Πόθος και έρωτας. Δυο λέξεις που εκφράζουν έντονα συναισθήματα άρρηκτα συνδεδεμένα με την έλξη μεταξύ δύο ανθρώπων. Πόθος είναι η πολύ δυνατή έλξη. Ο έρωτας από την άλλη αντανακλά περισσότερες έννοιες. Ο έρωτας αποτελεί την έκφραση έντονης επιθυμίας ή αγάπης, την αφοσίωση μεταξύ δύο ανθρώπων. Με τη λέξη αυτή εννοείται η σαρκική επαφή αλλά και το βαθύτερο ενδιαφέρον για κάτι ή κάποιον.

Ο πόθος συνδέεται με την επιθυμία για απόλαυση ή απόκτηση εντός πράγματος ή μίας κατάστασης, ενώ κατά την ψυχολογία συμπεριλαμβάνεται στα βουλητικά φαινόμενα. Οι βουλητικές τάσεις δείχνουν ορμή, ανεξέλεγκτες εκφράσεις. Το να ποθείς κάποιον σημαίνει ότι έχεις τη διάθεση, την όρεξη και την εσωτερική ανάγκη να τον κατακτήσεις σε ένα βαθμό, να ανακαλύψεις κάθε πτυχή του σώματός του, να έρθεις σε επαφή μαζί του. Ο πόθος δε συνεπάγεται και περισσότερα συναισθήματα εκτός της σαρκικής επαφής και επιθυμίας. Αυτό συμβαίνει όταν ο πόθος είναι πτυχή του έρωτα.

 

 

Ο έρωτας αντίθετα συνεπάγεται έκρηξη συναισθημάτων που κατακλύζουν νου και σώμα. Ο ερωτευμένος βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα, όπως πεταλούδες στο στομάχι, απώλεια όρεξης, συνεχή χαρά και χαμόγελο, γλυκές συγκινήσεις και βρίσκεται σε συνεχή ευχάριστη υπερένταση. Οι υποχρεώσεις και πρόγραμμα στην καθημερινότητά του τίθενται σε δεύτερη μοίρα. Προτεραιότητα έχει ο έρωτας και κάθε δευτερόλεπτο που μπορεί να διαθέσει ο ένας στον άλλον. Ανατρέπονται τα πάντα. Ο έρωτας φέρνει αλλαγές, αφού η χαρά και τα όμορφα συναισθήματα αναβλύζουν από το μέσα προς τα έξω.

Στον έρωτα δεν έχει σημασία μόνο η σαρκική επαφή αλλά κυριαρχούν κι άλλες ανάγκες και η εσωτερική επιθυμία να μοιραστείς με τον άλλον πολλές στιγμές, να ονειρευτείς, να κάνεις σχέδια για το μέλλον, να ταξιδέψεις, να αναζητήσεις νέους προορισμούς, να ανακαλύψεις καινούρια πράγματα. Ο έρωτας σε μεγάλο βαθμό εμπεριέχει και πόθο του ενός για τον άλλο. Από την άλλη ο πόθος δε συνδέεται απαραίτητα με συναισθήματα. Μπορεί η αύρα, ο τρόπος που κινείται, η γλώσσα του σώματος, η εμφάνιση να ελκύει έναν άνθρωπο, προκαλώντας έντονη επιθυμία για ερωτική πράξη χωρίς κάτι περισσότερο.

Επί της ουσίας ο πόθος είναι αναγκαία θα έλεγε κανείς συνθήκη για τον έρωτα αλλά χωρίς να ισχύει και το αντίστροφο. Επιπρόσθετα, ο πόθος είναι μια βουλητική τάση του ανθρώπου σε κάτι ή κάποιον που επιθυμεί πολύ, αλλά μόλις αυτή η τάση εξαλειφθεί δεν αφήνει κανένα αποτύπωμα και καμία περαιτέρω ανάγκη στον άνθρωπο που το βιώνει. Ο έρωτας από την άλλη αφήνει συναισθήματα, δημιουργεί σχέση συναισθηματικής εξάρτησης. Οι ερωτευμένοι συνδέονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και συναισθήματα.

Ο πόθος δηλώνει επιθυμία και είναι μια περισσότερο αντικειμενική έννοια για όποιον το αισθάνεται. Έχει ορισμένη σημασία και συγκεκριμένες ενδείξεις. Ο έρωτας από την άλλη είναι μία περισσότερο υποκειμενική έννοια και δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί με συνοπτική περιγραφή. Για κάθε άνθρωπο σημαίνει κάτι διαφορετικό, εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο και δεν είναι εύκολο να σβήσει όπως μια βουλητική τάση, όπως ο πόθος. Ο έρωτας οδηγεί σε συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ των ερωτευμένων και συνήθως δημιουργεί αγάπη. Ο έρωτας εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους, με πολλές ενέργειες από την πλευρά των ερωτευμένων. Ο πόθος έχει περιορισμένο τρόπο έκφρασης που εκδηλώνεται κυρίως με σωματικές αντιδράσεις και εκδηλώσεις. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο πόθος είναι κάτι που έρχεται και φεύγει με δυσκολία κάποιες φορές καθώς μπορεί να εκδηλωθεί με ιδιαίτερη ένταση και να πάρει τη μορφή εθισμού.

Καλό είναι να γίνεται διάκριση της εκάστοτε σχέσης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους γιατί αν επικρατεί αποκλειστικά πόθος δύσκολα δημιουργούνται περαιτέρω συναισθήματα και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο και στις δύο πλευρές ώστε να μην αφεθεί ο ένας από τους δύο και θελήσει κάτι περισσότερο που δεν μπορεί να έχει.

Συντάκτης: Άννη Παναγιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.