Για όσους βλέπουμε και ξαναβλέπουμε τη «Παραλία» με τον Ντι Κάπριο, έχουμε φανταστεί ότι παίζουμε στη «Γαλάζια Λίμνη» και βλέπουμε Survivor μόνο και μόνο για τα πλάνα από τις παραλίες, ένα είναι σίγουρο: εκτιμούμε τους παραθαλάσσιους παραδείσους μακριά από κάθε στοιχείο πολιτισμού. Τα παρθένα αυτά μέρη προσκαλούν τόσο πολύ την καλοκαιρινή ραστώνη, επιβάλλουν να κατεβάσουμε ρυθμούς, βιώνοντας έτσι στο απόλυτο αυτό το αίσθημα της ελευθερίας που θυμίζει παιδικά καλοκαίρια. Μπάνιο – φαγητό – βόλτα, μεσημεριανοί ύπνοι υπό το νανούρισμα των τζιτζικιών φορώντας μόνο το μαγιώ ή ούτε και αυτό. Και έτσι όπως φανταζόμαστε τον παράδεισό μας, τώρα μπορούμε να τον επισκεφθούμε πηγαίνοντας στο ακριτικό νησί Ψέριμος.

Ψέριμος: το μικρό νησί των Δωδεκανήσων | Ferryhopper

Πηγή εικόνας: ferryhopper

 

Πάμε να την ανακαλύψουμε παρέα:

Η Ψέριμος βρίσκεται βόρεια της Κω και νοτιοανατολικά της Καλύμνου. Η επιφάνεια του νησιού είναι 14,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα με μέγιστο υψόμετρο 268 μέτρα. Πρόκειται δηλαδή για ένα πολύ μικρό νησάκι το οποίο δε χρειάζεται αυτοκίνητο να το γυρίσεις.  Το νησί έχει πολλούς χαμηλούς λόφους και μικρές κοιλάδες με άφθονα ελαιόδεντρα. Το βόρειο άκρο του νησιού ονομάζεται «Άκρα Βασιλική», ενώ το νοτιότερο άκρο «Άκρα Ρούσσα». Ανήκει διοικητικά στο Δήμο Καλυμνίων.

Πηγή εικόνας: travel.gr

Στο λιμάνι της βρίσκεται και η κεντρική παραλία του νησιού Αυλάκια, μία παραμυθένια αμμουδιά με καταγάλανα νερά. Εδώ δε θα χρειαστείς τίποτα πέρα από το μαγιό σου. Θα ξυπνάς, θα βουτάς και θα πηγαίνεις κατευθείαν σε μία από τις παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού. Αν θέλεις μπορείς να προτιμήσεις και άλλες παραλίες παίρνοντας το μονοπάτι που περνάει από τον οικισμό όπως η Ρούσσα, στη Γλίστρα ή στην Κορακία.

Ψέριμος, ο μικρός παράδεισος του Νοτίου Αιγαίου - The Travellers

Πηγή εικόνας: The Travellers

Απόλυτα vintage και 80’s αισθητική αυτό το μικρό νησάκι μοιάζει να έχει ξεμείνει στο χρόνο. Σε διαλείμματα από τις βουτιές και στην απόλυτη χαλάρωση θα πάτε για φαγητό στην Ταβέρνα του Μανώλα, στην Αφροδίτη ή τη Σεβαστή Πίκου οι οποίες βρίσκονται πάνω ακριβώς στην παραλία.

Ο τρόπος για να πας στην Ψέριμο  είναι είτε από την Κάλυμνο ή την Κω με καραβάκι ή με θαλάσσιο ταξί. Το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι καθημερινά, ενώ τον χειμώνα πραγματοποιούνται μόνο μία με δύο φορές την εβδομάδα ανάλογα με τον αέρα και τις καιρικές συνθήκες. Η διαδρομή από την Κάλυμνο αλλά και από το Μαστιχάρι της Κω μέχρι την Ψέριμο διαρκεί περίπου 25 λεπτά και έτσι μπορείτε να επισκεφθείτε το νησί ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή.

Σημειώστε ότι στην Ψέριμο εδώ και 8 μήνες λειτουργεί πλέον και ιατρείο. ΑΤΜ δυστυχώς δεν υπάρχει στο νησί οπότε φροντίστε να έχετε μαζί σας αρκετά μετρητά, διαφορετικά θα πρέπει να πεταχτείτε μέχρι τα δύο μεγάλα, κοντινά νησιά για να βγάλετε χρήματα.

 

Πηγή κεντρικής εικόνας: orbismare