Όλοι στη ζωή μας χρειαζόμαστε έναν «οδηγό». Έναν οδηγό, που θα μας δείξει όσα δεν καταφέραμε να δούμε. Που θα μας πει όλα εκείνα που δεν είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε. Την έμπνευση, που θα κάνει τον κάθε έναν από εμάς να χτίσει χαρακτήρα, να διανύσει μονοπάτια και να προσαρμόσει επιλογές. Μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις και χίλιες λέξεις διαμορφώνουν τη δική σου εικόνα.

Υπάρχει καλύτερος «οδηγός» από ένα βιβλίο ή μια ταινία; Σίγουρα έχεις πιάσει τον εαυτό σου να παρακολουθεί με αγωνία, συγκίνηση και πάθος μια ταινία αν και ήταν η 6η φορά που την έβλεπες. Νιώθεις πως κάθε προβολή της, σου δίνει και ένα διαφορετικό νόημα. Κάθε φορά αντιλαμβάνεσαι άλλα στοιχεία, βλέπεις μια άλλη πτυχή του πρωταγωνιστή. Αυτή είναι η μαγεία της 7ης τέχνης.

Αν κοιτάξεις αυτή τη στιγμή ολόγυρα το δωμάτιό σου, θα δεις κάπου ένα βιβλίο. Είναι εκείνο το βιβλίο που έχει τη δική του θέση στη βιβλιοθήκη ή το γραφείο σου. Θα παροτρύνεις όλους τους γνωστούς σου να το διαβάσουν και η πρόταση σου αυτή θα συνοδεύεται με την εξής φράση : «Το έχω διαβάσει πάνω από 3 φορές, θα σου δώσει πολλά.» Επίσης μαγικό το πώς ένας σωρός από σελίδες με έντονο μελάνι μπορούν να γράψουν το ίδιο έντονα τα νοήματά τους στην ψυχή και το μυαλό σου.

Γιατί άραγε διαβάζουμε κάτι ξανά και ξανά; Τι μας ωθεί να δούμε αμέτρητες φορές το ίδιο έργο; Οι τέχνες αυτές σίγουρα έχουν να σου δώσουν πολλά και να μάθεις ακόμα περισσότερα. Ο κυριότερος λόγος όμως είναι η ταύτιση. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να βάζει τον εαυτό του στον ρόλο του πρωταγωνιστή μιας ιστορίας. Να ενθουσιάζεται με το θάρρος ενός ήρωα, να εμπνέεται από τον ρομαντισμό μιας ερωτικής περιπέτειας. Ακόμα και να προσπαθεί να μοιάσει σε όλα αυτά τα πρόσωπα που τον καλούν.  Το 90% όλων αυτών των ιστοριών, έχουν ένα happy end που όλοι μας έχουμε ανάγκη και ενδόμυχα αναζητάμε -εκτός από το end του Τιτανικού, που θυμόμαστε τι απέγινε ο Leonardo DiCaprio. 

Οι ταινίες και τα βιβλία, στην ουσία μας δίνουν όλα αυτά που θα θέλαμε να ζήσουμε αλλά δεν μπορούμε, είτε αποφεύγουμε να ζήσουμε.  Μας δίνουν την ελπίδα πως κάπου εκεί έξω ίσως να υπάρχει αυτό που πάντα κρυφά μέσα μας θέλαμε να γίνουμε. Ο ήρωας που θα κάνει τη διαφορά. Ο καλύτερος εαυτός μας που ζει κρυμμένος στην καθημερινότητα. Αυτό είναι που καταφέρνουν. Να σε βγάλουν εκτός καθημερινότητας ή να σε βάλουν σε μια άλλη εκδοχή της.

Προσωπικά, είδα τόσες πολλές φορές μια ταινία, με αποτέλεσμα να υιοθετήσω πολλά στοιχεία της και να τα προσαρμόσω στον χαρακτήρα μου. Κάποιος μπορεί να πει πως αυτό είναι ανώριμο, ίσως και τρελό. Παρόλα αυτά όμως, εγώ βρήκα ένα κομμάτι που μου έλειπε. Πάντα θα βρίσκουμε κάτι που μας λείπει. Η μυθοπλασία δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά τόσο το καλογραμμένο βιβλίο και η σπουδαία ταινία, όσο και εμείς που μπαίνουμε μέσα σε αυτά.  Έτσι, μέσω της μυθοπλασίας, ζούμε για λίγες ώρες μια πραγματικότητα που ίσως χαθεί λίγο αργότερα, αλλά θα σου έχει δώσει την έμπνευση να δημιουργήσεις τη δική σου μυθοπλασία με την ευκαιρία να την κάνεις πραγματική.

Συνέχισε να βλέπεις με προσοχή την αγαπημένη σου ταινία. Να ξεφυλλίζεις για πολλοστή φορά το βιβλίο με τη γνώριμη μυρωδιά. Είσαι εσύ και το καταλαβαίνεις μόνο εσύ. Δεν έχει σημασία αν κάποιος άλλος δεν κατανοεί τον λόγο που το κάνεις. Έτσι κι αλλιώς όλοι έχουν τη δικιά τους ταινία να δουν ξανά και ξανά.

Τις σπουδαίες ταινίες θα τις παρακολουθείς πάντα, γιατί πάντα θα σου προσφέρουν σπουδαίες συγκινήσεις. Όπως και τα σημαντικά βιβλία, δε θα σταματήσεις ποτέ να τα διαβάζεις ή να τα επικαλείσαι, γιατί σου έδωσαν σημαντικά εφόδια.

 

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Συριόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα