Η ερώτηση πάντα πηγαίνει πακέτο με την απάντηση. Εκείνη που περιμένεις να σου δοθεί είτε ευθύς αμέσως είτε με χρονοκαθυστέρηση. Εκείνη που δεν έλαβες έτσι όπως θα ήθελες και είχες διαφορετικές βλέψεις. Εκείνη που δεν πήρες καθόλου από το ταίρι σου ή σου την έδωσες πρακτικά. Πάμε;

Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, το να ρωτάει κάποιος -πόσο μάλλον μέσα σε μια σχέση- θέλει θάρρος και δύναμη. Και αυτό γιατί πρέπει να είσαι all the way έτοιμος πως θα μάθεις κάτι καινούριο και πως θα έρθεις σε επαφή με κάτι που εσύ μπορεί να μην είχες σκεφτεί μέχρι την ώρα που πήρες απόφαση να ρωτήσεις. Η απάντηση που θα λάβεις μπορεί να σε τρομάξει, να σε προβληματίσει, να σε ενθαρρύνει, να σε κάνει τον πιο ευτυχή άνθρωπο πάνω στη Γη. Πρέπει επίσης να σημειωθεί και η περίπτωση της υπερβολικής διακριτικότητας, η οποία μπορεί να σου στερήσει την πρωτοβουλία να ρωτήσεις.

Σχέση και «μοιράζομαι» έρχονται αγκαζέ. Δε θα γίνεις ούτε αγενής ούτε πιεστικός αν κάνεις μία, δύο, ή δέκα ερωτήσεις. Τις περισσότερες φορές μετά από την πρώτη σου κιόλας απορία δημιουργείται ένας διάλογος. Και ο διάλογος έχει τις πιο ισχυρές δυνάμεις όσον αφορά την επικοινωνία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Προσφέρει υγεία, βάζει στην άκρη προβληματισμούς που ποτέ δεν ειπώθηκαν, αφού τους εξαλείψει λέξη-λέξη, ερώτηση στην απάντηση και απάντηση στην ερώτηση. Αβίαστα θα μπεις στη διαδικασία να μάθεις και να λύσεις πολλά. Να γεμίσεις κουτάκια που σε ταλάνιζαν, αλλά δεν έφταιγε καθαρά το ταίρι σου. Εσύ δίσταζες.

 

Πόσες ερωτήσεις χωράνε στην επανασύνδεση; Μάθε με ένα κλικ εδώ!

 

Αν δεν προσπαθήσεις να εκμαιεύσεις πράγματα που αφορούν το έτερον ήμισυ και αποτελούν κομμάτι του, στη συνέχεια θα δυσκολεύεσαι και με τα πιο απλά. Θα μπεις σε ένα τρυπάκι που σίγουρα δε θα θέλεις και μετέπειτα πιθανόν να σε απομακρύνει από την ένωσή σας. Θα νομίζεις πως όλα είναι αυτονόητα και τσουπ. Θα γεννηθεί κενό. Για να μην πω χάσμα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Από το αν είναι καλά μέχρι το πόσο πολύ λείπετε και σκέφτεστε ο ένας τον άλλον όταν είστε πιο μακριά, ή μέχρι το πόσο λατρεύετε όσες δραστηριότητες επιλέγετε να κάνετε μαζί κάθε φορά. Αν δε δεις την αντίδρασή του, όταν θα λάβει το ενδιαφέρον σου και αν δε νιώσει η «αγάπη» σου τη δική σου, πώς θα ερωτευθείτε; Σύντροφός σου είναι, τι στόχο έχεις;

Εκτός από το γεγονός πως με τις ερωτήσεις και κατ’ επέκταση τον διάλογο μαθαίνει ολοένα και περισσότερα ο ένας για τον άλλον σε όλα τα επίπεδα, υπάρχει και η ατομική ισορροπία όσον αφορά το τι συμβαίνει στο δικό σου κεφάλι με επίκεντρο το ταίρι σου. Τι εννοώ; Αν δε ρωτάς βασικές πληροφορίες, με ποιον τρόπο θα ξέρεις πού πατάς και πού βρίσκεσαι; Πώς περιμένεις να τις λάβεις φορές που κάτι δεν είναι ξεκάθαρο; Και αναμένοντάς τις δια μαγείας, παλαβώνεις. Αντίστοιχα αν δεν μπαίνεις στη διαδικασία της ερώτησης, σε βάθος χρόνου μπορεί ο άνθρωπος σου να μη σε ρωτάει ούτε εσένα. Να είναι και εκείνος στο άγνωστο απομακρύνοντας όσα σας δένουν για μία ακόμη φορά. Γιατί να βασανίζεσαι και να ψάχνεις τα άστρα; Μη χειρότερα. Ρώτησε. Μάθε. Πράξε. Είναι άκρως σημαντικό να γνωρίζεις γεγονότα που αφορούν την εξέλιξή του σε προσωπικό επίπεδο, γιατί στην πορεία είναι πολύ πιθανόν να απασχολήσουν και τη μεταξύ σας σχέση.

Έχοντας έναν συνοδοιπόρο ζωής με τον ερωτικό τομέα σε απογείωση, ασυναίσθητα τον καθοδηγούμε και μας καθοδηγεί. Είναι μία αλληλένδετη σχέση με τις πιθανότητες να αγγίξει το αμοιβαίο συναισθηματικά σε υψηλά επίπεδα. Αν εσύ τότε δυσκολεύεσαι να τον ρωτάς από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο σε αξία, καταστρέφεις την κοινή σας πορεία και χάνεις τον προορισμό, ενώ παράλληλα σβήνεις τα δύο τελευταία και από τον δικό του χάρτη. Επομένως, δώσε του ό,τι έχεις και «ρώτησέ» τον τι έχει να σου δώσει κι εκείνος. Το άγνωστο δεν κάνει καλό, παρά μόνο αρρωσταίνει. Καλό είναι να ξεπεράσεις το αίσθημα πως θα απορριφθείς σε κάτι, αν ρωτήσεις. Κλονίζει την επικοινωνία. Και αν αυτή θεωρείς ότι είναι σε καλά επίπεδα, από τη στιγμή που είστε και μαζί, μην την πειράξεις. Αντιθέτως, αναβάθμισέ την. Δηλαδή κάνε ερωτήσεις. Κάτι σημαντικό ίσως να ακούσεις.

Συντάκτης: Γεωργία Ρουμελιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη