Σύμη, η αρχόντισσα των Δωδεκανήσων! Αν δεν την έχεις επισκεφθεί μέχρι τώρα, φέτος το καλοκαίρι είναι η ευκαιρία. Ειδικά αν έχεις κλείσει διαμονή στο σμαραγδένιο νησί, στο νησί των ιπποτών, τη Ρόδο, επιβάλλεται να επισκεφτείς και τη Σύμη, καθώς υπάρχουν σχεδόν καθημερινά δρομολόγια για ημερήσιες κρουαζιέρες από τη Ρόδο στη Σύμη με διάρκεια περίπου δύο ωρών. Φυσικά μπορείς να την επισκεφτείς και ακτοπλοϊκά από το λιμάνι του Πειραιά απευθείας.

Η Σύμη είναι το νησί με τα πολύχρωμα αρχοντικά που στέκονται αμφιθεατρικά στο λιμάνι του νησιού. Θυμίζει πολύ το Βαθύ της Σάμου ως προς την αμφιθεατρικότητα, αλλά και τους Παξούς για τα πολύχρωμα αρχοντικά της. Ολόκληρο το νησί έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο λόγω των 159 χώρων και ιστορικών μνημείων που δεσπόζουν στο νησί. Αξίζει να επισκεφτείς τα μικρά μουσεία του νησιού, καθώς αφηγούνται τη λαμπρή ιστορία του νησιού ως προς την ανάπτυξη της σπογγαλιείας και της ναυπηγικής.
Φυσικά ως θρησκευτικός προορισμός, πλήθος κόσμου όλη τη χρονιά, μεταβαίνει στο νησί προκειμένου να προσκυνήσει την Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ή Πανορμίτη στον Πάνορμο, όπως είναι ευρέως γνωστή.

Το γνωρίζατε; Ο Πανορμίτης της Σύμης είναι η αιχμή του “ξίφους” του  Αρχαγγέλου! - Syrospress.gr

Πηγή εικόνας: syrospress.gr

Το έθιμο λέει ότι άνθρωποι από όλη την Ελλάδα κάθε χρόνο, βάζουν σε ένα μπουκάλι ευχές και οικονομική ενίσχυση και το στέλνουν μέσω της θάλασσας στη Μονή της Σύμης. Εκεί δίπλα έχει και ένα λιμανάκι που μπορείς να κάνεις μια βουτιά. Για τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού όμως, η πρόσβαση γίνεται με καΐκι. Από το λιμάνι της Σύμης, τον Γιαλό, καθημερινά ξεκινάνε το πρωί καΐκια για το νησάκι του Αγίου Αιμιλιανού με τα γαλαζοπράσινα νερά, στο οποίο βρίσκεται και η Φωκοσπηλιά με την παραλία με το βότσαλο και επιστρέφουν το μεσημέρι.

The Seal cave Symi - Σύμη φωκοσπηλιά - YouTube

Μια παραλία που είναι αρκετά δημοφιλής και προσιτή από την πόλη της Σύμης με τα πόδια, είναι η παραλία ΝΟΣ που αξίζει να την επισκεφτείς για τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά της και τη χρυσή αμμουδιά της.

Παραλία Νος: Ένα τοπίο με παραπάνω από μία αποχρώσεις - RatPack.gr

Πηγή εικόνας: ratpack.gr

Αξίζει να περιπλανηθείς στο Γιαλό και να περπατήσεις στα σοκάκια του νησιού, θαυμάζοντας τα αρχοντικά πολύχρωμα σπίτια της, να δοκιμάσεις φρέσκο συμιακό γαριδάκι οπωσδήποτε στις παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού με τα απλωμένα χταπόδια μπροστά στο λιμανάκι και να φας γλυκό του κουταλιού στα παραδοσιακά καφενεία. Από τον Γιαλό μπορείς να ανέβεις τα 500 πέτρινα σκαλοπάτια και να οδηγηθείς στην Άνω Σύμη, από όπου η θέα είναι τουλάχιστον μαγευτική και μπορείς να δεις το ηλιοβασίλεμα. Εκεί θα αντικρίσεις και την πλατεία του νησιού. Αξίζει να επισκεφτείς και το δεύτερο λιμάνι του νησιού, τον Εμπορειό, όπου διαθέτει έναν υπέροχο οικισμό με μια παραλία και να θαυμάσεις τα δώδεκα σπήλαια, τους δώδεκα θόλους που παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως εργαστήρια ζωγραφικής από τους ντόπιους.

Ο Γιαλός - Aegean Islands

Πηγή εικόνας: the aegean islands

Πριν φύγεις, μην ξεχάσεις να αγοράσεις κατσικίσιο τυρί, θυμαρίσιο μέλι, «ακούμια» λουκούμια δηλαδή, «τούρτες» τυρόπιτες δηλαδή, αλλά και λικέρ από φραγκόσυκο. Θα φύγεις γεμάτος από πολύχρωμες εικόνες, γαλήνη στην ψυχή σου και πιο πλούσιος από την αγάπη και τη φιλοξενία των κατοίκων της.

Ακούμια: Η αυθεντική συνταγή δια χειρός κας Πόπης Τσαβαρή από την Σύμη  (Video) - O Topos Mas

Πηγή εικόνας: o topos mas

Πηγή κεντρικής εικόνας: Art travel 

Συντάκτης: Δήμητρα Τανού
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη