Και τώρα που το καλοκαίρι τελείωσε -θεωρητικά πάντα καθώς το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν τελειώνει σχεδόν ποτέ- επιστρέφουμε σιγά-σιγά στις βάσεις μας. Υπάρχει μια θεωρία ότι οι διακοπές ξεκινούν με την καλοκαιρινή άδεια και σταματούν μόλις αυτή τελειώσει, προσωπικά διαφωνώ. Υπάρχουν και τα Σαββατοκύριακα και πάντα ως λαός καταφέρναμε να ξεκλέψουμε λίγες ώρες παραπάνω ή μία ημέρα παραπάνω με σκοπό να απολαύσουμε λίγο ακόμα τη δροσιά της θάλασσας και το κάψιμο του ήλιου. Παρ’ όλα αυτά, όμως, αν εξαιρέσουμε τον υπέροχο ήλιο μας και τα καταγάλανα νερά μας, υπάρχουν στιγμές που το καλοκαίρι κι οι διακοπές μας μπορούν να μετατραπούν σε κάτι αρκετά εκνευριστικό.

Αυτή η φετινή μόδα -για εμάς, γιατί στο εξωτερικό δεν είναι κάτι καινούριο- με αυτά τα ογκώδη φουσκωτά πουλιά, που δε χωράνε πουθενά στο αμάξι και χρειάζεσαι και κάποια εύλογη ώρα να τα φουσκώσεις, είναι κάτι που με ξεπέρασε φέτος. Ροζ φλαμίνγκο. Και να ήταν μόνο αυτά θα έλεγα ας κάνουμε υπομονή, κάποια στιγμή θα σκάσει το πουλί και θα ξεφουσκώσει. Ακολούθησαν οι άσπροι κύκνοι, φουσκωτοί κι αυτοί και μετά τους κύκνους ακολούθησαν και κάτι πράσινοι κοκοφοίνικες.

Δεν τολμούσες να γυρίσεις το κεφάλι σου, δεξιά τα φλαμίνγκο, αριστερά οι κύκνοι και στην ευθεία το πλωτό δάσος. Να ξέρετε ότι το να σας βλέπουμε πάνω σε ένα φουσκωτό, με το κινητό στο ένα χέρι, προσπαθώντας να βγάλετε την τέλεια selfie και συγχρόνως να αγκομαχάτε να ισορροπήσετε, ήταν κάπως τραγικό σαν θέαμα για εμάς τους κοινούς θνητούς που αρκεστήκαμε σε ένα απλό στρώμα θαλάσσης. Παρ’ όλα αυτά σας ευχαριστούμε καθώς μας χαρίσατε αρκετές στιγμές γέλιου.

Selfies. Δε σταματάνε ποτέ, έτσι; Αν θέλετε, όμως, θερμή παράκληση, όταν βγάζετε φωτογραφίες με το αγαπημένο σας τοπίο ή με το αγαπημένο σας μακιγιαρισμένο κι αψεγάδιαστο πρόσωπο, φροντίστε να είστε μόνο εσείς μέσα στο φόντο. Γιατί εσείς μπορεί να ξοδέψατε ώρες ατελείωτες για να πάτε σε μια παραλία και να σας απασχολούσε από το προηγούμενο βράδυ τι θα φορέσετε και πώς θα το συνδυάσετε, αλλά σας ενημερώνω ότι η κυριούλα με το ολόσωμο από πίσω σας και το μαλλί πιασμένο κότσο δεν είχε σκοπό να γίνει viral.

Αυτή εννοώ, με το ταπεράκι στα χέρια που ταΐζει συνήθως κάποιο παιδί. Πήγε απλώς να απολαύσει ήσυχα κι ήρεμα το μπάνιο της κι όχι να πρωταγωνιστήσει ως πλάνο στις κατά τα άλλα τέλεια ρετουσαρισμένες φωτογραφίες σας. Και σε αντίθεση με εσάς ίσως εκείνη να κατάφερε να απολαύσει τη θάλασσα.

Social media. Απλά τραγικό, ελεεινό και τρισάθλιο σπορ. Δεν υπάρχει στιγμή και λεπτό της ημέρας και της νύχτας, που να μην ενημερωθήκαμε για το πού είστε, με ποιον είστε, πού φάγατε, πόσο φάγατε, πόσα κιλά πήρατε κι από πότε ξεκινάει η δίαιτα. Μόλις ανοίγει ο καιρός και ξεκινάνε οι εξορμήσεις στις παραλίες, δεν υπάρχει ημέρα που να μην αναρτηθεί το κατά τα άλλα υπέροχο μανικιούρ σας. Ειλικρινά έχουμε κουραστεί πλέον να βλέπουμε δάχτυλα ποδιών βαμμένα σε όλες τις αποχρώσεις. Ενημερωτικά πάντως, να ξέρετε πως κι εμείς που δεν αναρτούμε αντίστοιχα ποστ, έχουμε πόδια και δάχτυλα και τα βάφουμε κιόλας, αμέ.

Τελικά ίσως το καλοκαίρι να μην είναι τόσο ανέμελο όσο περνάνε τα χρόνια κι οι διακοπές να μην είναι τόσο ήρεμες και χαλαρές. Καλό φθινόπωρο να έχουμε, ελπίζοντας του χρόνου να είμαστε ελαφρώς διαφορετικοί και λίγο πιο προσγειωμένοι στην πραγματικότητα.

Συντάκτης: Φωτεινή Μαρκογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη