Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα εκείνες οι ταξιδιάρικες ψυχές που μόλις δουν μια ευκαιρία, αμέσως ετοιμάζουν βαλίτσα, είτε πρόκειται να επισκεφθούν τον πιο κοντινό νομό, είτε την άλλη άκρη της Γης. Γενικά, όποιος έχει τρέλα και πάθος με τα ταξίδια -και σέβεται τον εαυτό του- έχει ένα bucket list με τους ταξιδιωτικούς προορισμούς που θέλει να επισκεφτεί. Έχω να σου προτείνω επτά μέρη που αξίζει να δεις τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου, αλλά καλό θα ήταν να βιαστείς λιγάκι, καθώς τα ως τώρα στοιχεία δείχνουν πως σε λίγα χρόνια μπορεί να μην έχεις τη δυνατότητα.

 

1. Ταζ Μαχάλ

Πρόκειται για ένα κτηριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Ινδία, χτισμένο στην όχθη ενός ποταμού, και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως. Περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ωστόσο, η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με τη βιομηχανική και ατμοσφαιρική ρύπανση, που φυσικά επηρεάζει και το μνημείο. Το εξωτερικό του κτηρίου διαβρώνεται συνεχώς, ενώ οι συνεχείς επισκέψεις τουριστών -παρά το απαράμιλλο κάλλος του- δε βοηθούν ιδιαίτερα στη συντήρησή του. Η UNESCO εδώ και χρόνια φωνάζει να κλείσει -αλλά ως τώρα μάλλον άδικα.

 

2. Νησί του Πάσχα

Είναι ένα νησί που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και ανήκει στην Πολυνησία. Θεωρείται το πλέον απομονωμένο νησί στον κόσμο, με μόνιμο πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκους, και τους μισούς από αυτούς να είναι ιθαγενείς. Είναι ιδιαίτερα γνωστό, καθώς δέχεται τις επισκέψεις εκατομμύρια τουριστών, ενώ τα τελευταία χρόνια χτίζονται και πολυτελή θέρετρα που αλλοιώνουν την εικόνα του νησιού. Τα πετρογλυφικά και οι ζωγραφιές στις σπηλιές, καθώς και ο υποθαλάσσιος πλούτος, κινδυνεύουν να χαθούν λόγω μετακινήσεων των τουριστών.

 

3. Γκραν Κάνυον

Πρόκειται για ένα μεγάλο φαράγγι στην Αριζόνα των ΗΠΑ, που στο μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί Εθνικό Πάρκο και αποτελεί ένα ακόμα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Δυστυχώς, και αυτό απειλείται από τους τουρίστες που το επισκέπτονται συνεχώς σε μεγάλες ομάδες. Επιπλέον, οι επανειλημμένες προσπάθειες επιχειρηματιών να το αξιοποιήσουν ως ορυχείο για ουράνιο, το έχουν κάνει ένα από τα 11 σημαντικά απειλούμενα ιστορικά αξιοθέατα.

 

 

4. Βενετία

Είναι μια πόλη της Ιταλίας, η οποία είναι χτισμένη πάνω σε 118 μικρά νησιά, χωρισμένα από κανάλια και ενωμένα με γέφυρες. Ολόκληρη η πόλη είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, χάρη στη φυσική ομορφιά της και τα σπουδαία έργα αρχιτεκτονικής, ενώ φημισμένη είναι και η λιμνοθάλασσά της. Στη Βενετία, μια πόλη «βυθισμένη», δυστυχώς τα επίπεδα της θάλασσας αυξάνονται επικίνδυνα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίζει 100 φορές τον χρόνο, με κίνδυνο ακόμα και να εξαφανιστεί.

 

5. Πυραμίδα του Χέοπα

Η Πυραμίδα του Χέοπα είναι η αρχαιότερη της Αιγύπτου, το πρώτο από τα 7 θαύματα του κόσμου και το μόνο που διασώζεται στις μέρες μας. Επίσης, είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας. Μπορείς εύκολα να καταλάβεις, γιατί κινδυνεύει να εξαφανιστεί, καθώς με το πέρασμα του χρόνου παρατηρείται σημαντική διάβρωση τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της. Όσο προλαβαίνεις, αξίζει να την επισκεφτείς.

 

6. Μαλδίβες

Βρίσκονται νοτιοδυτικά της Ινδίας και είναι το μικρότερο κράτος στον κόσμο. Έχουν μετατραπεί σε σημαντικό πόλο έλξης τουριστών παγκοσμίως, καθώς και σε δημοφιλή προορισμό για μήνα του μέλιτος για πολλά ζευγάρια. Θα μου πεις τώρα -με μια πρώτη ματιά- ότι αυτός ο τροπικός παράδεισος δε φαίνεται να απειλείται από τίποτα και -δικαίως- ίσως να μην μπορείς να υποθέσεις τι συμβαίνει. Η αλήθεια είναι πως οι Μαλδίβες Νήσοι κινδυνεύουν να χαθούν εντελώς από αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

 

7. Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

Για το τέλος κρατήσαμε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Αυστραλία. Εδώ, απευθυνόμαστε κυρίως στους λάτρεις των θαλάσσιων καταδύσεων, σε εκείνους που αγαπάνε τις εξερευνήσεις του βυθού, και φυσικά σε όσους δεν τρομάζουν από την ενδεχόμενη παρουσία καρχαρία. Ο ύφαλος έχει να προσφέρει πολλές συγκινήσεις, αλλά τείνει να χάσει τα σπάνια κοράλλια που τον απαρτίζουν λόγω της υπερθέρμανσης των ωκεανών, της ρύπανσης και της υπεραλίευσης. Φήμες λένε πως δεν του μένουν πολλά ακόμα χρόνια ζωής.

 

Μετά απ’ όλα αυτά, έστω και έναν από τους παραπάνω προορισμούς να προσθέσεις στη λίστα σου, να είσαι σίγουρος πως θα έχεις πραγματοποιήσει ένα μοναδικό ταξίδι!

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.