και να συνειδητοποιήσεις πως τελικά αυτός ο άνθρωπος δεν είναι για σένα;
Ο σύντροφός μας μπορεί να μας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, αυτό όμως δε σημαίνει πως ξέρει και τον τρόπο που αντιδρούμε στα αμέτρητα ρούχα που έχουν γίνει στοίβα από την προηγούμενη βδομάδα. Ίσως εσύ και το ταίρι να έχετε συνηθίσει να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο σύστημα καθαριότητας. Άλλος μπορεί να καθαρίζει κάθε μέρα και άλλος κάθε Κυριακή στις 08.00 το πρωί. Αυτά είναι απλώς υποθέσεις, τι γίνεται όμως στην πραγματικότητα όταν ένας άνθρωπος τρελαμένος με την καθαριότητα βρεθεί στον ίδιο χώρο με έναν που αρκείται σε μια φορά την εβδομάδα; Πόσα νεύρα χωρούν σε μια συγκατοίκηση και πώς μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου;
Δεν είναι και λίγο άδικο να καθαρίζει το ταίρι κάθε μέρα και εσύ μια φορά τη βδομάδα; Δες το σαν ζυγαριά, η οποία θα γέρνει πάντοτε προς μια κατεύθυνση. Είναι όμως αυτό που θέλεις και φαντάστηκες από τη σχέση σου; Αυτό είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί αμέτρητα ζευγάρια στην εποχή μας, καθώς όχι μόνο ο ένας -αλλά και οι δύο- αισθάνονται διαρκώς αδικημένοι στο θέμα της κατανομής των υποχρεώσεων στο σπίτι. Συνέχεια ο ένας κατηγορεί τον άλλον για κάτι που δεν έκανε. Υπάρχουν όμως και σχέσεις που κανένας δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τον σύντροφό του, αφού έχουν βρει μια κοινή λύση, που δεν είναι άλλη από το μοίρασμα των εργασιών.
Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και σχέσεις καλύτερες. Θα πρέπει να πάρεις ένα μολύβι και ένα χαρτί, να γράψεις κάτω τις δουλειές του σπιτιού και να τις χωρίσετε. Θα πρέπει να μιλήσεις με το ταίρι σου και να το ρωτήσεις αν προτιμάει το σφουγγάρισμα ή το σκούπισμα, το πλύσιμο πιάτων ή το μαγείρεμα. Όταν μοιράσετε τις δουλειές στα δυο, θα βρείτε και τις μέρες που μπορείτε να αφοσιωθείτε στο καθάρισμα. Δε χρειάζεται να είστε μαζί εκείνη τη στιγμή, φθάνει να καθαρίζετε παράλληλα. Υπάρχουν ειδικές εφαρμογές στα κινητά που μπορείς να σημειώσεις εάν ο σύντροφός σου έκανε τη δουλειά που είχατε αποφασίσει, βάζοντας ένα σύμβολο δίπλα στη δουλειά που έφερε εις πέρας εντός χρονοδιαγράμματος.
Σύμφωνα με έρευνα που μετέφρασε Ελληνίδα ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο της Αμερικής, τα ζευγάρια που μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού όχι μόνο ενισχύουν την ερωτική διάθεση, αλλά απολαμβάνουν και περισσότερο τη σχέση τους. Αυτό είναι το ζητούμενο όταν κάνουμε μια σχέση, να απολαμβάνουμε τις στιγμές με το ταίρι.
Οι σχέσεις χρειάζονται υποστήριξη για να γίνουν πιο δυνατές, μα πάνω από όλα να υπάρχει ισότητα, ακόμη κι αν αυτό κρίνεται απ’ το καθαρισμό πιάτων.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.