Πολύπλοκη καθημερινότητα, γεμάτο με υποχρεώσεις πρόγραμμα τόσο τις καθημερινές όσο και τα σαββατοκύριακα, έλλειψη ελεύθερου χρόνου και συμπτώματα υπερκόπωσης. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της καθημερινότητας της πλειοψηφίας των ατόμων αφότου ολοκληρώσουν τις βασικές τους σπουδές και μπουν στην τροχιά της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου, θεωρείς ότι ακόμη μία υποχρέωση μπορείς να την αναλάβεις, τι είναι άλλωστε άλλο ένα κιλό όταν στην πλάτη σου κουβαλάς ήδη είκοσι;  Δίνεσαι στη δουλειά σου με τον ίδιο ζήλο που παλιότερα έδειχνες για τα χόμπι ή τους φίλους σου. Την αφήνεις να αντικαθιστά σιγά-σιγά άλλους τομείς, ίσως λιγότερο επιτυχημένους. Σχέσεις, φιλίες και προσωπική ζωή, κάνουν όλα στην άκρη για να περάσει η νέα κυρία του μυαλού σου.

Κάπως έτσι το πρόγραμμα με τις υποχρεώσεις σου γεμίζει ασφυκτικά και εσύ μένεις στο τέλος να αναλογίζεσαι τρόπους οργάνωσης, ορθολογικής διαχείρισης του χρόνου σου. Ξεχνάς στην πορεία κάθε είδος προσωπικής διασκέδασης, ύπνου και όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις βασικές και βιολογικές σου ανάγκες. Το μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό σου είναι να διατηρείς την ισορροπία ανάμεσα σε δουλειά και άλλες σημαντικές υποχρεώσεις και στην προσωπική σου ζωή. Δυστυχώς όμως, η πραγματικότητα μας δείχνει πως κάποιες φορές πιο εύκολα κρατάς ισορροπία σε κυριολεκτικό τεντωμένο σχοινί, παρά σε αυτό του χρόνου. Η ζωή προχωρά γρήγορα, ο χρόνος κυλά γοργά δίχως επιστροφή και μας βρίσκει σε κάθε πέρασμά του να κυνηγάμε πάνω κάτω τα ίδια πράγματα, να εξελίσσουμε τα τυπικά μας προσόντα, να εμπλουτίζουμε το βιογραφικό και την προσωπικότητά μας, να ανεβαίνουμε μια σκάλα επαγγελματικής εξέλιξης που όλο λέμε πώς τελείωσε κι όλο εμφανίζεται ένα σκαλί ακόμα.

 

Diary | Vintage Dream


€14,90

-----

 

Και όταν η εργασία σου μπει σε μια σειρά τότε έρχεται η συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια, σε εκπαιδεύσεις για επιπρόσθετα προσόντα και το μεταπτυχιακό που τόσο καιρό ανέβαλες. Αρχικά, είναι κάτι που το κάνεις με τόσο ζήλο και πάθος που δε νιώθεις κούραση, σου αρκούν οι λίγες ώρες ύπνου, ακόμη κι αν δεν αγγίζουν ούτε καν δειλά το χρόνο που υποτίθεται πως έχεις ανάγκη. Το ότι δεν κάνεις πράγματα για εσένα μοιάζει να είναι οκ. Αρνείσαι ευγενικά και με πρόφαση την κούραση, βόλτες και εξόδους με φίλους. Δεν έχεις χρόνο να ξεκινήσεις τη γυμναστική που όλο αναφέρεις, να κάνεις μια βόλτα στη θάλασσα με έναν καφέ στο χέρι, κάτι διαφορετικό για να πάρεις για λίγες ώρες τα μάτια σου από την οθόνη του υπολογιστή.

Κάπως έτσι περνούν, όχι λίγος καιρός και λίγοι μήνες όπως αρχικά υπολόγιζες, αλλά χρόνια. Μα κάποια στιγμή τα αποθέματα δυνάμεων τελειώνουν. Ο οργανισμός σου αρχίζει να καταρρέει και σου δίνει σημάδια ότι τον έχεις φτάσει και έχεις ίσως ξεπεράσει τα όριά του. Είναι σαν να σου εκπέμπει σήμα SOS με φώτα, καπνό και γράμματα ταυτόχρονα. Ο οργανισμός σου έχει βιολογικές, αλλά και κοινωνικές ανάγκες που οφείλεις να ικανοποιείς για να είναι όλα σε αρμονία. Η προσωπική σου ζωή χρειάζεται επίσης την ανάλογη φροντίδα και όχι να μένει στον πάγο. Πώς μπορείς όμως να το πετύχεις αυτό; Με ένα μείγμα καλού προγραμματισμού, σωστής δόμησης προτεραιοτήτων και μια θέση μόνιμα κρατημένη στην καθημερινότητά σου αυστηρά και μόνο για εσένα. Όσο μικρή κι αν είναι αυτή.

Η δουλειά είναι για να εξασφαλίζει ένα καλό επίπεδο διαβίωσης και σίγουρα το να σου αρέσει, είναι κάτι που δίνει επιπλέον θετικά στοιχεία στο να την απολαμβάνεις και να μη σε επιβαρύνει. Οι μεταπτυχιακές σου σπουδές και ό,τι άλλο επιλέξεις να κάνεις καλό είναι να επιλέγονται εφόσον έχουν εξεταστεί όλες οι παράμετροι και σχετικές λεπτομέρειες που θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις καλύτερα το πρόγραμμά σου, όπως για παράδειγμα να επιλέγεις εσύ τον αριθμό και το συνδυασμό των μαθημάτων που θα παρακολουθείς ή και το να είναι όλη η διαδικασία εξ’ αποστάσεως, επιτυγχάνοντας έτσι εξοικονόμηση χρόνου. Έπειτα για να είσαι βέβαιος ότι θα υπάρχει η σχετική εξισορρόπηση προσωπικής ζωής και λοιπών υποχρεώσεων οφείλεις να έχεις αναλυτικά δομημένο πρόγραμμα το οποίο για όσο διάστημα τρέχουν παράλληλα όλες οι σημαντικές υποχρεώσεις θα πρέπει να τηρείς ευλαβικά ώστε ακόμη και ο ελεύθερος χρόνος ή ο χρόνος που θα έχεις για διασκέδαση να μην επηρεαστεί.

Πρόγραμμα, to do lists, ημερολόγιο, υπενθυμίσεις και εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση αποτυχίας του αρχικού προγραμματισμού, αλλά και σύντροφος που δείχνει κατανόηση και σεβασμό στις επιλογές σου, είναι τα απαραίτητα εργαλεία για να πετύχεις σε όλα με τον καλύτερο τρόπο. Να καταφέρεις να συνδυάσεις όλα εκείνα που θέλεις. Δουλειά με μεταπτυχιακό, εργασία με προσωπική ζωή, ή ό,τι άλλο βάλεις στο νου σου.

Συντάκτης: Άννη Παναγιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη