Ο άνθρωπος είναι ένα περίεργο ον. Όλη του η ψυχοσύνθεση, τα πιστεύω, οι συνήθειες, ο τρόπος που αντιμετωπίζει ό,τι του φέρνει η ζωή, εξαρτώνται από το περιβάλλον του και την προσωπική δουλειά που έχει κάνει με τον εαυτό του. Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, που τόσοι άνθρωποι, φαινομενικά ίδιοι, έχουμε μικρές λεπτομέρειες που μας καθιστούν διαφορετικούς και ξεχωριστούς. Κάθε άνθρωπος χρειάζεται ειδική μεταχείριση, την οποία φυσικά δεν είναι όλοι πρόθυμοι να ακολουθήσουν. Γι’ αυτό, με κάποιους «κουμπώνουμε» και με άλλους όχι και τόσο.

Ο άνθρωπος ως βαθιά συναισθηματικός,  έχει ανάγκη την άμεση επαφή με τους άλλους, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Σύμφωνα με τον Gary Chapman, η σωματική επαφή είναι η πρώτη από τις πέντε γλώσσες αγάπης και χρησιμοποιείται κατά κόρον για την έκφραση αγάπης και στοργής, προβάλλοντας την οικειότητα. Τα φιλιά, οι αγκαλιές, το κράτημα χεριών και το σ3ξ είναι όλες μορφές επίδειξης αγάπης και οικειότητας.

Μία πολύ ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων είναι εκείνη που απεχθάνεται τα αγγίγματα. Τα χάδια, οι αγκαλιές και οποιουδήποτε είδους σωματική επαφή, εκτός από χειραψίες και σ3ξουαλικές επαφές, φαντάζουν ανυπόφορες, ίσως άβολες και όχι ιδιαίτερα ανεκτές. Τι μπορεί να συμβεί, όμως, όταν δύο άκρως αντίθετοι άνθρωποι στην εκδήλωση αγάπης τους συναντιούνται και ερωτεύονται; Άραγε, μπορεί ένας άνθρωπος που δεν επιθυμεί τη σωματική επαφή να συνυπάρξει με έναν άνθρωπο που είναι εκδηλωτικός;

Η αλήθεια είναι πως από την πρώτη κιόλας προσέγγιση η κατάσταση φαίνεται δύσκολη, καθώς ο εκδηλωτικός άνθρωπος θα προσεγγίσει το άτομο που του αρέσει με σωματική επαφή. Θα πάει να χορέψει μαζί του, ίσως προσπαθήσει να δείξει το ενδιαφέρον του αγγίζοντας το χέρι του κ.λπ. Αν όμως υπάρχει κάποια προϊστορία, όπως το να είναι γνωστοί από κάποια παρέα, η λογική λέει πως ο πρώτος θα γνωρίζει την ιδιαιτερότητα του δεύτερου, αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, και δε θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τα όριά του. Θα ξέρει πώς να τον προσεγγίσει σωστά.

Η επιτυχία μιας τέτοιας σχέσης βασίζεται σε απλά βήματα και υποχωρήσεις που απαιτεί η συντήρηση κάθε είδους ανθρώπινης σχέσης. Αρχικά, πρέπει να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία, ώστε να συζητηθούν οι ανάγκες και τα όρια του κάθε ατόμου και να γίνουν κατανοητά. Αφού γίνει αυτό, προφανώς και θα πρέπει να γίνουν σεβαστά, εφόσον είναι επιθυμητό να ξεκινήσει αυτή η σχέση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι έκφρασης που θα κάνουν και τους δύο να νιώθουν άνετα και ικανοποιημένοι. Λόγια επιβεβαίωσης, ποιοτικός χρόνος και δώρα είναι μερικοί από αυτούς τους τρόπους. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί. Ένα άτομο που έχει μάθει να δείχνει την αγάπη του με σωματική επαφή ίσως νιώσει απόσταση αν δε λαμβάνει έναν παρόμοιο τρόπο έκφρασης. Συμβιβασμοί και υποχωρήσεις θα πρέπει να γίνονται και από τις δύο πλευρές για να διατηρηθεί η ισορροπία και η αμοιβαία ικανοποίηση στη σχέση.

Ξέρετε πότε συμβαίνει το ουάου; Όταν το άτομο που δεν επιθυμεί τη σωματική επαφή αρχίζει να εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο. Και αυτό κάθε άλλο παρά άβολα θα πρέπει να σε κάνει να νιώσεις. Είναι μια πραγματική εκδήλωση αγάπης, καθώς προσπαθεί να συμβαδίσει μαζί σου και να σου προσφέρει κάτι οικείο, επειδή αναγνωρίζει πως η δική σου αντίληψη της αγάπης εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο. Ακόμα και αν δεν είναι το στυλ του, θέλει να σου το προσφέρει. Από την άλλη, σκέψου πόσο μπορεί να αρέσεις στον άλλον, ώστε όλο αυτό που νιώθει για σένα να έχει την ανάγκη να το εξωτερικεύσει πρακτικά. Είναι μεγάλη τιμή να σε αγγίζει ένας τέτοιος άνθρωπος, να προσπαθεί δειλά-δειλά να σε προσεγγίσει.

Στο τέλος της ημέρας, η επιτυχία μιας σχέσης μεταξύ δύο τόσο διαφορετικών ανθρώπων βασίζεται στην αγάπη, τον σεβασμό και την αμοιβαία προσπάθεια. Όταν δύο άτομα είναι πρόθυμα να κατανοήσουν και να σεβαστούν τις ανάγκες και τα όρια του άλλου, όταν βρίσκουν τρόπους να εκφράσουν την αγάπη τους με τρόπους που κάνουν και τους δύο να νιώθουν άνετα, τότε η μαγεία συμβαίνει. Το πραγματικό θαύμα γίνεται όταν κάποιος ξεπερνά τις δυσκολίες του για να πλησιάσει τον σύντροφό του με έναν τρόπο που ξέρει ότι είναι σημαντικός για εκείνον. Και όταν ένας εκδηλωτικός άνθρωπος βλέπει τον σύντροφό του να κάνει αυτή την προσπάθεια, νιώθει την πραγματική αξία της αγάπης.

Αυτός ο χορός των συμβιβασμών και των αμοιβαίων υποχωρήσεων είναι που δίνει στην αγάπη τη δύναμη να θριαμβεύσει. Μέσα από τις δυσκολίες και τις διαφορές, η αληθινή αγάπη βρίσκει τον τρόπο να ανθίσει, αποδεικνύοντας ότι, όταν υπάρχει θέληση, οτιδήποτε είναι δυνατό. Και αυτό είναι το πιο όμορφο και συγκινητικό μέρος κάθε σχέσης.

Συντάκτης: Αλίκη Γερακιανάκη
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη