Συγκατοίκηση με το κολλητάρι και «δεν είμαστε καλά, δεν έχουμε μυαλό». Ξεκάθαρα το συναίσθημα που κυριαρχεί είναι ο ενθουσιασμός. Nιώθεις ανεξαρτησία και δυναμικότητα ταυτόχρονα, αφού βλέπεις τις υποχρεώσεις σαν μαριονέτες στα χέρια σου. Στο μυαλό τις περισσότερες φορές ένα νέο σπίτι είναι συνδυασμένο και με μια νέα ζωή. Αγαπάς ή όχι τις αλλαγές, μια δροσιά ανανέωσης τη νιώθεις. Μην κρυβόμαστε και μεταξύ μας.

Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση δε μιλάμε για ένα ατομικό βήμα παρά πέρα. Αντιθέτως, γίνεται συζήτηση για συγκατοίκηση και όχι μ’ ένα τυχαίο πρόσωπο που βρέθηκε έπειτα από ανακοίνωση «αναζητείται άτομο να μοιραστούμε τα έξοδα», αλλά με το αγαπημένο σου πρόσωπο στο σύμπαν τούτο. Αρχικά, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως πριν προχωρήσετε σε αυτή σας την απόφαση, νιώθετε έτοιμοι για το συγκεκριμένο βήμα, αφού συνήθως το έχετε σκεφτεί καλά. Εντάξει, πιθανότατα είναι και περιπτώσεις που δόθηκε κάπως βιαστικά το «οκ», λόγω αυθορμητισμού, σχεδόν σαν να κανονίσατε εξόρμηση για το διήμερο. Αλλά απρόσμενα ή μη, η τόλμη και η διάθεση είναι εκεί. Μην ξεχάσεις όμως -και φρόντισε να το μεταδώσεις και στο κολλητάρι- πως το κοντέρ, από την πρώτη μόλις ημέρα συγκατοίκησης, μηδενίζει. Φυσικά και ισχύει πως κάνετε level up, αλλά η καθημερινότητά σας δε θα έχει σχέση με πριν. Και όπως κάθε τι στη ζωή, έτσι κι αυτό, έρχεται με θετικά και αρνητικά. Πάμε να δούμε για αρχή μερικά από τα όσα θα σου φανούν ιδανικά;

 

 

1. Διά δύο

Ξεκινώντας με τα θετικά της υπόθεσης «τα οικονομικά» είναι το πρώτο πράγμα που σκάει στο μυαλό όταν γίνεται συζήτηση για συγκατοίκηση. Απολύτως λογικό. Τα πάντα διά δύο. Τι σημαίνει αυτό; Πως θα έχεις και εσύ και το φιλαράκι σου την ευκαιρία να κάνετε περισσότερα πράγματα απ’ όσα προγραμματίζατε την περίοδο που θα μένατε μόνοι. Νοίκι, ρεύμα, νερό, ίντερνετ, σούπερ-μάρκετ και άλλα τόσα δεν είναι πλέον τόσο βαριά στην τσέπη σας. Σίγουρα η κατανάλωση πολλαπλασιάζεται, αλλά και πάλι, συμφέρει! Πείτε «ναι» σε καινούρια πλάνα και σχέδια, γιατί με την επιλογή της συγκατοίκησης έρχεται μια οικονομική ανάσα από τον τομέα του σπιτιού, η οποία είναι αυτονόητο πως χρειάζεται και μέτρο.

 

2. Η φασίνα δεν ήταν ποτέ καλύτερη

Γενικά το «μοιράζομαι» παίζει πολύ σε όλο αυτό το story. Άλλη μία μοιρασιά που πιθανότατα θα απολαύσεις έχει να κάνει με τις δουλειές του σπιτιού. Κατανομή ρόλων και ανάθεση εργασιών για να διατηρείται το σπίτι στην πένα έτσι ώστε να ζείτε τίμια, καθαρά και όμορφα βρε παιδί μου. Η αλήθεια είναι πως όταν μένεις μόνος υπάρχουν πράγματα που είτε δεν προλαβαίνεις να κάνεις είτε βρίσκεις αφορμές και τα αποφεύγεις, καθώς δε σου αρέσουν. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όμως όταν είστε δύο. Όλο και κάποιος από τους δύο θα προλαβαίνει. Επίσης, δε γίνεται να μη συμπαθείτε και οι δύο τις ίδιες δουλείες. Στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, έχετε την επιλογή να τις κάνετε εναλλάξ.

 

3. Ό,τι είναι δικό σου είναι και δικό μου

Προχωράμε σε κάτι που με την καμία δε θα μπορούσες να το κάνεις ως μονάδα. Είναι πολλές οι φορές που μας πιάνει μία αίσθηση ότι χρειαζόμαστε πράγματα, τα οποία δεν έτυχε να τα έχουμε στην κατοχή μας. Ένας ντολμαδοπαρασκευαστής για παράδειγμα, που εντάξει, δεν είναι ότι θα πήγαινες να τον αγοράσεις, αλλά τώρα που διπλώνεις κάλτσες το έχεις και περιέργεια αν θα μπορούσε να σου φανεί χρήσιμος! Από gadgets μέχρι ρούχα, η ντουλάπα του κολλητού είναι εκεί. Θες να κάνεις τη διαφορά μια μέρα και να μη μείνεις στα συνηθισμένα; Κανένα πρόβλημα. Εννοείται ότι δε θα κάνει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος κατάχρηση σε κάτι τέτοιο. Αλλά αν κάποιος από τους δύο έχει κάτι που θα θεωρηθεί απαραίτητο για τον άλλον, τότε έχει λύσει το πρόβλημα της ζωής του και τίποτα δεν είναι πλέον ίδιο.

 

4. «Το ‘χουμε»

Και επειδή τόση ώρα αναφερόμαστε σε συγκατοίκηση με το κολλητάρι, δηλαδή ένα από τους πιο κοντινούς και σημαντικούς ανθρώπους, μπορούμε να αναφερθούμε και σε κοινούς στόχους που μπορεί να θέλετε να βάλετε μπροστά. Πράγματα που θα θέλατε να κάνετε πάντα και τώρα που είστε μαζί είναι η κατάλληλη ευκαιρία. Είναι αρκετά δημιουργικό να ξεφεύγετε από τη ρουτίνα του σπιτιού και εφόσον θα βρίσκεστε ήδη μαζί, σας είναι αυτόματα πιο εύκολο να παρακινήσετε ο ένας τον άλλον σε όσα επιθυμούσατε καιρό. Είναι δυσκολάκι να αναβάλλετε το κάθε τι και να μην μπορείτε να το οργανώσετε από τη στιγμή που συγκατοικείτε. Συν το γεγονός πως νιώθετε μια δέσμευση απέναντι στα όσα λέτε, με πολύ εντονότερο τρόπο απ’ ό,τι όταν μένατε χωριστά.

 

5. I’ll be there for you

Είναι πολλές αυτές οι φορές που δε σε χωράει το σπίτι και θες να μιλήσεις σε κάποιον οπωσδήποτε γι’ αυτό που σε ταλαιπωρεί. Και οι περισσότεροι από εμάς ιδανικά τέτοιες στιγμές, θέλουν το κολλητάρι τους. Βουαλά. Μένει μαζί σου. Είναι εκεί για σένα -στην κυριολεξία! Συγκατοικώντας μαζί του, το να ανοιχτείς είναι πιο εύκολο ή έστω το να μη νιώθεις μοναξιά. Θα έρθουν στιγμές που θα νιώσεις πρωταγωνιστής στα φιλαράκια, άλλες φορές λόγω των ατελείωτων συζητήσεων κι άλλες γιατί απλά θα βουλιάζετε στις απέναντι πολυθρόνες τρώγοντας πίτσα και κάνοντας μότο σας το “inside good, outside bad”. Εκτός αυτού, πες πως γυρίζεις χάλια μία μέρα από το καθημερινό σου πρόγραμμα. Πριν μπεις στο σπίτι θα ξέρεις πως θα σε περιμένει ένας άνθρωπος που τον νοιάζει αν θα είσαι καλά ή όχι. Που δε θα σε αφήσει έτσι, θα μαντέψει τι χρειάζεσαι. Πάνω απ’ όλα, θα σε βοηθήσει να αναπνεύσεις καλύτερα. Φυσικά το ίδιο ισχύει και σε αντίστοιχη περίπτωση απ’ τη μεριά σου.

 

Πάμε όμως και στην αντίθετη μεριά; Κανείς δεν είπε όπως πως όλα θα είναι «ζάχαρη». Ακολουθούν πέντε σημεία που ίσως να μη λατρέψεις και τόσο.

 

1. Το «δεν είμαι στα κέφια μου» θα είναι συχνότερο απ’ όσο νομίζεις

Η συμβίωση μπορεί να είναι με το φιλαράκι, αλλά δεν είστε ένα. Κολλητοί είστε. Δε θα είναι πάντα το mood σας το ίδιο. Μπορεί να συγχρονιστούν οι κακοκεφιές σας, μπορεί και όχι. Στην πρώτη περίπτωση, ειδικά όταν ο καθένας περνά το δικό του mental breakdown, η κατάσταση στο σπίτι θα γίνει ζώνη του λυκόφωτος. Είναι στιγμές που θα νιώθετε σαν να πέφτει ο τοίχος και να σας πλακώνει σιγά-σιγά. Η ψυχολογία φτάνει σε πολύ λεπτές γραμμές και σε ασυναίσθητα έχεις να διαχειριστείς και τις δυσκολίες του φίλου σου παράλληλα με τις δικές σου, αφού με τη συγκατοίκηση τον νιώθεις λίγο πιο «οικογένεια».

 

2. Αυτοσυγκράτηση στοπ!

Η «επιρροή» είναι σήμα κατατεθέν στη συγκατοίκηση. Όταν εσύ θα θες να αφοσιωθείς σε κάτι δικό σου χωρίς αποπροσανατολισμό, είναι πολύ εύκολο το κολλητάρι να σε ξεκολλήσει, άθελά του, από την προσήλωσή σου στον στόχο. Βρίσκεται μέσα στο σπίτι που μένεις πλέον και μπορεί να σε επηρεάσει χωρίς καν να το καταλάβεις. Για παράδειγμα, έχεις εξεταστική ή πολλές αρμοδιότητες στη δουλειά. Δεν είναι κι ό,τι πιο εύκολο για σένα. Αν δεις όμως το φιλαράκι να βγαίνει να παρτάρει, δελεάζεσαι. Πόσο μάλλον αν πάει στα δικά σας τα καλά λημέρια που σε ξεσηκώνουν. Ξεκάθαρα θα πας, ξεκάθαρα θα μείνεις πίσω στις υποχρεώσεις σου.

 

3. «Κάνε μου λιγάκι μμμ»· ή μήπως όχι;

Μία, δύο, τρείς, στην αρχή όλα καλά στο ποιος από τους δυο θα φέρει το πρόσωπο σπίτι. Όμως όσο πρόγραμμα και να βάλεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, θα προκύψουν και τα ξαφνικά, τα όποια προφανώς είναι και τα καλύτερα. Εκεί θα έρθει μεν το γκομενάκι, αλλά η ιδιωτικότητα θα έχει πάει περίπατο. Κολλητάρι, δε λέω, αλλά δε θα νιώθεις και άνετα να ξεδιπλώσεις την ερωτική σου καριέρα αν τον νιώθεις σε απόσταση αναπνοής. Δε ζεις όπως θα ήθελες τη στιγμή και κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει εντάσεις τόσο στη φιλία όσο και στη σχέση σου. Το να βρεις ισορροπία σε κάτι τέτοιο είναι κομματάκι δύσκολο και χρονοβόρο. Και στις δύο αυτές ανθρώπινες σχέσεις έχεις να κάνεις με απαιτητικούς ρόλους. Εννοείται πως αντίστοιχα μπορεί να σε ενοχλήσει η παραβίαση της ιδιωτικότητας και στην περίπτωση που το φιλαράκι κάνει εμφάνιση με το δικό του έτερον ήμισυ και ταυτόχρονα κατάληψη σε όλα τα κοινόχρηστα σημεία του σπιτιού. Θες να πας στην κουζίνα για ένα νερό; Δεν έχει τέτοια.

 

4. Παραγνωριστήκαμε

Η συγκατοίκηση με το φιλαράκι μπορεί στην αρχή να ακολουθεί το κλασικό μοτίβο της καλοπέρασης, ενώ παράλληλα και οι δυο είστε πιο focus στις απαιτήσεις του σπιτιού και συνεπείς στους κανόνες που έχετε βάλει. Σε βάθος χρόνου όμως θα έρθουν και οι παραξενιές. Και αυτό σημαίνει πως μπορεί ο ένας από τους δυο, ή και οι δυο, να γίνετε πιο μυγιάγγιχτοι. Κάτι τέτοιο συμβαίνει λόγο κοινού χώρου μέσα στον οποίο ξεδιπλώνει ο καθένας τις καθημερινές του συνήθειες και κυρίως κινήσεις. Για να στο δώσω να καταλάβεις καλύτερα, εσύ μπορεί να έχεις κάποιον ψυχαναγκασμό ας πούμε στην καθαριότητα. Δε νιώθεις καλά να βλέπεις αντικείμενα από εδώ και από εκεί, σε αντίθεση με το κολλητάρι που ποσώς το ενδιαφέρει αν θα υπάρχει ένα τζιν παντελόνι κρεμασμένο από το φωτιστικό του σαλονιού. Από την άλλη, εκείνο μπορεί να θέλει τα ρούχα στο πλυντήριο να πλένονται με χρωματικά κριτήρια, ενώ εσύ κάτι τέτοιο να το θεωρείς αστείο και τα βάζεις αχταρμά. Άρα, επικρατεί μία παράνοια από ένα σημείο και μετά, χωρίς να έχετε συνειδητοποιήσει αν μπορείτε να το διαχειριστείτε με ψυχραιμία όλο αυτό. Από τις πιο μικρές ασυνεννοησίες προκύπτουν και οι μεγαλύτερες σιγά-σιγά.

 

5. Θα φανεί στο χειροκρότημα

Σίγουρα η απόφαση της συγκατοίκησης δεν μπορεί να σας φέρει την παρακάτω ιδέα στο μυαλό τον πρώτο καιρό. Τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι άλλα. Τα πιο επιφανειακά και «καλούλια». Δύο άνθρωποι που θεωρούνται καλοί φίλοι, έχουν ένα τεράστιο δέσιμο, τα συναισθήματα του ενός για τον άλλον είναι δοκιμασμένα κι έντονα και πάει λέγοντας. Έντονα αγκαλιάζονται όμως, έντονα έρχονται και σε σύγκρουση. Και αν η συνταγή της συγκατοίκησης δεν πετύχει, η φιλία ίσως κλονιστεί. Δεν είναι απίθανο να φτάσετε σε σημείο να μη θέλετε να βλέπετε ο ένας τον άλλον. Και όχι επειδή δε θα αγαπιέστε, αλλά επειδή δε θα είστε σε θέση να τρώτε στη μάπα το άτομο που σας «έκανε τη ζωή πατίνι» μέσα στο ίδιο σας το σπίτι. Συνεπώς, μιλάμε για ένα ρίσκο, το οποίο αφορά σημαντικό κομμάτι της ζωής σου.

 

Αν κάτσεις και τα βάλεις όλα κάτω θα δεις πως τα περισσότερα θετικά είναι αλληλένδετα με τα αρνητικά και αντίστροφα. Σκέψου ποια είναι τα βασικά στοιχεία και κοινά μεταξύ και των δύο έτσι, ώστε να πράξεις αναλόγως. Η ισορροπία είναι δύσκολο και σημαντικό επίτευγμα πόσο μάλλον, αν το βάρος είναι διπλό και το πρόσωπο που θα «μοιράζεσαι» βρίσκεται υψηλά στη δική σου ιεραρχία με τους ανθρώπους σου. Παρ’ όλ’ αυτά η μέση λύση, αφού θα συγκατοικήσεις και με το κοντινότερό σου φιλαράκι, ίσως υπάρξει. Πετύχει δεν πετύχει, εδώ μιλάμε για ένα από τα πιο spicy πειράματα ζωής.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Γεωργία Ρουμελιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη