Red light district area, κάννaβη σε όποια μορφή φαντάζεσαι, απενεχοποίηση του πληρωμένου σ3ξ, εξάλειψη στερεοτύπων, όπως επίσης και πανέμορφα τοπία, τουλίπες σε όλα τα χρώματα, ποταμάκια και γέφυρες μέσα στις πόλεις και τα γραφικά χωριά, και ποδηλατόδρομοι που διασχίζουν όλη τη χώρα, είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ολλανδίας. Μια ευρωπαϊκή χώρα που ξεχωρίζει, δεδομένου ότι είναι πρωτοπόρα και πολύ πιο απελευθερωμένη σε σύγκριση με τις περισσότερες. Στην Ολλανδία, ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμος, όπως και η ευθανασία, η οποία είναι κοινωνικά αποδεκτή.

Η κεντρική πλατεία του Άμστερνταμ οδηγεί στα στενά της red light district, αφού προηγηθούν μαγαζιά που πουλούν κάννaβη σε όποια μορφή επιθυμεί κανείς, ανάμεσα σε εστιατόρια από ποικίλες κουζίνες του κόσμου. Όλα αυτά σε ένα ρομαντικό φόντο από γεφυρούλες και ποταμάκια, δημιουργούν μια μοναδική εικόνα, η οποία, σε συνδυασμό με την αίσθηση ελευθερίας και χαλαρότητας που διακατέχει την Ολλανδία, καθιστά την εμπειρία του επισκέπτη αλησμόνητη – και λιγάκι αμαρτωλή. Τα μουσεία, η αρχιτεκτονική και τα καταπράσινα πάρκα που υπάρχουν παντού στη χώρα, αντισταθμίζουν την πιο εναλλακτική πλευρά της διασκέδασης, καθιστώντας το Άμστερνταμ μια επιλογή που καλύπτει όλα τα γούστα.

Το νόμισμα, ωστόσο, έχει δύο όψεις, και η Ολλανδία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι επιλέγουν να μεταναστεύσουν εκεί, μαγεμένοι από την ομορφιά, τους παχυλούς – για τα ελληνικά δεδομένα – μισθούς και την ευκολία εύρεσης εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σοβαρά μειονεκτήματα που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής σε βασικούς τομείς.

Είναι κοινό μυστικό πως στην Ολλανδία δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για να καλύψουν τις ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού, αλλά κανείς δε σε προετοιμάζει για το μέγεθος του προβλήματος. Είναι απολύτως αποδεκτό σε μία μονοκατοικία με τέσσερα υπνοδωμάτια να ζουν έξι έως οκτώ άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, να μοιράζονται τους κοινόχρηστους χώρους και να πληρώνουν όσα θα πλήρωναν για ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα. Η εύρεση εργασίας είναι εύκολη, ακόμα και για όσους δε διαθέτουν ανώτατη εκπαίδευση, όμως σε εργοστάσια όπου εργάζονται πολλοί μετανάστες, η παραγωγικότητα είναι αυστηρά ελεγχόμενη ανά ώρα, οι καθυστερήσεις δε συγχωρούνται και οι αποδεκτές ετήσιες απουσίες λόγω ασθένειας δεν ξεπερνούν τις 3-4 ημέρες. Το γεγονός ότι δεν είναι η πατρίδα μας, ότι αγνοούμε τους τοπικούς νόμους και ότι η νοοτροπία είναι αρκετά διαφορετική, καθιστά τη μετανάστευση εφικτή μόνο για όσους έχουν υπομονή, αντοχή και δέχονται τη συγκατοίκηση.

Οι συνθήκες βελτιώνονται για όσους επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποιο από τα πολύ αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της χώρας, όμως η διαβίωση, τουλάχιστον στην αρχή και για αρκετό καιρό, παραμένει δύσκολη.

Παρόλες τις δυσκολίες όμως, η Ολλανδία είναι μια δίκαιη χώρα που προσφέρει ευκαιρίες σε όσους αποφασίσουν να αποδεχτούν τον ολλανδικό τρόπο ζωής, παρέχοντας δυνατότητες εξέλιξης τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να αποκτήσουν μόνιμη και σεβαστή θέση στην εργασία τους, να αγοράσουν σπίτι και να απαλλαγούν από την ανασφάλεια που ένιωθαν στην πατρίδα τους. Οι μισθοί επαρκούν για μια αξιοπρεπή και σχετικά άνετη ζωή και οι περισσότεροι Ολλανδοί δεν είναι ρατσιστές – δεδομένου ότι πρόκειται για μια πολυπολιτισμική κοινωνία που έχει μάθει να είναι εχθρική μόνο απέναντι σε όσους δεν σέβονται τη χώρα και τους κανόνες της.

Εν κατακλείδι, η Ολλανδία, αν και μουντή και βροχερή το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, είναι συναρπαστική και όμορφη είτε την επισκεφτεί κανείς ως τουρίστας είτε επιλέξει να χτίσει εκεί το μέλλον του. Σε κάθε περίπτωση, μια επίσκεψη στη χώρα της τουλίπας και του ποδηλάτου θα σας πείσει.

Συντάκτης: Αριάδνη Αλεξίου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη