awaefre

Το ποδήλατο είναι ένα μέσο που πολλοί αγαπούν και χρησιμοποιούν ακόμα και στα ταξίδια τους, δίνοντας μια άλλη νότα εξερεύνησης στις εξορμήσεις τους. Η αλήθεια είναι πως η εποχή προσφέρεται για ταξίδια με ποδηλατάδες και παρ’ όλο που οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας το Άμστερνταμ ως την πόλη που είναι συνώνυμη του ποδηλάτου, υπάρχουν κι άλλες μαζί με αυτήν, που ταιριάζουν σε εξερευνήσεις με ποδήλατο. Υπέροχες Ευρωπαϊκές πόλεις, ιδανικές για να δημιουργήσουμε τις πιο όμορφες και διαφορετικές εμπειρίες στα ταξίδια μας, έχοντας την ευκαιρία να περάσουμε από άνετα κι ασφαλή δίκτυα ποδηλατοδρόμων και να θαυμάσουμε σημαντικά και μοναδικά αξιοθέατα, διευρύνοντας τους ορίζοντές μας.

 

1. Άμστερνταμ, Ολλανδία

Μεταξύ όλων των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, το Άμστερνταμ, η πρωτεύουσα της Ολλανδίας, διαθέτει ίσως το καλύτερο τοπίο για ποδηλασία. Όσον αφορά τις υποδομές, η πόλη προηγείται με σχεδόν 520 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων και πάνω από 50 parking ποδηλάτων στους δρόμους της. Τα πάντα είναι φιλικά προς εξερεύνηση με ποδήλατο, από τα φανάρια μέχρι τα όρια ταχύτητας και την εξοικείωση της πόλης με αυτό το σύστημα μετακίνησης. Νοικιάστε τα ποδήλατά σας και καλά να περάσετε. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ολόκληρη η Ολλανδία διαθέτει 33.000 km ποδηλατοδρόμων!

 

Free Blue City Bike on Bridge Stock Photo

 

2. Νάντη, Γαλλία

Η Νάντη, η οποία ανακηρύχθηκε πράσινη πρωτεύουσα το 2013, διαθέτει πάνω από 500 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων. Κι όπως και σε άλλες γαλλικές πόλεις, υπάρχει μια δημόσια υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτων που ονομάζεται Bicloo (η οποία αριθμεί 120 σταθμούς στο πολεοδομικό συγκρότημα της Νάντης), άμεσα διαθέσιμη σε πολύ καλές τιμές για όποιον ενδιαφέρεται να εξερευνήσει την πόλη με ποδήλατο. Με τους όμορφους δρόμους της και τον Μεσαιωνικό της χαρακτήρα, η Νάντη έχει το ιδανικό τοπίο για να γνωρίσετε με τις ποδηλατικές σας βόλτες. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της, είναι πως μπορείτε να κάνετε ποδηλασία στη συμβολή των ποταμών Ερντρ και Λίγηρα.

 

Νάντη - Μια Φανταστική Πόλη στις Όχθες του Ποταμού Λίγηρα - Real-Time  Traveller

 

3. Όσλο, Νορβηγία

Το Όσλο έχει μια μακρά ιστορία με ποδηλατικές υποδομές κι αυτή η σχέση γίνεται όλο και πιο δυνατή όσο εξελίσσονται οι εποχές. Για εσάς που αγαπάτε τα ταξίδια και τις εξερευνήσεις με ποδήλατο, οι τοπικές αρχές σας έχουν τη λύση με την ανάπτυξη μιας πολιτικής για την αύξηση της χρήσης ποδηλάτων. Επίσης έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε και στο κέντρο της πόλης με το ποδήλατο σας, αφού ένα μέρος του της πόλης είναι πλέον κλειστό για όλα τα άλλα μέσα μεταφοράς κι επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε ποδήλατα. Και για το τέλος, σάς αφήσαμε το καλύτερο: Η πόλη αποφάσισε πρόσφατα ν’ αντικαταστήσει περισσότερες από 1.000 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων με χώρους στάθμευσης για ποδήλατα. Καλή εξερεύνηση λοιπόν!

 

Free opera house and bridge Stock Photo

 

4. Μπορντό, Γαλλία

Με πάνω από 330 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων στη μητρόπολη και 13% των μετακινήσεων να γίνεται με ποδήλατο, η πόλη του Μπορντό είναι μία από τις πιο φιλικές προς το ποδήλατο πόλεις της Γαλλίας. Μάλιστα, μπορείτε να μετακινηθείτε πιο εύκολα στην Πέτρινη Γέφυρα η οποία έχει κλείσει για τη μηχανοκίνητη κυκλοφορία, όμως παρέχει νέες εγκαταστάσεις στάθμευσης ποδηλάτων κι επιτρέπεται το να τη διασχίσεις με αυτά. Ήρθε η ώρα λοιπόν, μαζί με το ποδήλατό σας, να αφεθείτε στη γαλλική μαγεία.

 

Free Wide Road With No Vehicles Stock Photo

 

5. Βρέμη, Γερμανία

Με τη γραφική και σχεδόν αγροτογερμανική της ατμόσφαιρα, ιδίως χάρη στην έξυπνη διαχείριση της κυκλοφορίας της, η Βρέμη είναι σίγουρα μια από τις πόλεις της Ευρώπης, ιδανική για ποδήλατο. Η γερμανική πόλη κάνει ό,τι μπορεί για να μετατρέψει τους οδηγούς αυτοκινήτων σε ποδηλάτες, κι αυτό είναι ιδανικό για όσους αγαπάτε τα ταξίδια με κυρίαρχο μέσο το ποδήλατό σας για μετακινήσεις κι εξερευνήσεις, διαφορετικές από το συνηθισμένο. Με σχεδόν 700 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων και την πρωτότυπη ιδέα της «ποδηλατικής συνοικίας», αν θέλετε να γνωρίσετε τη Βρέμη με ποδήλατο θα έχετε μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία.

 

Free Bremen Market Square Stock Photo

 

6. Ελσίνκι, Φινλανδία

Αν έπρεπε να περιγράψει κανείς μία πόλη που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το Άμστερνταμ στις ποδηλατικές μετακινήσεις κι εξερευνήσεις, αυτή θα ήταν επάξια το Ελσίνκι. Η Φινλανδική πρωτεύουσα έχει υιοθετήσει έναν αποφασιστικό κι αρκετά φιλόδοξο βιώσιμο στόχο και σήμερα, στην επίσκεψή σας θα βρείτε να υπάρχουν πάνω από 1.300 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων, μαζί με αρκετά χιλιόμετρα ποδηλατικών αυτοκινητόδρομων. Για να εξερευνήσετε την πόλη, θα βρείτε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό αυτοεξυπηρετούμενων ποδηλάτων για να δοκιμάσετε και την shared ride των ποδηλατών ως μία λύση εναλλακτικών μετακινήσεων με ποδήλατο, εντός της πόλης.

 

Free Photo Of Amusement Park During Daytime Stock Photo

 

Σίγουρα το ποδήλατο είναι ένα μέσο απολαυστικό και διαφορετικό για τις μετακινήσεις σας στη διάρκεια των ταξιδιών σας, ειδικά εάν έχετε σύμμαχό σας τον καιρό. Είτε επιλέξετε τις έξι αυτές πόλεις, είτε κάποια άλλη, να περάσετε καλά, να απολαύσετε το ταξίδι σας και να είστε έτοιμοι για όσες υπέροχες εμπειρίες έρθουν. Άλλωστε, τα ταξίδια είναι εμπειρίες πολύτιμες, πόσο μάλλον όταν πραγματοποιούνται με τρόπους ξεχωριστούς.

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου