Τα έμαθες τα νέα; Αν όχι, τότε είμαι εδώ για εσένα. Κυκλοφόρησε το teaser της ταινίας των Disney & Pixar «Inside out 2» ή στα ελληνικά «Τα μυαλά που κουβαλάς 2». Η ταινία έρχεται στους κινηματογράφους στις 14 Ιουνίου 2024. Όλα αλλάζουν στον κόσμο των συναισθημάτων της Ράιλι μιας και κάνει την εμφάνισή του ένα καινούριο συναίσθημα. Το τρέιλερ ξεκινά με τα 13α γενέθλια της Ράιλι, ενώ η μετάβασή της από την παιδική ηλικία στην εφηβεία πλέον, προκαλεί σοβαρές αναταραχές κι ανακατατάξεις στο Κέντρο Ελέγχου του εγκεφάλου της. Τα συναισθήματά της -Χαρά, Φόβος, Aηδία, Θυμός και Λύπη- ξυπνούν απότομα μέσα στη νύχτα, όταν ένα συνεργείο κατεδάφισης διαλύει το Κέντρο Ελέγχου κι εγκαθιστά μια νέα, πορτοκαλί κονσόλα. Πίσω από την πορτοκαλί κονσόλα εμφανίζεται ένα νέο πορτοκαλί συναίσθημα που συστήνεται ως «Άγχος» και ρωτάει πού μπορεί να βάλει τα πράγματά του. Τα υπόλοιπα συναισθήματα παθαίνουν σοκ κι εκεί τελειώνει το teaser.

Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνέχεια αυτής της υπέροχης και τόσο ωραία δομημένης ταινίας κινουμένων σχεδίων, που μάς εισήγαγε με τρόπο μοναδικό στον κόσμο των συναισθημάτων και μάλιστα βραβεύτηκε και με Όσκαρ «Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων» την αμέσως επόμενη χρονιά μετά την κυκλοφορία του πρώτου sequel, πριν 8 χρόνια. Έλαβε τότε διθυραμβικές κριτικές και το ίδιο αναμένουμε και για τη δεύτερη ταινία που μέλλεται να βγει στους κινηματογράφους το καλοκαίρι. Ο Kelsey Mann έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, ενώ η Meg LeFauve υπογράφει το σενάριο και της δεύτερης ταινίας. Ο σκηνοθέτης σε δελτίο τύπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το Άγχος μπορεί να είναι η καινούρια προσθήκη στο σενάριο, αλλά δε θα μείνει σε δεύτερη μοίρα».

Αν το καλοσκεφτούμε το άγχος είναι από τα κυρίαρχα συναισθήματα που κατοικούν πλέον στο κεφάλι μας και τόσο ευδιάκριτο στην καθημερινότητά μας. Είναι αξιοσημείωτο δε, ότι η εμφάνισή του γίνεται όσο περνάνε τα χρόνια όλο και σε πιο μικρές ηλικίες. Είναι ένα συναίσθημα που έχει την τάση να μάς μπερδεύει, να μάς κάνει να ξεχνάμε, να μπλοκάρει σημαντικά γεγονότα της ζωής μας και να μας κάνει χάνουμε πολύτιμες πληροφορίες κι εμπειρίες από αυτά. Και καλά πες, εμείς οι «μεγάλοι» είναι, ας πούμε, δικαιολογημένο να έχουμε άγχος λόγω των υποχρεώσεών μας. Ένα παιδί, όμως, γιατί;

Αρχικά και πρώτα απ’όλα, να εξηγήσουμε ότι το άγχος ως συναίσθημα δεν είναι ούτε κακό, ούτε άχρηστο. Το χρειαζόμαστε μικροί και μεγάλοι για να μάς προστατεύει, καθώς ο φόβος που προκαλεί είναι μια φυσιολογική κι αναγκαία αντίδραση. Με τη συμμετοχή και του νευρολογικού συστήματος βοηθά το άτομο να καταλάβει πότε μια κατάσταση είναι επιβλαβής σωματικά και ψυχολογικά κι αποτελεί απειλή για το άτομο. Η κατάσταση ξεφεύγει εκτός ελέγχου όταν αυτό το συναίσθημα γίνεται μονιμότητα. Και πώς θα καταλάβουμε ότι έχει γίνει παθολογικό; Πρώτα από όλα από τη δυσκολία προσαρμογής σε οτιδήποτε νέο συμβαίνει γύρω μας, έπειτα από τη δυσκολία μας στις κοινωνικές συναναστροφές ή στις επιδόσεις μας στη δουλειά ή στο σχολείο.

Η εκδήλωση του άγχους είναι πολυπαραγοντική, λοιπόν και σίγουρα η κοινωνία στην οποία ζούμε το καλλιεργεί σε μεγάλο βαθμό. Αλλά ας μην πούμε άλλα κι ας αφήσουμε την ταινία να μιλήσει μόνη της, όπως τόσο καλά έκανε και στο παρελθόν και σίγουρα θα μας εκπλήξει θετικά για άλλη μια φορά.

 

Πηγή εικόνας

Συντάκτης: Κατερίνα Ανδρουλάκη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά