Η Ελλάδα μας αποτελεί μια χώρα ιδανική για να κάνει κανείς διακοπές για ξεκούραση η ψυχαγωγία και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Έχει τόσα όμορφα μέρη που μπορεί κανείς να ανακαλύψει και να εξερευνήσει που μοιάζουν ατελείωτα ακόμη κι αν είσαι λάτρης των συχνών εκδρομών.

Ξεχωριστό κομμάτι στις επιλογές των περισσότερων για τις διακοπές τους αποτελεί το βουνό του Πηλίου. Το Πήλιο ανήκει στον νομό Μαγνησίας και βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη του Βόλου. Τα μικρά γραφικά χωριά του αποτελούν έναν τεράστιο μαγνήτη για όποιον θέλει να γνωρίσει πώς τα πλατάνια συναντούν την αλμύρα. Οι επιλογές πολλές· συνδυάζει και βουνό και θάλασσα, εξαιρετικό φαγητό κι είναι ανάσα από πράσινο. Το βουνό του Πηλίου έχει μείνει στην ιστορία ως το θερινό θέρετρο των θεών αλλά και η πατρίδα των Κενταύρων.

 

1.Μακρινίτσα

Η Μακρινίτσα αποτελεί το πρώτο χωριό που πρέπει κανείς να επισκεφθεί γιατί συνδυάζει εξαιρετικά την ανάπτυξη με τη γραφική αρχιτεκτονική του Πηλίου. Εξαιτίας της κοντινής απόστασης από τον Βόλο (17 χιλιόμετρα) έχει αναπτύξει ιδιαίτερα τον τουρισμό της. Είναι γνωστή ως το μπαλκόνι του Πηλίου, καθώς προσφέρει μοναδική θέα, προσωνυμίο που της έδωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1934.

 

2.Μηλιές

Η Μηλιές είναι ένα χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 400 περίπου μέτρων και είναι ιδανική γι’ αυτούς που αγαπούν τις πεζοπορίες, καθώς οι διαδρομές του είναι βάτες και με σήμανση. Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί και η βιβλιοθήκη του χωριού. Στο χωριό των Μηλιών καταλήγει και το διάσημο τρενάκι του Πηλίου που μπορεί να πάρει κανείς και να απολαύσει τη διαδρομή του. Γνωστό κομμάτι του χωριού αποτελεί κι η εκκλησία που έχει χτιστεί κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και για τον λόγο αυτό δε φέρει και κανένα διακριτικό σύμβολο εξωτερικά.

 

3. Ζαγορά

Σε απόσταση 47 χιλιομέτρων από την πόλη του Βόλου και με μια διαδρομή αρκετά δύσκολη, γεμάτη στροφές ξεπροβάλλει η Ζαγορά. Το χωριό εκτείνεται σε τέσσερις συνοικίες κι είναι γνωστό για τον αγροτικό συνεταιρισμό του οποίος είναι κι από τους πρώτους που ιδρύθηκαν. Η φύση και η βιοποικιλότητα που θα συναντήσετε είναι άνευ προηγουμένου στη διαδρομή. Προς το Χορευτό θα συναντήσετε και το σχολείο του Ρήγα Φεραίου.

 

4. Νταμούχαρη

Η Νταμούχαρη αποτελεί έναν από τους κρυμμένους θησαυρούς του Πηλίου, το βουνό των Κενταύρων. Το χωριό έγινε ευρέως γνωστό από τα γυρίσματα της ταινίας Μamma M.I.A. αλλά κι από μια θλιβερή ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν καπετάνιο και την αγαπημένη του Κλεοπάτρα, δυο ξαδέρφια που αγαπήθηκαν κρυφά κι έζησαν σε ένα πορσελάνινο σπίτι στο λιμάνι της Νταμούχαρης μέχρι που η δεύτερη αφήνει την τελευταία πνοή της στη γέννα. Το χωριό ακόμη και σήμερα έχει να σου προσφέρει αυτή την ξεχωριστή αίγλη καθώς και κρυστάλλινα νερά από τους δύο κολπίσκους που το βρέχουν.

 

5. Τσαγκαράδα

Η στάση που αξίζει κανείς να κάνει στο Πήλιο είναι στην Τσαγκαράδα. Σχετικά με την ονομασία της οι εκδοχές είναι πολλές, όμως αυτή έχει επικρατήσει και βγαίνει από το επάγγελμα αυτού που ασχολείται με παπούτσια. Έχει να προσφέρει στον επισκέπτη την υπέροχη παραλία της Φακίστρας αλλά κι ακριβώς δίπλα στα απόκρημνα βράχια, την ύπαρξη κατά της τουρκοκρατίας του κρυφού σχολείου με δάσκαλο έναν καλόγερο. Ένα πραγματικά πανέμορφο χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

 

6. Βυζίτσα

Η εξαιρετική αρχιτεκτονική του, με τα γραφικά στενά και με τη γεμάτη αρχοντικά πολεοδομία της, η Βυζίτσα έχει να προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές εικόνες δόμησης. Τα μονοπάτια της είναι ιδανικά για νυχτερινές βόλτες ενώ η κεντρική της πλατεία είναι πολύ διάσημη. Ήσυχο μέρος, με παραδοσιακούς ξενώνες και βουκαμβίλιες να σκαρφαλώνουν σε κάθε μπαλκόνι, η Βυζίτσα μας μαθαίνει τι πάει να πει ζωντανό παραμύθι.

 

7. Αργαλαστή

Η Αργαλαστή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του βουνού του Πηλίου. Είναι κτισμένη σε στρατηγική θέση, προσφέρει μοναδική θέα, τόσο στο Αιγαίο πέλαγος όσο και στον Παγασητικό κόλπο. Το χωριό είναι γνωστό για τα πολλά πέτρινα τοξωτά γεφύρια του, αλλά και τις πολλές βρύσες με τα κρυστάλλινα παγωμένα νερά που ξεδιψούν τους καλοκαιρινούς μήνες κατοίκους και τουρίστες.

 

8. Χάνια

Κτισμένα σε υψόμετρο 1900 μέτρα, τα Χάνια αποτελούν τον ιδανικό προορισμό και για το καλοκαίρι, αφού θα σου προσφέρουν ανάσα δροσιάς αλλά και για τον χειμώνα, καθώς είναι γνωστά για το χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί στην περιοχή. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή θα δει κανείς πως αποτελούσαν σταθμό ώστε να ανεφοδιάζονται οι ταξιδιώτες για να συνεχίσουν τη διαδρομή τους.

 

9. Τρίκερι

Η περιοχή αποτελεί τον ιδανικότερο προορισμό για κάποιον που του αρέσουν τα νησιά. Ναι, καλά διαβάσατε τα νησιά! Τα χτισμένα σπιτάκια του, βέβαια, συνδυάζουν αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά από τη Μάνη αλλά κι από τη Μακεδονία. Τα γραφικά καλντερίμια του περικυκλωμένα από τα βουνά της Ρούμελης, του Πηλίου αλλά και των κορυφών της Εύβοιας, προσφέρουν στο μάτι αλλά και στο χωριό ένα μοναδικό εφέ.

 

10. Πορταριά

Η Πορταριά αποτελεί τον γνωστότερο προορισμό στο βουνό του Πηλίου. Η τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει είναι ακμαία και μπορεί να σου προσφέρει από γραφικά καταλύματα μέχρι πολυτελή διαμονή. Κυρίως προτιμάται τους χειμερινούς μήνες καθώς βρίσκεται κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο εξαιτίας φυσικά και των πολυάριθμων μόνιμων κατοίκων. Το καλοκαίρι όμως δεν πάει πίσω, αφού προσφέρει μοναδικές εξορμήσεις σε πρασινογάλαζα νερά.

Συντάκτης: Αγγελική Μαλιόρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου