Η άγνωστη σε πολλούς, και πανέμορφη λίμνη Ζηρού, βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Πρέβεζας κι Άρτας. Δημιουργήθηκε από σεισμική δραστηριότητα προ χιλιάδων ετών κι αποτελεί μια από τις μικρότερες (900*600 μέτρα) και μια από τις βαθύτερες (70 μέτρα) λίμνες της Ελλάδας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 56 μέτρων ενώ, κι όπως ισχύει και με τις περισσότερες λίμνες, η ιδιαίτερα χαμηλή άνωση που έχει σε σχέση με τη θάλασσα, την καθιστά πολύ επικίνδυνη για κολύμπι.

Η ιστορία της λίμνης -που «επιβεβαιώνεται» στη σημερινή εποχή και από γεωλόγους- αναφέρει ότι στο σημείο βρισκόταν ένα γιγαντιαίο σπήλαιο, που αφού κατέρρευσε, «γέμισε» με νερό από τον Λούρο ποταμό. Ο υδροφόρος ορίζοντας της λίμνης είναι ο ίδιος με αυτόν του ποταμού Λούρου, γεγονός που αποδεικνύει πως τα δύο υδάτινα συστήματα επικοινωνούν ακόμη, πιθανώς υπογείως.

 

 

Στο Δίκτυο Λιμνών η λίμνη Ζηρού - EPIRUS Online

Πηγή: EPIRUS Online

 

Η ανθρώπινη παρουσία στο σημείο της λίμνης έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο. Από την προϊστορική ακόμη εποχή, όταν η λίμνη ήταν σπήλαιο, υπήρχαν συγκεντρώσεις πληθυσμού στον Κοκκινοπηλό και στο Ασπροχάλικο, λιγότερο από 1 χιλιόμετρο απόσταση από την περιοχή που τώρα βρίσκεται η λίμνη Ζηρού. Κατά τον μεσαίωνα που κυριάρχησε ο Σλαβικός λαός, η περιοχή γύρω από τη λίμνη, υπήρξε επίκεντρο δημιουργίας Σκλαβηνιών, δηλαδή «πόλεων που δημιουργούσαν οι νομαδικοί Σλάβοι για την αποδυνάμωση κρατών και την εδραίωση του φύλου τους στα κράτη αυτά». Η ονομασία της λίμνης άλλωστε είναι πολύ πιθανό να προέρχεται από τη λέξη «λίμνη» στα σλάβικα -η οποία προφέρεται ως οζέρο- και μαρτυρά την ύπαρξη σλαβόφωνων στην περιοχή, όπως επιβεβαιώνει και η ιστορία της λίμνης.

Κατά τη σύγχρονη ιστορία, στις όχθες της λίμνης, μεταξύ 1947 και 1949 χτίστηκε από αυστριακούς αρχιτέκτονες η λεγόμενη «Παιδόπολη του Ζηρού» ή αλλιώς «Ζηρόπολη», με σκοπό να περιθάλπονται τα ορφανά παιδιά του 2ου Παγκοσμίου και του Εμφυλίου Πολέμου. Σήμερα στην «Παιδόπολη» δε διαμένουν παιδιά, ωστόσο η περιοχή έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αγροτουρισμού που προϋποθέτει τη δημιουργία διαφόρων έργων υποδομής. Ακόμη, το 1999 η λίμνη εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Natura 2000».

 

Η Λίμνη Ζηρού και η ξεχασμένη ιστορία της | OffLine Post

Πηγή: OffLine Post

 

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός που έλαβε χώρα στα τέλη του 2008, ήταν όταν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη τοξίνη, ένα κυανοβακτήριο όπως αποδείχτηκε μετά από μελέτες επιστημόνων, έπληξε τη λίμνη. Η κλιματική κρίση φάνηκε να κάνει την εμφάνισή της ακόμη και τόσα χρόνια πριν. Η λίμνη Ζηρού λοιπόν βάφτηκε κόκκινη, ενώ το φαινόμενο κηρύχθηκε άκρως σοβαρό διότι το κυανοβακτήριο που οφειλόταν για τη μόλυνση έχει την ικανότητα να παράγει μια τοξίνη, που χαρακτηρίζεται ηπατοτοξίνη και θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ακολούθησαν μετρήσεις που έδειξαν ωστόσο ότι κατά τα άλλα η λίμνη πρόκειται για άκρως «καθαρή», οπότε οι επιστήμονες σήμαναν συναγερμό ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Έκτοτε, η λίμνη συνεχίζει να αποτελεί στολίδι της Ηπείρου, ενώ παραμένει άκρως καθαρή και προσεγμένη.

Η όμορφη αυτή τοποθεσία, που αδιαμφισβήτητα αξίζει να την επισκεφθεί κανείς, αποτελεί έναν πλουσιοπάροχο υδροβιότοπο με κάθε είδους πτηνά και αμφίβια. Γύρω γύρω η λίμνη περικυκλώνεται από μια πανέμορφη δασική έκταση, με ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση. Η ανατολική πλευρά της λίμνης είναι εφοδιασμένη με ένα καφέ- εστιατόριο στο οποίο μπορείς να απολαύσεις τη θέα που κόβει την ανάσα. Όσοι είναι λίγο πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν κανό, καγιάκ, ή σανίδα. Σε μόλις 2 χιλιόμετρα μπορεί κανείς να επισκεφθεί και την πόλη της Φιλιππιάδας. Επιπλέον, κοντινοί προορισμοί που είναι άκρως επισκέψιμοι ώστε να εμπλουτίσει κανείς το ταξίδι του, είναι το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Νικόπολης- το οποίο ενδείκνυται και για ποδηλασία-, η αρχαία ακρόπολη «Βατίες» και το τεχνητό φράγμα του ποταμού Λούρου. Σε κάθε περίπτωση, η λίμνη Ζηρού, αποτελεί έναν κρυφό παράδεισο που πολλοί δε γνωρίζουν και σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη.

 

Καγιάκ, SUP & Κανό στη λίμνη Ζηρού - Δραστηριότητες στην Ελλάδα εναλλακτικές περιπέτεια

Πηγή: Xtreme Greece

 

Η αφορμή που έψαχνες για να κανονίσεις εξόρμηση στη λίμνη είναι ίσως το Zero festival. Το φεστιβάλ στη λίμνη Ζηρού, διοργανώνεται το καλοκαίρι από το Σύλλογο Νέων Φιλιππιάδας, και τα τελευταία 7 χρόνια αποτελεί την απόλυτη Αυγουστιάτικη καλοκαιρινή συνάντηση. Συγκεντρώνει φυσικά πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών από την περιοχή της Ηπείρου κι όχι μόνο. Το φεστιβάλ που φιλοξενείται σε ένα απέραντο φυσικό τοπίο, μετατρέπει τη λίμνη σ’ έναν ατελείωτο πολιτιστικό καμβά για 2 ημέρες. Ο κόσμος μπορεί να απολαύσει τους καλλιτέχνες σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, διασκεδάζοντας, τόσο με τη μουσική, όσο και με τις διάφορες αθλητικές δραστηριότητες που είναι διαθέσιμες στη λίμνη. Ανθρώπινη τέχνη σε συνδυασμό με τη μαγεία της φύσης, υπάρχει καλύτερη συνταγή;

 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: ERT NEWS

Συντάκτης: Βάσω Καπνιάζη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου