Πρόσφατα είχα την ευτυχία να γίνω κουμπάρα στον γάμο της κολλητής μου φίλης με τον εκλεκτό της καρδιάς της. Το να καταφέρνεις να κάνεις τις φιλίες σου κουμπαριές είναι σαν να τις δένεις με το αιώνιο σχοινί του χρόνου για να μην τις χάσεις ποτέ. Ειδικά αν μιλάμε για φιλίες που πλέον είναι κομμάτια της οικογένειας. Το συναίσθημα, δε, που σου γεννιέται όταν βλέπεις επιτέλους την αδελφική σου φίλη να παντρεύεται και να ετοιμάζεται να γίνει μητέρα δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί μαγικό. Η περηφάνια, η χαρά κι η αγάπη σου ξεχειλίζουν όταν οι άνθρωποί σου είναι ευτυχισμένοι. Για να σιγουρευτώ όμως γι’ αυτό, έπρεπε να τη ρωτήσω πώς κατάλαβε ότι αυτός είναι ο άντρας της ζωής της. «Είναι το άλλο μου μισό» μου απάντησε, αλλά η δύσπιστη προσωπικότητά μου δε μου επέτρεπε να το δεχτώ. «Πώς το ξέρεις» επέμεινα. «Το ξέρεις όταν έχεις βρει την αδερφή ψυχή σου», είπε. «Απλώς το ξέρεις από την αρχή.»

Αδελφές ψυχές ή δίδυμες φλόγες είναι οι ορισμοί που συναντώνται πιο συχνά στην αναζήτηση για την επεξήγηση της αίσθησης εκείνης που μεταφράζουμε ώς άλλο μισό. Το κοινό στοιχείο που διέπει και τις δύο συνθήκες είναι η αίσθηση της οικειότητας που υπάρχει απευθείας. Το δέσιμο που νιώθεις με αυτόν τον άνθρωπο σχεδόν με το που τα χέρια του ενός αγγίξουν τα χέρια του άλλου. Αυτό κάνει και τους ορισμούς αυτούς πολύ δύσκολο να διαχωριστούν στην πράξη.

Θα αναγνωρίσεις την αδελφή ψυχή σου από την άμεση έλξη που θα νιώσεις γι’ αυτόν τον άνθρωπο με το που τον συναντήσεις. Με τον όρο έλξη φυσικά δεν εννοούμε μόνο την ερωτική, αλλά την ανάγκη εκείνη να βρίσκεσαι γύρω του συνεχώς. Είναι πολύ πιθανόν να γνωριστήκατε με τον πιο απίθανο τρόπο, λες και συνωμότησε το σύμπαν προγραμματίζοντας έτσι τις συνθήκες ώστε να γίνουν ιδανικές για να βρεθείτε στο ίδιο σημείο την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή. Η σχέση αυτή -όποιου τύπου και να είναι- που δημιουργείται μεταξύ σας σου δίνει δύναμη να κυνηγήσεις τα όνειρά σου και κουράγιο για να αντιμετωπίσεις όποια δυσκολία σου παρουσιαστεί. Αυτό συμβαίνει καθώς πνευματικά μιλάμε για δύο διαφορετικές ψυχές σε δύο διαφορετικά σώματα, με την ίδια όμως ενέργεια, γεγονός που εξηγεί το επίπεδο κατανόησης κι υποστήριξης που προκύπτει απ’ αυτόν τον δεσμό. Οι αδελφές ψυχές δεν είναι απαραίτητο να διαμορφώσουν ερωτική σχέση καθώς είναι πιθανόν να εμφανιστούν στη ζωή σου, όχι μόνο ως σύντροφοι, αλλά κι ως φίλοι, συνάδελφοι ή μέλη της οικογένειάς σου, όπως επίσης και να είναι περισσότερες από μία. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που σου δημιουργούν ψυχική ηρεμία και σου βγάζουν τον καλύτερο δυνατό εαυτό σου.

Όσον αφορά τη δίδυμη φλόγα σου, το αίσθημα της άμεσης έλξης συνεχίζει να είναι κοινό κι ίσως ακόμη πιο έντονο. Η βασική διαφορά που υπάρχει είναι ότι πνευματικά οι δίδυμες φλόγες αποτελούν μια ψυχή, μοιρασμένη σε δυο σώματα. Γι’ αυτό συνήθως με αυτόν τον άνθρωπο μοιράζεστε παρόμοιες αξίες κι ιστορία αλλά όσο κι αν μοιάζετε, επίσης καταφέρνετε να αλληλοσυμπληρώνεστε. Είναι πολύ πιθανό να έχετε τα ίδια ακριβώς γούστα στο φαγητό και τόσο κοινά ενδιαφέροντα που μοιάζει τρομακτικό, όπως επίσης να σκέφτεστε τα ίδια πράγματα την ίδια στιγμή κι ακόμα και να συμπληρώνει ο ένας τις φράσεις του άλλου. Η σχέση αυτή μοιάζει σαν να βλέπεις τον εαυτό σου σε καθρέφτη, αναγκάζοντάς σε να εκτιμήσεις τα καλύτερά σου χαρακτηριστικά αλλά να συνειδητοποιήσεις κι εκείνα τα οποία δε σε κολακεύουν τόσο. Είναι τεράστια παγίδα να συνυπάρξεις με τη δίδυμη φλόγα σου όταν τη βρεις, γιατί ο ένας ουσιαστικά αναγκάζει τον άλλον να εξελιχθεί και να ωριμάσει μέσα από αυτό το δεσμό. Πρόκειται για μια σχέση γεμάτη πάθος, με έντονα και δυνατά συναισθήματα, όπου μπορεί καθένας να εκφράζεται με ειλικρίνεια χωρίς να χρειάζεται να συγκρατηθεί, με όποιο κόστος μπορεί να έχει αυτό.

Ένας πιο εύκολος τρόπος για να εξηγήσουμε τις δίδυμες φλόγες είναι να ρίξουμε μια ματιά στον μύθο που χρησιμοποιεί ο Αριστοφάνης στο “Συμπόσιον” του Πλάτωνα, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι ερωτεύονται. Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν τον μύθο, οι άνθρωποι ήταν πλάσματα με τέσσερα χέρια, τέσσερα πόδια και δύο κεφάλια. Τα γένη ήταν τρία, άνδρες, γυναίκες κι ανδρόγυνα, με τους άνδρες να έχουν ως κυβερνήτη τον ήλιο, τις γυναίκες τη γη και τα ανδρόγυνα τη σελήνη. Τα πλάσματα αυτά, ήταν στρογγυλά και μπορούσαν να κινούνται προς πάσα κατεύθυνση. Επρόκειτο για εξαιρετικά ισχυρά κι έξυπνα όντα τα οποία φόβιζαν τους θεούς του Ολύμπου, με αποκορύφωμα τη μέρα που προσπάθησαν να κατακτήσουν τον Όλυμπο. Τότε, ο Δίας εξοργίστηκε και θέλοντας να τα αποδυναμώσει, τα χώρισε στα δύο. Καταδίκασε έτσι κάθε ανθρώπινο πλάσμα έκτοτε να ψάχνει το άλλο του μισό, ώστε να γίνει ένα ολόκληρο ξανά κι ονόμασε αυτή τη διαδικασία έρωτα.

Το σίγουρο είναι πως, όποια κι αν είναι η πνευματική κατάσταση της ψυχής σου, πιστεύεις δεν πιστεύεις σε αυτά, είναι τρομερά σημαντικό να συναντήσεις ανθρώπους στη ζωή σου που σε καταλαβαίνουν. Που δε χρειάζεται να εξηγείς και να φιλτράρεις κάθε μικρή λεξούλα που βγαίνει από το στόμα σου. Που σε μαθαίνουν ή σε ξέρουν ήδη τόσο καλά, ώστε σκέφτονται πολλές φορές πριν από σένα για σένα. Που σε υποστηρίζουν στα πιο τρελά σου θέλω και σε αποδεσμεύουν από τα πιο σκληρά σου πρέπει. Που είναι εκεί για σένα και στο αποδεικνύουν εμπράκτως με κάθε τους ευκαιρία. Τους ανθρώπους αυτούς τους πιάνεις από το χέρι και δε σε νοιάζει ο προορισμός, γιατί αρκεί η παρέα. Κράτα τους λοιπόν γερά κι έχε εμπιστοσύνη. Είσαι κερδισμένος και μόνο που τους βρήκες.

Συντάκτης: Έλενα Φούντα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου