Διεκδίκηση. Η διαδικασία κατά την οποία ο άνθρωπος καταβάλλει προσπάθεια να κερδίσει κάτι ή την προσοχή κάποιου που θεωρεί ότι αξίζει να είναι μαζί του ή να αποκτήσει έστω λίγη από την προσοχή του. Με τη διεκδίκηση το άτομο είναι σαν να συμμετέχει σε κάποιο διαγωνισμό που έπαθλο είναι το πρόσωπο που τον ενδιαφέρει. Μπορεί να μπει και σε διαδικασία ανταγωνισμού προκειμένου να κάνει στην άκρη άλλα πρόσωπα που διεκδικούν το ίδιο άτομο, μπορεί να χρειαστεί να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του και κυρίως πρέπει να έχει δυναμισμό και τόλμη.

Η διεκδίκηση συνοδεύεται από επιμονή, αυτοπεποίθηση, σιγουριά, πάθος, θέληση. Διεκδίκηση σημαίνει ότι αναλαμβάνεις την πρωτοβουλία και το ρίσκο να μην ανταμειφθεί η όποια προσπάθειά σου, να πληγωθείς, ότι τολμάς να εκδηλωθείς κι ας μη βρεις την ανταπόκριση που ελπίζεις. Αρκετοί άνθρωποι στον φόβο της έκθεσης και της απόρριψης είναι διστακτικοί, κάνουν πίσω αλλά μια εσωτερική φωνή τούς λέει κάθε φορά που αντικρίζουν τον άνθρωπο που ποθούν: «Μια μέρα θα σε διεκδικήσω στ’ αλήθεια». Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να στερείται στιγμές για τις οποίες μπορεί να παλέψει; Τι είναι αυτό που δίνει προτεραιότητα στην αναβλητικότητα και στις βαρύγδουπες υποσχέσεις για το μέλλον μπροστά στην άμεση διεκδίκηση;

Ανασφάλεια, έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, ακόμα και δυσκολία ανάληψης ευθυνών. Γιατί το να διεκδικείς σημαίνει ότι έχεις γερό στομάχι να αντέξεις την όποια έκβαση, όσο άσχημη κι αν είναι για εσένα. Δε νιώθεις ακόμη αρκετά έτοιμος, δυνατός, ώριμος, όμορφος. Αν όχι τώρα όμως, πότε; Ο άνθρωπος που σου έχει τραβήξει την προσοχή δε θα είναι διαθέσιμος για πάντα, μέχρι εσύ να νιώσεις τα αναγκαία επίπεδα σιγουριάς για να κάνεις εκείνο το βήμα προς το μέρος του. Άσε τις αναβολές για τις αίθουσες των δικαστηρίων και διεκδίκησε τώρα, όχι αύριο ούτε σε λίγο.

Πρέπει να ζυγίσει καθένας τις επιλογές που έχει. Με την αναβολή μέχρι να βρει το θάρρος που χρειάζεται μπορεί να αφήσει χρόνο και χώρο σε κάποιον άλλο, περισσότερο τολμηρό και αυθόρμητο να κάνει το βήμα και να βρει πρόσφορο έδαφος. Με τη διεκδίκηση υπάρχει ο κίνδυνος να τα χάσεις όλα, να πεις τις λάθος κουβέντες και να μην καταφέρεις να ολοκληρώσεις αυτό που τόσο τέλεια έχεις σχεδιάσει στο μυαλό σου. Η γλυκιά αμηχανία που θα προκαλέσει η λάθος κουβέντα ή ο παιδικός τόνος της φωνής σου μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο ευχάριστο και χαλαρό κλίμα και να σπάσει επιτέλους ο πάγος μεταξύ σας. Από την άλλη μεριά μπορεί να θεωρηθεί αστείος ο τρόπος σου και να μην υπάρξει συνέχεια αλλά μία ευγενική απόρριψη. Τέλος, ενδέχεται να μην υπάρχει η θετική ανταπόκριση που προσδοκάς για κάποιο λόγο που δε σου πάει το μυαλό αλλά ο άνθρωπος που είναι απέναντί σου σου μπορεί να σου εξηγήσει με ειλικρίνεια και σεβασμό σε όσα μόλις εξέφρασες.

Ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις, όποια κι αν είναι η έκβαση της όλης προσπάθειάς σου, οφείλεις να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να φανείς αξιοπρεπής προχωρώντας σε αποδοχή του αποτελέσματος. Αν έχεις την ανταπόκριση που επιθυμείς και επιδιώκεις, πρέπει να φανείς κάπως συγκρατημένος αλλά μόλις κλείσει η πόρτα πίσω σου και μείνεις μόνος οφείλεις μία μικρή γιορτή στον εαυτό σου για τη νίκη που μόλις πέτυχες. Διεκδίκησες και είσαι περισσότερο από ποτέ κοντά στον  άνθρωπο που ποθείς.

Από την άλλη αν ηττηθείς, μην κάνεις το λάθος να ξεσπάσεις ούτε να το εκλάβεις ως ήττα. Όπως κάθε ηττημένος σε μία παρτίδα, οφείλεις να συγχαρείς τον αντίπαλο για τη νίκη του και να συνεχίσεις στην επόμενη, αξιοποιώντας ως μέρος της τεχνικής σου τις κινήσεις του αντιπάλου που του έδωσαν τη νίκη. Στην περίπτωση διεκδίκησης του ανθρώπου που λαχταράς δε θα συγχαρείς κανέναν αλλά θα σεβαστείς τη στάση του, όσα σου εκφράσει ο ίδιος με ευγένεια και θα επιστρέψεις στη βάση σου. Σε αυτό το σημείο θα ανασυγκροτηθείς, θα δεις τι θα μπορούσες να έχεις κάνει διαφορετικά, θα βελτιωθείς, θα γίνεις πιο δυνατός και θα διεκδικήσεις ξανά και ξανά. Αυτή είναι η φυσιολογική ροή του κύκλου της ζωής. Για να πετύχεις και να κερδίσεις, πρέπει να διεκδικήσεις. Δεν αρκεί να απολαμβάνεις μόνο όσα σου χαρίζονται απλόχερα. Διεκδίκησε, ανέλαβε το ρίσκο, μην αναβάλλεις ό,τι νιώθεις, μην πιστέψεις πως δεν είσαι έτοιμος να διεκδικήσεις και να θυμάσαι πως το αυθόρμητο μπορεί και να είναι καλύτερη επιλογή από το επιτηδευμένο και στημένο. Διεκδίκησε όσο περισσότερο μπορείς, μάζεψε   εμπειρίες, ανασυγκρότησε δυνάμεις και μην περιμένεις να χάσεις κάτι για να το διεκδικήσεις.

 

Συντάκτης: Άννη Παναγιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.