Τα ταξίδια με φίλους σίγουρα είναι συναρπαστικά και μοναδικά. Βεβαίως κι η διαδρομή έχει μεγαλύτερη αξία και σημασία από ό,τι ο προορισμός. Ωστόσο, χρωστάς ένα ταξίδι στον εαυτό σου κι οφείλεις να το κάνεις μόνος. Να βολέψεις τα απαραίτητα σε μια βαλίτσα να διαλέξεις προορισμό και να φύγεις. Έτσι απλά κι αθόρυβα. Χωρίς περιστροφές.

Το δέχομαι πως θα δυσκολευτείς στην αρχή, ειδικά αν έχεις συνηθίσει να σε περιμένει κάποιος στον προορισμό σου. Ίσως σου κακοφανεί όταν δεις τους συνεπιβάτες σου να τους περιμένει μια υποδοχή αντάξια ενός πρέσβη. Ακόμα κι οι ώρες θα σου φαίνονται ατέλειωτες και θα νιώθεις πως δεν έχεις τίποτα να κάνεις για να γεμίσεις το χρόνο σου. Ίσως νιώσεις ανυπομονησία και περιέργεια.

Όπως και να ‘χει, το ταξίδι αυτό το χρωστάς στον εαυτό σου κι οφείλεις να φέρεις την αποστολή σου εις πέρας. Μοιάζει με ένα δώρο και ταυτόχρονα αγγαρεία να επιλέξεις ένα προορισμό και να φύγεις για μερικές μέρες ή ένα Σαββατοκύριακο. Να αφήσεις πίσω όλη την καθημερινότητα, τους ανθρώπους που αγαπάς και τη δουλειά σου. Να νιώσεις πως φέρεσαι εγωιστικά και να βάλεις καλά στο νου πως θα κάνεις κάτι για σένα. Ένα δώρο στον εαυτό σου.

Στο ταξίδι που πραγματοποιείς μόνος, αναπόφευκτα αναλαμβάνεις το ρόλο του οργανωτή κι είναι ένας καλός λόγος να αναδείξεις και να αποδείξεις την οργανωτική σου πλευρά. Αναλαμβάνεις να ψάξεις τα μέσα μεταφοράς και τα δρομολόγιά τους που θα σε βοηθήσουν να πας εκεί. Στη συνέχεια, κάνεις μια έρευνα με τα διαθέσιμα ξενοδοχεία και την τοποθεσία που βρίσκονται. Έπειτα ρίχνεις και μια ματιά στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης -είπαμε να πάμε διακοπές και να απολαύσουμε το φαγητό και τη διασκέδαση ακόμα και μόνοι.

Ένα άλλο κομμάτι σου που ίσως να είναι ανενεργό και στις διακοπές θα δεις να ξεθαρρεύει, είναι η συναναστροφή σου με άλλους ανθρώπους. Ακριβώς επειδή δεν ξέρεις κανένα εκεί που θα πας, ενστικτωδώς θα προσπαθήσεις να πιάσεις την κουβέντα σε όποιον είναι έτοιμος να σε εξυπηρετήσει ή σε κοιτάξει έστω λίγο. Απ’ τον σερβιτόρο που θα σου πάρει παραγγελία μέχρι τη γιαγιάκα που κάθεται κάτω από ένα δέντρο κι είναι έτοιμη να σου εξιστορήσει όλη την ιστορία τόσο της περιοχής όσο και της ζωής της.

Ίσως ανακαλύψεις νέες δραστηριότητες ή φέρεις στην επιφάνεια ξεχασμένες δικές σου. Η αλλαγή παραστάσεων κι η συναναστροφή με νέα τοπία, ανθρώπους, εμπειρίες ανοίγουν τα κανάλια του εγκεφάλου και σου δίνουν νέες εμπνεύσεις, νέες ιδέες και διαφορετικό τρόπο να εστιάσεις στα πράγματα που έχεις αφήσει πίσω και θα τα συναντήσεις πάλι επιστρέφοντας.

Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορείς να κάνεις. Να απολαύσεις μια βόλτα κάπου στην παραλία ή σε βουνό ακούγοντας καλή μουσική. Έχεις τη δυνατότητα να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο σε ένα μικρό καφέ ή ξαπλωμένος στην άμμο μιας παραλίας, ακόμα και να χαζέψεις ένα τοπίο χωρίς να σου αποσπάσει κάποιος την προσοχή. Και χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείς αν αυτό που θέλεις να κάνεις έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια.

Ολοκληρώνοντας το μοναχικό αυτό ταξίδι, αντιλαμβάνεσαι πως μόνο μοναχικό δεν ήταν. Έχεις γνωρίσει τόσο καλά τον εαυτό σου, έχεις νιώσει την ηρεμία και τη χαλάρωση. Έχεις βρει τον τρόπο να ακούς τις επιθυμίες σου κι έχεις εφεύρει τρόπους να προσπαθείς να τις πραγματοποιήσεις. Αφού καταφέρεις κάτι τέτοιο, νιώθεις έτοιμος να μοιραστείς αυτές τις στιγμές κι ακόμα περισσότερες με τους ανθρώπους που αγαπάς.

Συντάκτης: Αθηνά Συντυχάκη - Θάνου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη