Η ομορφιά έχει δόση τόσο αντικειμενικού προσδιορισμού, όσο και υποκειμενικότητας. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ομορφιά και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι η γενική αλήθεια. Το αντικειμενικό κομμάτι της είναι αυτό που έρχεται να μας πει πως αν ο καθένας τα φροντίσει και τα αναδείξει κατάλληλα θα τα δουν και οι γύρω του, ενώ το υποκειμενικό είναι αυτό που λέει πως για τον καθένα μας το «κατάλληλα» είναι κάτι διαφορετικό. Το μυστικό λοιπόν είναι να προσπαθεί κανείς να είναι εντάξει με τον εαυτό του, να νιώθει όμορφος ο ίδιος, να εντοπίζει τα δικά του ιδιαίτερα στοιχεία στην εμφάνισή του και να φροντίζει και να περιποιείται τον εαυτό του όπως πιστεύει, ανεξάρτητα από τις τάσεις, τα πρότυπα της μόδας και τα όσα υποδεικνύει ο περίγυρός του, λες και τον επηρεάζει με τον οποιονδήποτε τρόπο η αντανάκλαση ενός ατόμου στον καθρέφτη του. Τα πάντα είναι θέμα καλής ψυχολογίας και η καλή ψυχολογία πολλές φορές είναι θέμα ενισχυμένης αυτοπεποίθησης ενώ ταυτόχρονα ισχύει και το αντίθετο. Όταν ένας άνθρωπος είναι καλά ψυχολογικά, τότε ακόμη και φορώντας μόνο το χαμόγελό του θα γίνεται αυτομάτως πόλος έλξης για άλλους ανθρώπους.

Το πώς νιώθει ένας άνθρωπος το καθορίζει κατά κύριο λόγο ο ίδιος. Στο χέρι μας να θέτουμε όρια σε άσχημες σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα που προέρχονται από τρίτους, ή άλλους εξωγενείς παράγοντες, όπως η επικαιρότητα και άλλα κοινωνικά ή παγκόσμια γεγονότα. Σίγουρα δε λέμε κάποιος να επιλέξει την απομόνωση σε ένα δικό του, ωραιοποιημένο και καλογυαλισμένο μικρόκοσμο, όμως είναι σημαντικό στη διάρκεια της ημέρας και στο τέλος αυτής να γίνεται προσπάθεια για θετική αντιμετώπιση καταστάσεων και αναζήτηση χρόνου αποκλειστικά αφιερωμένου σε προσωπικές ανάγκες. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία ενός ανθρώπου το να διασφαλίζει και να μη συμβιβάζει τις ώρες που έχει ανάγκη για ισορροπημένη διατροφή, νερό, ερωτική επαφή, σωματική και πνευματική άσκηση, ώστε να έχει ένα υγιές σώμα και νου, ευεξία και διάθεση. Και όλα αυτά εκπέμπουν και αντανακλούν με τον ίδιο τρόπο που ένα δυνατό φως αντανακλά σε έναν κατάλευκο τοίχο. Τόσο προς τους άλλους όσο και στον εαυτό του. Εάν ο καθένας σε ατομικό επίπεδο προσπαθήσει να πετύχει αυτά τα βασικά για τον εαυτό του σε καθημερινή βάση, τότε θα πετύχουμε και βελτίωση του κοινωνικού συνόλου. Θα βλέπουμε δυνατά φώτα και λευκούς τοίχους όπου κι αν γυρνάμε τα κεφάλια μας.

 

Diary | Dreaming Awake


€14,90

-----

 

Άνθρωποι με ουλές, σημάδια στο σώμα εκ γενετής ή επίκτητα, υπάρχουν φορές που ίσως νιώθουν άσχημα, ή ντρέπονται μην τυχόν και φανούν. Το κάθε σημάδι ωστόσο στα σώματά μας υπάρχει ως υπενθύμιση κάποιου γεγονότος της ζωής μας και αν το δούμε ως τέτοιο, σαν αναπόσπαστο δηλαδή κομμάτι μας, τότε είναι πιο εύκολο να το αποδεχτούμε και αν το αγαπήσουμε μαζί με τον υπόλοιπο εαυτό μας. Ο κάθε άνθρωπος οφείλει, στον ίδιο πρώτα από όλα, να καθίσει τον εαυτό του στην καρέκλα απέναντι, να τον κοιτάξει καλά και να μάθει λίγο να τον θαυμάζει. Να αποδεχτεί τις ιδιαιτερότητές του και να αναπτύξει το δικό του τρόπο συμπεριφοράς, το δικό του γέλιο, το δικό του τρόπο ομιλίας, χωρίς να μιμείται κάποιους που ίσως θεωρεί πρότυπα πιο αποδεκτά από το κοινωνικό σύνολο. Είναι όμορφο να αναζητά κανείς ιδέες για νέους τρόπους ντυσίματος και είναι εξίσου ωραίο να διατηρεί το στιλ με το οποίο νιώθει άνετα εδώ και χρόνια. Είναι υπέροχο να πειραματίζεται κανείς με τα μαλλιά του αλλά είναι εξίσου υπέροχο να μη θελήσει να τα πειράξει ποτέ του. Κι αυτό γιατί στο τέλος αυτό που θα αναδείξει έναν άνθρωπο και θα τον ξεχωρίσει, είναι να νιώθει καλά με τα ρούχα που φοράει, με το κούρεμα που έχει επιλέξει και με την όλη του στάση. Με την εικόνα που αντικρίζει ο ίδιος στην αντανάκλασή του. Η εικόνα μας τελικά δεν έχει να κάνει με τα κιλά, το ύψος, το χρώμα, τα σημάδια, τις αναλογίες, το σωματότυπο, το συμβατό με τη μόδα ντύσιμο, αλλά με τον τρόπο που η ψυχολογία μας εκπέμπει στους άλλους. Με το πόσο λευκός είναι ο τοίχος και πόσο δυνατό το φως. Αυτό μας ξεχωρίζει.

Όπως φροντίζει ένας άνθρωπος το σώμα του ώστε να είναι υγιές και διαβάζει ή ενισχύει το μυαλό του με άλλους τρόπους ενδυνάμωσης του νου, έτσι πρέπει να φροντίζει και να προσέχει την ψυχολογία του, ώστε ο ίδιος να νιώθει καλά. Αν θες να ντυθείς με μαύρα από το καπέλο μέχρι τις κάλτσες, κάνε το χωρίς να επιτρέπεις σε κανέναν να σε επηρεάσει. Αν προτιμάς να ντυθείς στα χρώματα του ουράνιου τόξου, με κάθε κομμάτι υφάσματος που ακουμπάει στο δέρμα σου να έχει και διαφορετική απόχρωση, γιατί έτσι νιώθεις καλύτερα, τότε ποιος μπορεί να πει το οτιδήποτε; Δεν παίζει κανένα ρόλο το να ακούσει κάποιος ένα σωρό «μπράβο» και «καλή επιλογή» αν η εικόνα δεν είναι εντάξει στα μάτια του ίδιου. Όσο «της μόδας» κι αν είναι κάτι αν ο ίδιος βλέπει ότι δεν του ταιριάζει, οι πιθανότητες είναι πως το ίδιο θα δουν και οι υπόλοιποι. Σαν να είναι κάτι ξένο πάνω του. Γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό σου, κάνοντας την αυτοκριτική σου και περνώντας περισσότερο χρόνο με εσένα, κάνοντας πράγματα που σε ενδιαφέρουν και σε κρατούν ευδιάθετο και με αυτοπεποίθηση, θα αναδείξεις την πιο μαγευτική και θελκτική πλευρά του εαυτού σου τόσο στα δικά σου μάτια όσο και στων άλλων.

 

Συντάκτης: Άννη Παναγιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη