Αν η Ελλάδα φέτος ήταν κάποιο τραγούδι, ο στίχος που θα την αντιπροσώπευε θα ήταν ο: “Hey I, oh, I’m still alive” των Pearl Jam απ’ το “Alive”. Αναμφίβολα, η χρονιά σημαδεύτηκε από σημαντικά γεγονότα που αφορούσαν τη χώρα μας κι έκαναν τον γύρο του κόσμου στα διεθνή μέσα. Κάποια απ’ αυτά μάς έκαναν εθνικά υπερήφανους κι άλλα αποτέλεσαν τροφή για σκέψη, προβληματισμό κι αμηχανία. Εμείς συγκεντρώσαμε τις καλές αλλά και τις κακές ειδήσεις για όσα ακούστηκαν κι έλαβαν χώρα στην Ελλάδα σε μια ανασκόπηση για το έτος που φεύγει. Πάμε να τις δούμε;

  • Ιανουάριος
    Το Ελληνικό Δικαστήριο αποσύρει τις κατηγορίες για κατασκοπεία εναντίον 24 εργαζόμενων σ’ ανθρωπιστικές οργανώσεις που βοήθησαν μετανάστες στη Λέσβο για το διάστημα 2015-2016. Η δίκη επικρίθηκε ευρέως απ’ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Φεβρουάριος
    Στις 28 Φεβρουαρίου ο επιβατικός συρμός Intercity62 συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 στα Τέμπη. Το Intercity εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες. Απ’ τη σύγκρουση 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 85 τρaυματίστηκαν. Ήταν το πιο aιματηρό σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στη χώρα μας.
  • Μάρτιος
    Ο Υπουργός Μεταφορών παραιτείται μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Την επόμενη ημέρα, δύο άνθρωποι σκ0τώνονται μετά την ανατροπή σκάφους που μετέφερε 30 μετανάστες κοντά στις ακτές της Κω. Στα ευχάριστα του Μαρτίου, το Βατικανό επιστρέφει στην Ελλάδα τρία τμήματα των γλυπτών του Παρθενώνα, σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε φιλική χειρονομία.
  • Απρίλιος
    Ξεκίνησε η εκστρατεία για τη διάσωση του “Astor” και του “Ideal” απ’ την ανάπτυξη ξενοδοχείων και γραφείων και πολλοί σκηνοθέτες όπως ο Γιώργος Λάνθιμος συμμετείχαν. Η είδηση αυτή έγινε θέμα στη “Guardian” με τίτλο «Μια επίθεση στον πολιτισμό».
  • Μάιος
    Ο μήνας αυτός χτυπούσε στον παλμό των εθνικών εκλογών που έπαιξαν ως είδηση σ’ όλα τα διεθνή μέσα. Τ’ αποτέλεσμα της κάλπης, δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα κι η χώρα κλήθηκε σε επαναληπτικό γύρο τον Ιούνιο.
  • Ιούνιος
    Ο πιλότος που σκότωσε τη γυναίκα του αποσύρει την έφεση για την ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ τουλάχιστον 79 πρόσφυγες πέθαναν απ’ τη βύθιση σκάφους με μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου. Ο ΠΘ της Ελλάδας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Πρόκειται για μια απ’ τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχει βιώσει η Ελλάδα. Το “DW” είχε στο πρωτοσέλιδο του τον εξής τίτλο: «Ελλάδα: Όχι μια απροσδόκητη τραγωδία». Τέλος, τον ίδιο μήνα καταγράφεται ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ για τη χώρα μας αφού σύμφωνα μ’ ερευνητές του CBD (CBDolie.nl), η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο στρες στην Ευρώπη, με σκορ 71.8%!
  • Ιούλιος
    οι πυρκαγιές σ’ ολόκληρη τη χώρα είναι γεγονός. Ξεσπούν σε διάφορα σημεία της χώρας, στην ανατολική και δυτική Αττική, το Λουτράκι, την Κέρκυρα, τη Μαγνήσια, τη Φθιώτιδα και την Εύβοια. Η Ρόδος κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω μεγάλων πυρκαγιών. Χιλιάδες τουρίστες εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία τρομαγμένοι, σε μια εκκένωση που σύμφωνα με τους αξιωματούχους είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ελλάδας.
  • Αύγουστος
    Οι φωτιές συνεχίζονται στον Νομό Έβρου, στην Καβάλα και στην Εύβοια. Το Δάσος της Δαδιάς υπέστη ανεπανόρθωτη καταστροφή. Μεγάλο τμήμα των ζωνών προστασίας καταστράφηκε όπως και μεγάλος αριθμός φωλιών του Μαυρόγυπα. Κατά τη διάρκεια της φωτιάς 18 νεκροί εντοπίζονται στο δάσος της Δαδιάς. Τον ίδιο μήνα ο 29χρονος Μιχάλης, χάνει τη ζωή του έξω απ’ το γήπεδο της ΑΕΚ, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που προκάλεσαν οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.Είχαμε όμως κι ευχάριστα νέα καθώς το κίνημα της πετσέτας για την προστασία του αιγιαλού σε πολλές νησιωτικές περιοχές της χώρας μας προβάλλεται διεθνώς στα μέσα, ανάμεσά τους το “BBC” & “The New York Times”. Είχαμε όμως και ευχάριστα αθλητισμό καθώς ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος αντρών κι η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον γυναικείο περίπατο 35χλμ, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Επιπλέον, ο Αντώνης Τσαπατάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ πρόσθιο της κατηγορίας sb4 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα παραολυμπιακής κολύμβησης!
  • Σεπτέμβριος
    Κάνει την εμφάνισή του με την κακοκαιρία Daniel και το επίκεντρο της κακοκαιρίας είναι η Θεσσαλία και πολλά χωριά βυθίζονται στα ορμητικά νερά. Η κακοκαιρία κι η κατάσταση στην Ελλάδα, γίνονται θέμα στη “Guardian” με τίτλο: «Η γη είναι άρρωστη. Η κακοκαιρία Daniel μπορεί να πέρασε αλλά οι Έλληνες φοβούνται τη θaνατηφόρα κληρονομιά της». Η κοινή γνώμη συγκλονίζεται απ’ το θaνατο του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά. Το επίμαχο video γίνεται viral διεθνώς. Στο video φαίνεται μέλος του πληρώματος της εταιρίας Blue Star Ferries να σπρώχνει τον άνδρα, ο οποίος έπεσε στο νερό και πνίγηκε ενώ το καράβι απομακρυνόταν. Στα ευχάριστα νέα του Σεπτέμβρη, ο Γιώργος Λάνθιμος με το “Poor Things”,  κερδίζει τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας.
  • Οκτώβριος
    Η Αθήνα τιμήθηκε ως κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός της Ευρώπης για το 2023 στην Ευρωπαϊκή τελετή των Διεθνών Ταξιδιωτικών Βραβείων, ενώ η 23χρονη, Διάνα Βουτυράκου μαζί με την ομάδα της, κατέκτησαν την πρωτιά στην Παγκόσμια Έκθεση Νεανικής Καινοτομίας και Τεχνολογίας, στη Σαγκάη. Επίσης, ο Στέφανος Ξένος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία -60κ. Kumite στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Καράτε.
  • Νοέμβριος
    Ο Νοέμβριος μάς άφησε μια γλυκιά γεύση. Η Οδοντιατρική του ΕΚΠΑ βρέθηκε στο Τop 100 των Οδοντιατρικών Σχολών του κόσμου στο πλαίσιο της δράσης Academic Ranking of World Universities (ARWU) ενώ η ομάδα του τμήματος Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κατέκτησε την 1η θέση στον κόσμο στο Βραβείο Καλύτερου Δικογράφου Ενάγοντος, καθώς και την 3η θέση στον κόσμο για τη γραπτή και προφορική επίδοση συνολικά, στο Παγκόσμιο τελικό γύρο του Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2023. Οι Έλληνες πρωταθλητές στο SUP κατέκτησαν τον τίτλο “Best National Federation Overall Ranking” στο παγκόσμιο πρωτάθλημα SUP επιστρέφοντας στην Ελλάδα με συνολικά 12 μετάλλια.Η Ελλάδα κερδίζει τον τίτλο του «Καλύτερου Προορισμού της Χρονιάς» στα Travel Awards του Βελγίου, ενώ η δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα συζητήθηκε διεθνώς. Ο Έλληνας ΠΘ είπε ότι το να βρίσκονται κάποια από τα αντικείμενα στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα «Είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση». Μετά απ’ αυτή τη δήλωση, ο ΠΘ του Ηνωμένου Βασιλείου ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Έλληνα ΠΘ.
  • Δεκέμβριος
    Ο μήνας των ανατροπών. Ο βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας εμφανίστηκε με γραβάτα που είχε πάνω την ελληνική σημαία. Η κίνησή του αυτή αναζωπύρωσε τη διαμάχη για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα και θεωρήθηκε έμπρακτη στήριξη προς την χώρα μας ενώ ο Γιώργος Λάνθιμος με το “Poor Things”, έλαβε 7 υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες. Τέλος, 3η καλύτερη κουζίνα στον κόσμο αναδείχθηκε η ελληνική, σύμφωνα με το Taste Atlas.

Ο Δεκέμβριος μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμη αλλά αυτό το που πετύχαμε αναμβίβολα αυτό το έτος ήταν να πρωταγωνιστήσουμε περισσότερο παρά ποτέ στα διεθνή μέσα. Πότε με τα καλά μας, πότε με τα κακά μας. Πάντα όμως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης κι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει πως είμαστε survivors. Cheers, για ένα καλύτερο έτος με περισσότερες πρωτιές και λιγότερο διασυρμό στα διεθνή μέσα για τις αποτυχίες μας.

Πηγή εικόνας: newsit.gr

 

Συντάκτης: Γεωργία Καλίτση
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος