Αrticle of the day: Δες εδώ το πρώτο άρθο της νέας pillowfighter Ειρήνης Αγρίτη!

pillow157

Σίγουρα η λέξη λίμνη δεν είναι η πρώτη που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν σκέφτεται την Ελλάδα. Πασίγνωστη για τις θάλασσές της, ο υπόλοιπος υδάτινος κόσμος της μάλλον έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Κι όμως! Αν κανείς ασχοληθεί, είναι σίγουρο ότι θα ανταμειφθεί με υπέροχα τοπία, σπάνια είδη φυτών και πτηνών και απίθανες εικόνες. Πάμε, λοιπόν, στην Ελλάδα, να βρεθούμε σε μερικές από τις αγαπημένες μου λίμνες!

 

1. Πρέσπες – γέφυρα Αγίου Αχίλλειου

Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να περπατήσετε σε μια λίμνη; Εντάξει, όχι πάνω στο νερό, αλλά σε μια γέφυρα ακριβώς πάνω από αυτό. Η γέφυρα του Αγίου Αχίλλειου βρίσκεται στη Μικρή Πρέσπα και συνδέει την ξηρά με το ομώνυμο νησάκι. Αν κάποιος είναι έτοιμος για μια εμπειρία απόλυτης ησυχίας, βρίσκεται είναι το σωστό μέρος. Φτάνοντας σχεδόν στη μέση της διαδρομής βρίσκεται κανείς τόσο απομονωμένος από τους θορύβους όσο σε λίγα μέρη. Ο άνθρωπος, το νερό, η κίνηση ενός πτηνού που μόλις φτερούγισε, το νησάκι μπροστά και μια εμπειρία σχεδόν μυστηριακή. Επιπρόσθετα, και οι δύο Πρέσπες προσφέρουν στους επισκέπτες δυνατότητα για παρατήρηση πτηνών, πανέμορφα τοπία και διαδρομές εξαιρετικής ομορφιάς καθώς και παραλίμνιες ταβέρνες με τοπικές λιχουδιές.

 

2. Λίμνη Τσιβλού 

Η ιστορία της είναι ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα τρομακτική. Η δημιουργία της οφείλεται στην κατολίσθηση τεράστιου όγκου χώματος που καταπλάκωσε 2 χωριά (Σιλιβαίνα και Τσιβλό) που ευτυχώς είχαν προλάβει να εγκαταλειφθούν από τους κατοίκους τους. Η μόλις 109 ετών λίμνη που σχηματίστηκε είναι από τις πιο ορεινές της Πελοποννήσου. Οι όχθες της προσφέρονται για περπάτημα και πικνίκ ενώ στα νερά της μπορεί κανείς να κάνει κωπηλασία καθώς υπάρχει οργανωμένη αντίστοιχη δραστηριότητα. Η θέση της την κάνει ακόμα πιο θελκτική, αφού προσεγγίζοντας τη από το οδικό δίκτυο φαίνεται αρχικά σαν μια μπλε σταγόνα που διαρκώς μεγαλώνει και ομορφαίνει.

 

3. Λίμνη φράγματος Πείρου Παραπείρου

Η λίμνη Αστερίου είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος Πείρου Παραπείρου. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον, εκτός από το μεγαλεπήβολο του ίδιου του φράγματος, είναι το τοπίο που αλλάζει. Αν επισκεφθήκατε τη λίμνη πριν το 2021 θα είχατε δει μέσα ένα εκκλησάκι. Πρόκειται για το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, εξωκλήσι του χωριού Τόσκες, που βρισκόταν στο σημείο που πλέον βρίσκεται η λίμνη! Το εκκλησάκι δεν υπάρχει πια, καθώς οι φετινές βροχοπτώσεις ανέβασαν τη στάθμη της λίμνης και το εξαφάνισαν! Η ιστορία της βύθισής του, ο τεράστιος όγκος νερού, το επιβλητικό φράγμα αλλά και η διαδρομή που αν συνεχίσει κανείς οδηγείται στο ανεπανάληπτο δάσος της Φολόης είναι μερικοί από τους λόγους που δικαιολογούν την επίσκεψη σε μια λίμνη που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι δεν έχει κάτι να σου προσφέρει.

 

4. Λίμνη Πλαστήρα

Όταν τα λόγια μοιάζουν περιττά κι ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο… Υπάρχει μια λίμνη που μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα, όλες τις ηλικίες και όλες τις φάσεις. Λίμνη για φυσική δραστηριότητα και παραλίμνια σπορ, λίμνη για οικογενειακές διακοπές αλλά και για ρομαντικές στιγμές, λίμνη για καλό φαγητό αλλά και για ήρεμα δειλινά. Μια λίμνη που όχι μόνο δικαιολογεί τον ρόλο της αλλά βάζει και στοίχημα ότι μπορεί να αποδείξει και στους πιο διστακτικούς ότι μερικές μέρες δίπλα σε μια λίμνη μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που αναζητούσαν. Και το κερδίζει!

 

5. Λίμνη Μελισσάνη

Αν για τη μαγεία της φύσης έδωσαν το όνομά τους η νύμφη Μελισσάνη ή η βοσκοπούλα Μελισσάνθη, ο μύθος δεν έχει ακόμα απαντήσει. Το σίγουρο είναι ότι η φύση έδωσε απλόχερα την ομορφιά σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά λιμνοσπήλαια της Ελλάδας. Σμαραγδένια νερά, σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ένα παράθυρο στα σύννεφα που λούζει τη λίμνη στα χρώματα του ουρανού. Όλα μαζί συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Τα βράχια που την περιβάλλουν συνθέτουν το κάδρο του μαγικού αυτού πίνακα. Μπείτε στη βαρκούλα και ταξιδέψτε σε χρώματα και συναισθήματα. Η ευφορία από τη συμμετοχή στον χορό της φύσης αποτελεί εμπειρία αξέχαστη.

 

Ελλάδα και λίμνες, λοιπόν, και όποιος σκέφτηκε ότι αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί ήρθε η ώρα να δει πως μάλλον έπεσε έξω. Μια βόλτα στις πιο όμορφες λίμνες μπορεί να ανταμείψει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς!

Συντάκτης: Ελένη Καραχανίδη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα