Οι πρόγονοί μας έκαναν χειραψία ως ένδειξη ειρήνης, έσφιγγαν ο ένας το χέρι του άλλου για να δείξουν πως δεν κρατάνε κάποιο αντικείμενο επικίνδυνο επάνω τους. Στη Ρωμαϊκή εποχή οι πολεμιστές χαιρετούσαν ο ένας τον άλλον πιάνοντας τον πήχη του χεριού του άλλου για να διαπιστώσουν ότι δεν είχε κρυμμένο κάτι στο μανίκι του, ενώ παρομοίως, στη Μεσαιωνική Ευρώπη οι ιππότες έκαναν χειραψία μεταξύ τους για να δουν εάν θα έπεφταν κρυμμένα όπλα. Αν ρωτήσετε τους παππούδες σας, μια «καλή» χειραψία έκλεινε επαγγελματικές συμφωνίες χωρίς καν συμβόλαια ή ακόμη, ήταν ικανή να τους εξασφαλίσει ένα δάνειο. Ναι, όλα αυτά με μια απλή, αλλά εγκάρδια χειραψία. Μια χειραψία στη σύγχρονη κοινωνία σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα απλό χαιρετισμό. Μπορεί να σημαίνει φιλία, αποδοχή, συμφωνία, συνεργασία, υπόσχεση.

Η χειραψία που θα κάνεις με ένα άτομο έχει καθοριστικό ρόλο, ειδικά σε μια πρώτη συνάντηση. Μέσω αυτής μεταδίδονται μηνύματα τόσο για εσένα και την προσωπικότητά σου, αλλά και για τη σχέση που έχεις ή θα αποκτήσεις με το άτομο που έχεις απέναντί σου. Μια θερμή χειραψία έχει την ικανότητα να δώσει ένα θετικό ερέθισμα στην περίπτωση μιας νέας γνωριμίας είτε επαγγελματικής είτε κοινωνικής. Ένα μεγάλο κεφάλαιο από τη γλώσσα του σώματος είναι αφιερωμένο στη χειραψία, τα διάφορα είδη που συναντάμε και αναλύει τη σημασία τους. Άραγε, τι δύναμη έχει μια θερμή χειραψία και τι εντυπώσεις αφήνει;

Αν έχετε μια πρώτη συνάντηση με ένα άτομο στο χώρο εργασίας σας, σε μια κοινωνική εκδήλωση ή σε μια κοινή παρέα φίλων θυμηθείτε πως η πρώτη εντύπωση σχηματίζεται και μέσω μιας χειραψίας. Ωστόσο πάντα υπάρχουν κι όλα όσα δεν αξίζει να συμβούν, αν το ζητούμενο είναι οι καλές εντυπώσεις και μόνο.

 

Η «χειραψία του Νεκρού Ψαριού»

Ίσως η χειρότερη χειραψία που μπορεί να κάνει κάποιος. Περιγράφεται ως ένα αδύναμο, άψυχο χέρι που τεντώνεται και ούτε καν κουνιέται κατά τη διάρκεια της χειραψίας. Μια χειραψία κρύα, όπως ακριβώς υποδηλώνει και ο τίτλος της. Έχει την ικανότητα να καταστρέψει μια συνάντηση πριν ακόμη ξεκινήσει. Αποφύγετέ την με κάθε κόστος!

 

«Χειραψία συνθλίβω τις αρθρώσεις του χεριού»

Η πολύ σφιχτή χειραψία που κάνει κάποιος μπορεί να είναι μια επίδειξη δύναμης, ωστόσο θα μπορούσε επίσης να είναι μια τυπική χειραψία κάποιου που δε γνωρίζει τη δύναμή του. Η χειραψία αυτή όχι μόνο προκαλεί πόνο στον συνομιλητή, αφήνει και τις κάκιστες εντυπώσεις.

 

«Χειραψία· ο κυρίαρχος»

Σε αυτή την περίπτωση, το χέρι κατά τη διάρκεια της χειραψίας είναι τεντωμένο με την παλάμη προς τα κάτω. Αυτή η κίνηση εκφράζει την πρόθεση του ατόμου να δείξει πως έχει το πάνω χέρι στη γνωριμία ή τη συζήτηση, προσπαθώντας να επιβληθεί στο άτομο απέναντί του.

 

«Η χειραψία των πολιτικών»

Είναι η κλασική χειραψία με τα δύο χέρια την οποία βλέπουμε συχνά να χρησιμοποιούν οι πολιτικοί. Κατά τη διάρκεια της χειραψίας το αριστερό χέρι του συνομιλητή σας, έρχεται και κλείνει από πάνω από το δεξί σας χέρι, άλλες φορές στον καρπό, στον βραχίονα, στον ώμο ή στον λαιμό. Η κίνηση αυτή είναι μια προσπάθεια να δείξει στον αποδέκτη της χειραψίας ότι μπορεί να του έχει εμπιστοσύνη και πως είναι ειλικρινής. Αυτού η είδους η χειραψία είναι αποδεκτή μόνο όταν το άτομο που έχεις απέναντί σου είναι ήδη καλός σου φίλος και όχι κάποιο άτομο που συναντάς πρώτη φορά διαφορετικά έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

 

Μια σωστή και θερμή χειραψία μπορεί να υποδηλώσει πολλά για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας, τώρα και με επιστημονικό υπόβαθρο. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cognitive Neuroscience (2012) μας δίνει εικόνα για το πόσο σημαντική είναι η χειραψία στην αξιολόγηση των κοινωνικών μας αλληλεπιδράσεων. Οι Florin Dolcos και Sanda Dolcos κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μια χειραψία πριν από μια κοινωνική αλληλεπίδραση, ενίσχυε σημαντικά τη θετική εντύπωση της προσέγγισης δύο ατόμων. Επιπλέον, επιβεβαίωσαν πως μια σταθερή, σίγουρη, αλλά φιλική χειραψία, θεωρείται άριστη επιχειρηματική πρακτική.

Μερικά τιπς που θεωρούνται εξαιρετικά χρήσιμα για μια πετυχημένη χειραψία που αφήνει καλές εντυπώσεις και δίνει προοπτικές για μια καλή επαγγελματική ή προσωπική σχέση που μας δίνουν οι ειδικοί είναι οι εξής: Κρατήστε τον καρπό σας σε ευθεία θέση, χωρίς να γέρνετε την παλάμη σας ούτε προς τα πάνω, ούτε προς τα κάτω. Από τη μια δίνετε το μήνυμα της υποταγής από την άλλη το μήνυμα της κυριαρχίας. Το ιδανικό είναι στη μέση όπου υποδηλώνει σεβασμό και ισότητα μεταξύ των ατόμων που συναντώνται. Σιγουρευτείτε πριν από μια χειραψία πως τα χέρια σας είναι πάντοτε καθαρά, πλένοντας τα συχνά για να αποφύγετε τη μεταφορά μυρωδιών από το προηγούμενό σας γεύμα, ενώ εάν έχετε ιδρωμένα χέρια από το άγχος φροντίστε να τα σκουπίσετε πριν δώσετε το χέρι σας. Μια καλή χειραψία έχει διάρκεια περίπου 5 δευτερολέπτων και καλό είναι να συνοδεύεται από ένα βλέμμα στα μάτια του συνομιλητή μας και ένα ζεστό χαμόγελο. Η δύναμη ή πίεση που θα βάλετε στη χειραψία, μεταφέρει κι αυτή, βεβαίως-βεβαίως μηνύματα. Το να σφίγγετε πολύ το χέρι είναι επίδειξη δύναμης αλλά η υπερβολική χαλαρότητα δείγμα αδυναμίας. Τέλος, μην ξεχνάτε πως η απόσταση από το σώμα μας παίζει σημαντικό ρόλο, αν τεντώσετε πολύ το χέρι σας για να κάνετε χειραψία δείχνετε πως κρατάτε τον δέκτη της χειραψίας σε απόσταση, αν όμως τραβήξετε το άλλο άτομο πολύ κοντά σας για τη χειραψία δημιουργείτε άβολη κατάσταση εισβάλλοντας στον προσωπικό χώρο ο ένας του άλλου. Η φράση «Παν μέτρον άριστον» ταιριάζει γάντι σε μια συνάντηση με χειραψία!

Στην επόμενή σας συνάντηση κρατήστε στο μυαλό σας, πως ανεξαρτήτως πόσο ακριβά και καλοραμμένα είναι τα ρούχα σας, το ρολόι σας, πόσο στιλιζαρισμένα είναι τα μαλλιά σας, αν η χειραψία σας είναι κακή, η πρώτη εντύπωση που θα κάνετε θα δε θα είναι η καλύτερη. Οπλιστείτε με ένα ζεστό χαμόγελο κι ετοιμαστείτε να χτίσετε σχέσεις σε γερά θεμέλια.

 

Συντάκτης: Μαρία Χρίστου-Πιερίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου