Και ναι λοιπόν, φέτος τον Φλεβάρη το pillowfights.gr κλείνει 10 χρόνια! Πάνω από 50 χιλιάδες άρθρα, 1500 και παραπάνω αρθρογράφοι, 280.000.000 total visits, έρωτες, πάθη, μερικοί γάμοι, ιστορίες ζωής, αφιερώματα, είδηση, επικαιρότητα κι ό,τι μπορεί να βάλει ο νους, με επίκεντρο πάντα και παντού τον άνθρωπο. Και τέλος, οι αναγνώστες, εσείς, που με κάθε σχόλιο, κριτική, θετικό feed back, προτάσεις και σχόλιά σας, μας κάνετε να νιώθουμε πως δεν υπάρχει ταβάνι. Φέτος, στο χείλος της δεκαετίας, τιμούμε αυτή μας τη σχέση με τους αρθρογράφους και τους αναγνώστες μας γυρνώντας στην αρχή και τη βάση μας, τον αιώνιο έρωτα! Τον έρωτα, όμως, που ταξιδεύει σε στενά, σε δρόμους, σε πλατείες, σε μύθους και θρύλους, σε γέφυρες και τραγούδια, σε αξιοθέατα και πόλεις όλου το κόσμου. Σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι εξερεύνησης 14 ημερών με τερματικό σταθμό την ημέρα των ερωτευμένων.

10 χρόνια μας έχετε στα πούπουλα, πάμε και στα επόμενα 10 λοιπόν! Και πού ‘στε ακόμη!

Κάποτε ένας μαθητής ρώτησε τη δασκάλα του, πού ζούνε οι νεράιδες κι εκείνη τού απάντησε ότι θ’ αφιερώσει όλη της τη ζωή, για να ψάξει να βρει το μέρος όπου γεννιούνται και παίζουν αυτά τα μαγικά πλάσματα. Ψάχνοντας λοιπόν μια μέρα ανακάλυψε ένα μέρος σε μια χώρα μακρινή και ρώτησε τους κατοίκους ενός χωριού πού μπορεί να βρει τις νεράιδες. Οι κάτοικοι δεν απάντησαν αλλά της έδειξαν ένα μονοπάτι.

Αυτό το μονοπάτι οδηγούσε στον «Καταρράκτη της Αγάπης». Εκεί πριν από χρόνια ζούσαν οι νεράιδες και λούζονταν στα νερά που έτρεχαν. Μία απ’ αυτές άκουσε ένα μικρό αγόρι να παίζει φλάουτο και το ερωτεύτηκε. Κάθε μέρα προσπαθούσε να φτάνει όλο και πιο κοντά του, για ν’ ακούει το τραγούδι του, για να τον βλέπει, για να τον αισθάνεται. Όταν όμως οι γονείς της κατάλαβαν τι γινόταν, της απαγόρευσαν να πηγαίνει κοντά του. Εκείνη από τη στεναχώρια της έπεσε στα νερά του καταρράκτη και μεταμορφώθηκε σε πουλί, για να μπορεί να ταξιδεύει μακριά και να βρίσκει το αγόρι με το φλάουτο, την αγάπη της. Ο καταρράκτης αυτός ονομάστηκε «Καταρράκτης της Αγάπης» και  τρέχει ακατάπαυστα σε μια βόρεια περιοχή του μακρινού Vietnam, στην ορεινή πόλη Sapa. Δεν ξέρουμε αν ο τοπικός μύθος ήταν μία πραγματικότητα κι αν υπήρξαν ποτέ νεράιδες. Ο Καταρράκτης της Αγάπης όμως υπάρχει κι είναι ένα μέρος με μι’ άγρια φυσική ομορφιά.

Η χώρα του Vietnam έγινε διάσημη απ’ τις π0λεμικές συρράξεις την περίοδο 1955-1975 αλλά και απ’ την ταινία του 1987 με τον Robin Williams «Good Morning Vietnam». Αυτό που δε γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η χώρα αυτή τη στιγμή είναι ένας τουριστικός προορισμός με υπέροχο φυσικό πλούτο. Η Sapa είναι μια πόλη, βόρεια της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Κίνα και σε υψόμετρο περίπου 1.500 μέτρα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύμπλεγμα πολλών χωριών, τα οποία κατοικούνται από διάφορες φυλές κι είναι γεμάτοι ορυζώνες. Οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί συστήνουν την επίσκεψη στη Sapa, προβάλλοντας την πολυπολιτισμική της ταυτότητα αλλά και τα μαγικά φυσικά της τοπία.

 

Sapa. Vietnam. Πηγή φωτό: Unsplash / Krisztian Tabori

 

Δεν είναι ένα μέρος που θα το χαρακτηρίσεις καθαρά τουριστικό αλλά θα το ανακαλύψεις, ρίχνοντας πολύ, μα πάρα πολύ περπάτημα. Ο πραγματικός θησαυρός της περιοχής είναι οι καταρράκτες της και τα φυσικά της τοπία, τα οποία βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω απ’ την πόλη. Με εισιτήριο μόλις 1€ περίπου μπορείς μα συναντήσεις τον μαγικό κόσμο των καταρρακτών της περιοχής, οι οποίοι ξεκινάνε απ’ την Πύλη του Παραδείσου ή αλλιώς Heaven’s Gate. Μπορείς να περάσεις απ’ τους Silver Waterfalls, – τους ασημένιους καταρράκτες και να καταλήξεις στον Καταρράκτη της Αγάπης. Οι διαδρομές ανάμεσα σ’ αυτό το μαγικό τοπίο είναι γεμάτες γεφυράκια, σκάλες και πέτρινα μονοπάτια, όλα ειδικά προσεγμένα κι οργανωμένα, που σού δίνουν τη δυνατότητα, όχι απλά να βγάλεις τις καλύτερες φωτογραφίες της ζωής σου αλλά και ν’ απολαύσεις τη μαγεία της φύσης σ’ ένα άλλο επίπεδο. Οι καταρράκτες δεν είναι ιδιαίτερα ψηλοί -ο υψηλότερος είναι περίπου στα 200 μέτρα- αλλά είναι όλο αυτό το τοπίο κι όλη αυτή η μαγεία συνδυασμένη με τους μύθους και τα πλάσματα της φύσης, που πραγματικά σε κάνουν ν’ αναρωτιέσαι: «έφτασα στον Παράδεισο ή μήπως αυτός απέχει μόλις λίγα μέτρα;».

 

Πηγή φωτό: Unsplash

 

Αν όμως είσαι άνθρωπος που πιστεύεις στους μύθους και στις όμορφες ιστορίες, μπορείς να επισκεφτείς και το Cave of Fairies – ή αλλιώς το Σπήλαιο των Νεράιδων- το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Μόνο που η δικιά του ιστορία είναι λίγο διαφορετική. Σύμφωνα με αυτή, ο Βασιλιάς του Παραδείσου είχε τρεις νεράιδες για κόρες, οι οποίες του ζήτησαν να της αφήσει να πάνε στη γη και στους ανθρώπους για μία μόνο μέρα. Ο Βασιλιάς τις άφησε, αλλά αυτές μαγεύτηκαν από την ομορφιά της γης και ξέχασαν το δρόμο και την ώρα του γυρισμού. Τότε αυτός θύμωσε και ζήτησε από έναν άλλο θεό, τον Thien Loi, να τις αναζητήσει και να τις τιμωρήσει ανάλογα. Οι τρεις νεράιδες κρύφτηκαν σε ένα σπήλαιο 200μ πάνω από την επιφάνεια του νερού, αλλά ο Thien Loi τις εντόπισε και έσπασε τα βράχια σε χίλια κομμάτια. Οι νεράιδες, μην έχοντας άλλη επιλογή, πήδηξαν από το σπήλαιο και χάθηκαν στο ποτάμι. Τα σώματα τους κύλησαν στο ποτάμι και αυτό με τη σειρά κατάφερε με τα χρόνια να πάρει τις πέτρες που έσπασαν απ’ τα βράχια και να φτιάξει μια δική του σπηλιά, ένα δικό του μαγικό μέρος, εκπληρώνοντας τις επιθυμίες και τις ευχές του κάθε επισκέπτη.

 

The Cave of Fairies- Lao Cai, Sapa. Πηγή εικόνας: vietnamonline

 

Ο Καταρράκτης της Αγάπης ξεκινάει να ρέει απ’ την κορυφή του βουνού Fancipan, στο οποίο βρίσκεται η υψηλότερη κορυφή της χώρας. Δεν το βλέπεις απ’ το φυλάκιο που πληρώνεις το εισιτήριο, καθώς χρειάζεται να περπατήσεις αρκετή ώρα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής πολλές φορές θα σταματήσεις, για ν’ απολαύσεις το μαγικό τοπίο της, εικόνες της φύσης βγαλμένες μέσα από τα παραμύθια, μέρη που δεν τα έχει αγγίξει ανθρώπινο χέρι. Η αλήθεια είναι ότι επειδή η περιοχή δεν είναι αρκετά τουριστική, είναι ένα μέρος το οποίο μπορεί να συναντήσεις άλλους δύο-τρεις ταξιδιώτες περιπατητές κι αυτό όχι πάντα. Κατά κύριο λόγο απολαμβάνεις τη μοναξιά και την ησυχία σου. Λόγω του ότι περιοχή μπορεί να πληγεί από έντονα καιρικά φαινόμενα, αρκετοί ταξιδιώτες στις αξιολογήσεις τους έχουν αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρχει οργανωμένη επίσκεψη κι όλοι οι ταξιδιώτες να είναι εφοδιασμένοι μ’ εντομοαπωθητικό. Και φυσικά να φοράς άνετα παπούτσια.

 

Fansipan Cable Car. Πηγή: Travel Agency in Vietnam

 

Τα σχόλια των επισκεπτών στον Καταρράκτη της Αγάπης μιλούν για ένα μαγικό μέρος που όποιος έχει τις ανάλογες αντοχές μπορεί να ανεβεί και μέχρι την κορυφή του, ν’ απολαύσει την πλούσια βλάστηση κι αν έχει τόλμη και θάρρος, να κολυμπήσει για λίγο στα νερά του. Λόγω του υψόμετρου επικρατούν κυρίως χαμηλές θερμοκρασίες κι αυτός είναι ένας λόγος που απαιτείται κι ο κατάλληλος εξοπλισμός. Παρ’ όλα αυτά όσο κι αν κάποιοι αντιμετώπισαν δυσκολίες στο να προσεγγίσουν τον Καταρράκτη της Αγάπης, το τοπίο τους αποζημίωσε ως ένα μεγάλο βαθμό. Σίγουρα κάτι τόσο όμορφο και τόσο μαγικό δε βρίσκεται σε μονοπάτι στρωμένα με ροδοπέταλα. Η πραγματική αγνή ομορφιά της φύσης αξίζει λίγες ώρες κόπου κι ανάσας, για να σε μαγέψει και να σε βάλει μέσα στις δικές της ιστορίες.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος