Το graffiti και το street art γενικότερα είχαν, ιδιαίτερα τις προηγούμενες δεκαετίες, αρκετά αμφιλεγόμενο χαρακτήρα, καθώς ήταν συνδεδεμένα με παραβατική συμπεριφορά, αναρχία ή κουλτούρα των γκέτο. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, αρχίζει κι αναγνωρίζεται από κοινό και δήμους ως είδος τέχνης και σίγουρα είναι, με τη δική του ιστορία κι εξέλιξη ανά τα χρόνια.

 

«Το φιλί»: Ηλίας Παπαηλιάκης, πλατεία Αυδή

«Το φιλί»: Ηλίας Παπαηλιάκης, πλατεία Αυδή

 

Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι χάραζαν την ιστορία, τις προβλέψεις για το μέλλον, τις σκέψεις τους σε τοιχογραφίες που ακόμη θαυμάζουμε κάθε φορά που κάτι καινούριο ανακαλύπτεται. Με την εξέλιξη του ανθρώπου, εξελίχθηκε κι η ικανότητά του να εκφράζει ακόμα πιο γλαφυρά, ευφάνταστα ή φοβερά ρεαλιστικά, τον κόσμο που μας περιβάλλει και τις ανησυχίες του.

 

Urban act, λιμάνι Πειραιά

Urban act, λιμάνι Πειραιά

 

Το graffiti είναι μια σχετικά καινούρια μορφή έκφρασης που ξεκίνησε κυρίως από την Αμερική και πιο συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη, τις δεκαετίες του 60′ και του 70′, όπου οι συμμορίες τις εποχής έγραφαν τα ονόματά τους ή την υπογραφή τους σε διάφορα σημεία στην πόλη για να οριοθετήσουν την περιοχή τους. Αργότερα, αυτό εξελίχθηκε στη διάδοση κοινωνικών και πολιτικών μηνυμάτων και συνδέθηκε έντονα με την κουλτούρα του hip hop.

Το 1980, λοιπόν η μόδα αυτή άρχισε να εξαπλώνεται και στον υπόλοιπο κόσμο κι έφτασε και στην Ελλάδα, στην οποία και προσαρμόστηκε στην ελληνική πραγματικότητα κι ιστορία, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό ρεύμα που χαρακτηριζόταν από την αρχαία και σύγχρονη ελληνική κουλτούρα αλλά και την ύπαρξη στοιχείων όπως σύμβολα ή χαρακτήρες από τη μυθολογία. Ακόμα και σήμερα, οι γραμμές και το ύφος ορισμένων Ελλήνων καλλιτεχνών είναι χαρακτηριστικά κι αναγνωρίσιμα κι έχουν γίνει περιζήτητα σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

 

«At The River»: Τaxis, Πανόρμου

«At The River»: Τaxis, Πανόρμου

 

Σήμερα, μιλάμε για street art που θεωρείται στο σύνολό της -και δικαίως- υψηλών προδιαγραφών έργα τέχνης που συναντάμε σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα έχουμε μια υπέροχη καλλιτεχνική ποικιλία στολίζοντας τα κτίρια και τους τοίχους της πόλης, προσθέτοντας μια πινελιά χρώματος στο γκρι του τσιμέντου και τη μουντάδα των πολυκατοικιών. Αποτελούν σημείο θαυμασμού αλλά και τροφή για σκέψη, αν έχουν πιο κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα ή καυστική διάθεση. Η πολιτεία, λοιπόν, αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα την τέχνη αυτή και μέσω ενός προγράμματος δημόσιων τοιχογραφιών, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν ώστε να έχουν μια πλευρά του εξωτερικού του κτιρίου τους ζωγραφισμένη από κάποιον street artist και το ενδιαφέρον για το street art στην πόλη, όλο και πληθαίνει.

 

Wild drawing -knowledge speaks wisdom listens, Mεταξουργείο

Wild drawing -knowledge speaks wisdom listens, Mεταξουργείο

 

Πάμε να δούμε λοιπόν μερικά από αυτά τα έργα και τους καλλιτέχνες πίσω από αυτά.

INO: Πρόκειται για Έλληνα καλλιτέχνη διεθνούς φήμης, που σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή καλών τεχνών στην Αθήνα και ζωγραφίζει τοίχους από το 2000, όπως ο ίδιος έχει γράψει στην προσωπική του σελίδα. Τα έργα του είναι πολύ χαρακτηριστικά, καθώς η χρωματική παλέτα του περιλαμβάνει κυρίως το ασπρόμαυρο και τις μπλε πινελιές. Τη δουλειά του θα τη συναντήσεις σε διάφορα μέρη όπως η Ισπανία, η Ισλανδία, η Αμερική, η Βραζιλία, η Ουκρανία και φυσικά σε πολλά μέρη στην Αθήνα, όπως το Μεταξουργείο.

 

INO, Μεταξουργείο

INO, Μεταξουργείο

 

SimpleG: Το πραγματικό του όνομα είναι Γιώργος Δημουλάς, σπούδασε στη Σχολή καλών τεχνών στην Αθήνα και ξεκίνησε αρχικά ως αγιογράφος. Είναι γνωστός από τα τεράστια murals που έχει φτιάξει στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια με πιο δημοφιλή αυτά στο Μεταξουργείο και τη φιλοσοφική σχολή. Είναι επίσης γνωστός και στο εξωτερικό. Δηλώνει πως όλα του τα έργα κρύβουν κοινωνικά μηνύματα, με τα οποία θέλει να αγγίξει της ψυχές των ανθρώπων και να επηρεάσει θετικά τη νεολαία.

 

Το mural του SimpleG στη Νέα Ιωνία για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

SimpleG, Νέα Ιωνία

 

Achilles: Είναι Έλληνας καλλιτέχνης γεννημένος το 1986 κι ενεργός στην τέχνη του graffiti πριν από το 2000. Του αρέσει να ζωγραφίζει δυναμικούς χαρακτήρες και δίνει μεγάλη έμφαση στα μάτια, ενώ τα γυναικεία πρόσωπα που έχει ζωγραφίσει στους δρόμους της Αθήνας έχουν ένα ιδιαίτερο γνώρισμα: έχουν τα πιο ευθύβολα βλέμματα. Επίσης, πειραματίζεται ιδιαίτερα με την οπτική γωνία που βλέπουν οι θεατές τα έργα του και τα 3D δημιουργήματα. Από τα πιο δημοφιλή του έργα είναι η ζωγραφιά διπλής όψης στην οδό Κωλέττη.

 

achilles-kwletth

Αchilles, Kωλέττη

Πηγές εικόνων, athensvoice, inExarchia, StreetArtCities, Lifo, TheArtNewspaperGreece

Συντάκτης: Μαρία Κουτσουρά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου