Kάπου ανάμεσα στο όνειρο και στην πραγματικότητα, εκεί που ακόμα και η πιο μεγάλη σκέψη σου μπορεί να πραγματοποιηθεί, υπάρχει ένα παραμυθο-μέρος για όλους τους κλασικούς φίλους βιβλιοφάγους. Ένας τόπος που πέρα απ’ τ’ αμέτρητα βιβλία μπορείς να χαθείς κοιτάζοντας τριγύρω σου τόσο τη συναρπαστική και αξιοπερίεργη διακόσμηση όσο και την τοποθεσία του που σίγουρα θα σου φέρει στο μυαλό την Ατλαντίδα. Δεν είναι μέρος βγαλμένο από κάποια φαντασία, ούτε παρμένο από ιστορίες, είναι υπαρκτό με σάρκα και οστά και δρόμους φτιαγμένους ανάμεσα στο νερό, πρώτο στη λίστα με τα αγαπημένα όλων των ταξιδιωτών αλλά και πιο γραφικά βιβλιοπωλεία σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Το αποκαλούν “Libreria acqua alta” ή αλλιώς βιβλιοθήκη της πλημμυρίδας και βρίσκεται στα ταξιδιάρικα κανάλια της Βενετίας. Το «ψηλό νερό» είναι η μετάφραση του λατρεμένου βιβλιοπωλείου βγαλμένο για τους δύσκολους μήνες του χειμώνα όπου οι πλημμύρες γεμίζουν αρκετές φορές με μανία το μέρος κι έτσι μαζί με άλλα πολλά μέρη της Βενετίας όπου βρίσκονται χαμηλά δημιουργούνται προβλήματα, πράγμα όμως που δε σταματάει τον κόσμο απ’το να το επισκέπτεται. Υπήρξαν αρκετές φορές ατυχήματα με την κακοκαιρία να στοιχειώνει το μέρος και νερά πλημμύρισαν τη βιβλιοθήκη του ουκ ολίγες φορές, όμως μέσα απ’ τις πιο αντίξοες συνθήκες κατάφερε να σωθεί και να παραμείνει αλώβητη ακόμα και στους πιο δύσκολους χειμώνες, σταθερό εκεί κι ανοιχτό για όλους.

Δε θα μπορούσε η Βενετία να διαθέτει κάτι λιγότερο, αλλά σίγουρα όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζει το μέρος ένα είναι σίγουρο πως ο χώρος είναι χτισμένος με αγάπη και σεβασμό για το διάβασμα και την ανάγνωση- το ιερό ησυχαστήριο των τουριστών απ’ όλον τον κόσμο αλλά και των ίδιων των Βενετσιάνων.

Όταν ακούς πως υπάρχει ένα βιβλιοπωλείο που βρίσκεται στο νερό, απορείς και σίγουρα αναρωτιέσαι για το πώς δε βρέχονται τα βιβλία. Η τοποθεσία όπου βρίσκεται η libreria acqua alta μπορεί να’ ναι σε νερό όμως τα βιβλία και κειμήλιά της είναι όλα τους ασφαλή κρεμασμένα παντού τριγύρω και στοιβαγμένα, όχι σε ράφια αλλά, σε βιβλιοθήκες-γόνδολες που βρίσκονται μέσα στο ίδιο το βιβλιοπωλείο, μέχρι μπανιέρες που σου θυμίζουν σκηνή από παλιά ταινία.

Μπαίνοντας μέσα, θα χαθείς στα αμέτρητα παμπάλαια και νέα βιβλία, καινούρια αλλά και μεταχειρισμένα, αρχαία χειρόγραφα, λογοτεχνικά, ιστορικά, κόμικς, βιβλία για την τέχνη τη μουσική και τον κινηματογράφο, εγκυκλοπαίδειες για την ίδια τη Βενετία, best sellers, αλλά και φαγητό είναι λίγα απ’ τα πολλά θέματα που δε θα σταματήσεις να διαβάζεις, μεταφρασμένα σε διάφορες γλώσσες, σε χιλιάδες άλλες πρωτότυπες και πρώτες εκδόσεις που δεν περίμενες ποτέ πως θα κρατούσες ποτέ στα χέρια σου. Η γκάμα των βιβλίων ατέλειωτη και πανέτοιμη να την ανακαλύψεις και να χωθείς μέσα στις σελίδες της δίχως όρια.

Το ΒΒC βάφτισε το βιβλιοπωλείο της Βενετίας σαν τη « μοναδική υποβρύχια βιβλιοθήκη όλου το κόσμου» και για όσους δεν την έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα όταν το κάνουν θα συναντήσουν το πιο πλούσιο στολίδι της. Θεωρείται η πιο εντυπωσιακή και όμορφη μορφή που μπορεί να έχει ένας τέτοιος χώρος και σίγουρα μοναδικός του είδους του. Η υποβρύχια θέση του σε κάνει να θες ακόμα πιο πολύ να το επισκεφτείς και να εξερευνήσεις την καρδιά του βυθού του.

Ο κύριος Luigi Frizzo, η γλυκύτατη και πιο φιλόξενη μορφή, είναι πάντα πανέτοιμος να σε εξυπηρετήσει, χαρούμενος και ευτυχισμένος γιατί μπορεί σ’ αυτό το μέρος και να ψαρεύει παρέα με τις γάτες του που περιφέρονται μέσα πάντα φιλικά με όλους για το πιο θερμό καλωσόρισμα.

Σκαλιά από γιγάντιες εγκυκλοπαίδειες και βιβλία διακοσμούν το μέρος και ανεβαίνοντάς τα μπορείς να διαβάζεις πάνω τους βιβλία ή αν ανέβεις πιο ψηλά ν’ απολαύσεις τη θέα απ’ τα ρομαντικά κανάλια όλης της Βενετίας. Θα δεις τα ρολά της ανεβασμένα απ’ τις 9 το πρωί μέχρι τις 7:45 που κλείνουν μέχρι να σε υποδεχτεί την επόμενη μέρα. Μια φαντασμαγορική εμπειρία και περιπέτεια που περιμένει να τη ζήσεις.

Είναι όμορφο να στηρίζεις μικρά βιβλιοπωλεία που ξέρεις πως έχουν ανοίξει με κύριο γνώμονα την αγάπη για το διάβασμα αλλά και την αγάπη του «μοιράζομαι». Κι’ αυτό ίσως θα πρέπει να’ ναι το επόμενό μας ταξίδι. Μια βόλτα στη Βενετία, στη διάσημη “libreria acqua alta” για να βρούμε το καινούριο βιβλίο και τον νέο ήρωα που θα ταυτιστούμε και θα πέσουμε για τα καλά στα βαθιά.

Συντάκτης: Θέλγια Γρύλλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου