Και τι περιμένουμε ολόκληρο τον χρόνο; Το καλοκαίρι φυσικά. Σχέδια και προτάσεις πάνω στο τραπέζι για τον ιδανικότερο προορισμό. Στη δουλειά μάχεσαι στην κυριολεξία για το ποιος θα πάρει την καλύτερη άδεια, ενώ μήνες πριν μαζεύεις λίγα-λίγα τα χρήματα που υπολογίζεις να ξοδέψεις. Πυρετώδης ρυθμός στην Αθήνα για τη προετοιμασία του καλοκαιριού. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες περιπτώσεις που εύχεσαι να μην συμβούν σ’ εσένα ή να μην συμβούν ξανά. Σε ποιον δεν έχει τύχει να ακυρωθούν ξαφνικά οι διακοπές; Μια αναγκαστική αλλαγή στην άδεια απ’ τη δουλειά ή κάτι απρόοπτο στο μπάτζετ και τελικά δε σου φτάνουν ούτε για να πας στο Χαλκούτσι, είναι αρκετά για να ζήσεις κι εσύ ένα καλοκαίρι στην Αθήνα.

Θυμίζει άλλη πόλη. Λες και η επαρχία μετακόμισε στην πρωτεύουσα. Στις αρχές σιχτιρίζεις που εσύ βρίσκεσαι μέσα στην κινούμενη σάουνα που λέγεται αυτοκίνητο και όχι στο μπιτσόμπαρο ενός νησιού να πίνεις δροσερή μπύρα. Αργείς στη δουλειά και δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη γνωστή δικαιολογία «είχε κίνηση», αφού δεν κυκλοφορεί ψυχή.

Στη συνέχεια, βέβαια, αρχίζεις να το συνηθίζεις και βλέπεις πως τελικά δεν είναι τόσο άσχημα. Η βαβούρα της μεγαλούπολης έχει χαθεί. Βγαίνεις στο μπαλκόνι και δεν ακούς τη γνωστή φασαρία που σε ζάλιζε. Το καταλαβαίνεις πιο έντονα στη βόλτα το βράδυ μ’ εκείνον το φίλο που επίσης ξέμεινε χωρίς διακοπές, λες κι είστε οι τελευταίοι επιζήσαντες και περιμένετε στο φανάρι σε σχεδόν άδεια διασταύρωση.

Στις παραλίες δεν επικρατεί ο συνήθης πανικός. Επιτέλους μια βουτιά χωρίς παιδικές φωνές και τους πρωταθλητές του τάκα-τούκα κατά μήκος της αμμουδιάς. Ό,τι ώρα και να κινηθείς στους δρόμους ή στα μαγαζιά θα καταλάβεις πως η Αθήνα είναι σαν αποσυμπιεσμένος θάλαμος που άδειασε ξαφνικά.

Ό,τι δε μπορείς να αποφύγεις, κάτσε και απόλαυσέ το λένε. Αυτό πρέπει να κάνεις και αν η μοίρα σου επιφύλασσε καλοκαίρι χωρίς διακοπές. Έχεις άδεια, που σημαίνει πως το άγχος και η αναμπουμπούλα της καθημερινότητας έχει χαθεί. Τι κι αν δεν είσαι στα σοκάκια κάποιου νησιού με την παρέα σου να γυρνάτε και να πίνετε; Μπορείς να κάνεις άνετα το ίδιο και στην Αθήνα. Τι σε εμποδίζει; Αντιθέτως νιώθεις ακόμη πιο ελεύθερος για τρέλες στα γνωστά σου μέρη, χωρίς τις γνωστές φάτσες που ήδη έχεις τσεκάρει ότι λείπουν.

Νιώθεις τους τρελούς ρυθμούς της πόλης να έχουν σταματήσει. Να μην τρέχεις πια. Χαλαρά. Έχεις τόσες πολλές επιλογές που ακόμα και το να μην πας πουθενά και να μείνεις στο σπίτι ακούγεται θεσπέσια, σε αντίθεση μ’ εκείνους που κάνουν διακοπές και πρέπει αναγκαστικά κάθε μέρα να βρίσκονται σε άλλο σημείο του νησιού, γιατί έχουν στη διάθεσή τους μόλις πέντε μέρες.

Για να μην πούμε για τον 15αυγουστο. Και σε νησιά να μην έχουν φύγει οι Αθηναίοι, σίγουρα κάποιο χωριό τους περιμένει για να ηρεμήσουν απ’ την ένταση και να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Το καλύτερο δώρο για εκείνους που έμειναν πίσω. Ένα τριήμερο του 15αυγουστου στην Αθήνα, ισούται με το “The last man of earth”. Νιώθεις πραγματικά μόνος και γύρω επικρατεί ησυχία. Αν θες μπορείς να κατέβεις στο περίπτερο με το βρακί. Ούτε ο περιπτεράς δε θα’ ναι εκεί για να σε δει, τόση ησυχία.

Κι εκεί που πλέον έχεις συνηθίσει αυτή την άλλη όψη της πόλης και την ευχαριστιέσαι όσο ποτέ, οι διακοπές τελειώνουν και όλοι σιγά σιγά γυρνούν στην βάση τους. Από ‘κει που τους έβριζες επειδή ζήλευες που όλοι έφυγαν για διακοπές κι εσύ όχι, τώρα τους βρίζεις που γύρισαν και σου χάλασαν το όνειρο.

Γιατί κακά τα ψέματα, όλοι ονειρευόμαστε λίγες στιγμές σε μια άδεια και ήρεμη Αθήνα και δεν υπάρχει καλύτερη εποχή απ’ το καλοκαίρι για να τις ζήσεις.

Είπα πολλά όμως και μου έμειναν λίγες ακόμη μέρες για να απολαύσω πριν προλάβετε και γυρίσετε όλοι. Ωραίες οι καλοκαιρινές διακοπές, τα νησιά κι οι εξορμήσεις. Σας προτείνω όμως να δοκιμάσετε έστω μια φορά κάτι τελείως διαφορετικό και αναπάντεχα ευχάριστο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από διακοπές στην καλοκαιρινή Αθήνα!

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Συριόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.