Αχ! Ταξιδάκι με τ’ αμάξι. Ηλιοβασίλεμα, τ’ αμόρε δίπλα σου, το αεράκι να σε φυσάει απ’ το παράθυρο και να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική. Έχετε φορτώσει τα υπάρχοντά σας και πάτε στο άγνωστο με βάρκα την αγάπη, για να εξερευνήσετε τόπους μακρινούς. Ναι, συμφωνώ μαζί σου, το road trip είναι σούπερ ειδυλλιακό και τα ταξίδια με τ’ αυτοκίνητο είναι τέλεια – όμως, reality check. Μη σε κακοκαρδίσω και μη στο χαλάσω, γιατί στο σημερινό κείμενο θα εξετάσουμε τι να περιμένεις σ’ ένα road trip με το ταίρι σου, για να μπεις στο κατάλληλο mood και να μην ξενερώσεις. Γιατί η ξενέρα στη μέση της Εθνικής οδού Τανγκανίκας στο 1 τετραγωνικό χώρου που αναλογεί έκαστος, είναι κομματάκι δύσκολο.

Βεβαιωθείτε ότι διατίθεστε να οδηγήσετε κι οι δύο

Δεν ξεκινάμε road trip αν δεν έχουμε συμφωνήσει τα της οδήγησης. Ιδανικό ποσοστό είναι να μοιραστείτε 50 – 50 τη διαδρομή, ώστε να ξεκουράζεστε επαρκώς κι οι δύο αλλά και για να κοιτάζετε τη θέα έξω απ’ το παράθυρο. Αφενός η οδήγηση -και πόσω μάλλον σε ξένο έδαφος- είναι πολύ κουραστική, αφετέρου ο οδηγός δεν έχει τη δυνατότητα να κοιτάει κάτι άλλο παρά μόνο τον δρόμο. Εάν τώρα είσαστε σε σχέση που ο ένας θα οδηγήσει πιο πολύ, ας πούμε 70 – 30, τότε πρέπει να το έχετε συζητήσει εκ των προτέρων ώστε να είστε προετοιμασμένοι. Τέλος, να πω, πως αν στο ζευγάρι οδηγεί μόνο ένας, τότε τουλάχιστον επιλέξτε ένα κοντινό προορισμό γιατί διαφορετικά θα σας βγει ξινό.

Ο συνοδηγός κάνει πολλά περισσότερα απ’ ότι φαίνεται

Σ’ ένα road trip υπάρχει αυτός ο άγραφος νόμος. Ο οδηγός οδηγεί κι ο συνοδηγός κοιτάζει τον χάρτη, βάζει μουσική, τραβάει φωτογραφίες, στρίβει τσιγάρa, δίνει νερά, βάζει τα σνακ, διαβάζει λεπτομέρειες για τον προορισμό, κλείνει δωμάτιο κι αναπτύσσει υπερφυσικές ικανότητες μέτρησης χώρου για να υπολογίζει πόσο είναι το: «Σε 400 μέτρα πάρτε την τρίτη έξοδο».

Talking Therapy

Θέλεις να μάθεις τα πάντα για το ταίρι σου; Τότε πηγαίνετε ταξίδι με τ’ αυτοκίνητο. Είσαι στην αρχή της σχέσης και δεν έχεις τι να πεις με το ταίρι σου ή είναι μουντρούχο και δεν το ήξερες; Δεν υπάρχει κάτι πιο άβολο απ’ το να έχεις να οδηγήσεις τέσσερις ώρες ακόμα για να φτάσεις στον προορισμό και να μην έχεις τίποτα να πεις με το πρόσωπο. Μιλάμε για το πιο άβολο και βαρετό road trip. Στον αντίποδα αυτού, να πούμε ότι ένα ακόμα task του συνοδηγού είναι να μιλάει στον οδηγό, γιατί η μονότονη οδήγηση μπορεί να είναι πολύ κουραστική. Οπότε αφού θα εξαντλήσετε όλα τα θέματα, προτείνω να δοκιμάσετε να παίξετε ένα παιχνίδι γνώσεων. Ο ένας να κάνει ερωτήσεις γνώσεων στον άλλον. Θυμάμαι σε ένα road trip 2 εβδομάδων με το ταίρι αφού τα είχαμε πει όλα πια, λέγαμε τυχαία λέξεις και φιλοσοφούσαμε γύρω από αυτές.

Τα βενζινάδικα θα γίνουν το αγαπημένο σας transit

Ξέρω ότι όταν ακούς ταξίδι μ’ αυτοκίνητο φαντάζεσαι να βλέπεις ένα σωρό χωριουδάκια και να σταματάτε κάθε λίγο και λιγάκι, όμως αυτό ισχύει εν μέρει. Δυστυχώς, όταν έχεις ένα πλάνο και πρέπει να διανύσεις μακρινές αποστάσεις, περνάς πολύ χρόνο στον δρόμο. Ως εκ τούτου τα βενζινάδικα γίνονται ο αγαπημένος σας προορισμός. Βενζίνη, τουαλέτα, καφές, σνακ και διατάσεις. Πίστεψέ με, θα δεις τα βενζινάδικα μ’ άλλο μάτι.

Η υγιεινή πάει λίγο περίπατο

Όπως σού είπα πριν, την ανάγκη σου ως επί το πλείστον την κάνεις στα βενζινάδικα. Επίσης, φοράς τα ίδια ρούχα πολλές ώρες, ιδρώνει η μασχάλη -αν δε, αγχώνεσαι κατά την οδήγηση, καταλαβαίνεις – Το χνώτο τόση ώρα μυρίζει κι όπως και να το κάνουμε άνθρωποι είμαστε μπορεί να χρειαστούμε και καμιά εξαέρωση. Όλα αυτά, γενικά, είναι απολύτως φυσιολογικά αλλά μπορεί να είναι λίγο ντεκ@υλέ και μπορεί ν’ απομυθοποιήσουν κάπως γρήγορα τ’ αμόρε.

Και όλο χάλαγε τ’ αμάξι ξαφνικά

Οι βλάβες στο αμάξι σ’ ένα μακρινό road trip είναι πολύ πιο πιθανές. Απ’ το να σκάσει λάστιχο μέχρι βλάβη στη μηχανή, τ’ αμάξια μπορούν να πάθουν οτιδήποτε. Εδώ σας θέλω ψύχραιμους κι ευέλικτους γιατί οι βλάβες αφενός σημαίνουν γκρίνια, αφετέρου χρήμα κι αλλαγή σχεδίων κι ιδίως υπομονή στ’ άτομο που ανήκει τ’ αμάξι.

Δε θα τρώτε, ούτε θα πίνετε ό,τι ώρα θέλετε

Είναι αυτονόητο πως δεν πίνουμε όταν οδηγούμε. Ειδικά όταν οδηγούμε σ’ άγνωστες περιοχές, με ξένες πινακίδες κι είμαστε στόχος για την αστυνομία. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως σ’ ένα ταξίδι με τ’ αυτοκίνητο, δε θα σταματήσετε σ’ όσα ταβερνάκια θέλετε, ούτε θα πιείτε μπiρες μέρα μεσημέρι, παρά μόνο αφού έχετε αγκυροβολήσει σε μία πόλη και έχετε παρκάρει το αμάξι σ’ ασφαλές μέρος. Κι αυτό ισχύει και για το πολύ φαγητό καθώς είναι πολύ επικίνδυνο να οδηγείς με γεμάτο στομάχι και μπορεί να σού έρθει υπνηλία. Οπότε ο κανόνας του road trip λέει ότι φτάνουμε ασφαλείς σ’ έναν προορισμό κι από εκεί κινούμαστε με τα πόδια και πίνουμε ή τρώμε όσο θέλουμε.

Κάποια στιγμή, θα σ’ ενοχλούν όλα

Το θέμα με τα ταξίδια είναι ότι είσαι πολλές ώρες με τον ίδιο άνθρωπο σ’ άγνωστες συνθήκες, μ’ αποτέλεσμα να γιγαντώνονται όλα τα προβλήματα. Πολύ πιθανόν σε κάποια φάση να σ’ ενοχλεί ο τρόπος που ανασαίνει, ο τρόπος που οδηγεί, το ότι δεν πήγατε στο χωριό τάδε αλλά στην πόλη τούδε. Εδώ θέλει ψυχραιμία και χαλάρωση γιατί πρώτον είστε σε ταξίδι και κρίμα είναι να χαλάτε τις ωραίες στιγμές με τσακωμούς και δεύτερον όταν είμαστε σ’ αμάξι δεν τσακωνόμαστε και δε φωνάζουμε γιατί είναι επικίνδυνο.

Κλείνοντας, θέλω να πω, πως, όλα τα παραπάνω είναι μέρος του road trip. Είναι μέρος της μαγείας και κάθε ταξίδι έχει εύκολες και δύσκολες στιγμές. Το road trip στο εξωτερικό είναι μια δύσκολη αλλά υπέροχη περιπέτεια και μπορεί να φέρει ένα ζευγάρι πολύ κοντά. Δες το ως ένα διασκεδαστικό τεστ συμβατότητας. Πίστεψέ με, αν επιβιώσεις από πολυήμερο road trip στο εξωτερικό με το ταίρι σου, τότε αυτή η σχέση έχει πολλές πιθανότητες ν’ αντέξει στο χρόνο. Αν πάλι ταξιδέψεις με υποθετικό ταίρι που τελικά δεν ταιριάζετε, τότε οπλίσου με υπομονή, απόλαυσε την εμπειρία και σύλλεξε τα highlights για να τα συζητάς με τους φίλους σου.

Συντάκτης: Αγγελική Θεοχαρίδη
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος