Το «catcalling» είναι όρος που πλέον αρχίζει και χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα και δεν είναι και τόσο άγνωστος. Μάλιστα, βρίσκεται πλέον και στα επίσημα λεξικά ανά τον κόσμο. Το λεξικό του πανεπιστημίου του Cambridge ορίζει το catcalling ως μια δυνατή κραυγή ή σφύριγμα (= υψηλός ήχος) που εκφράζει αποδοκιμασία, ειδικά όταν γίνεται από άτομα τα οποία σχηματίζουν ένα πλήθος.

Σοκαριστικό αν το σκεφτεί κανένας. Όπως σοκαριστικό είναι κι αυτό που συνέβη στην όχι και τόσο μακρινή Ισπανία μας. Τεράστια οργή κι ένα κύμα αντιδράσεων σε πολλά ειδησεογραφικά site, αλλά και στα social media, έχει προκληθεί αυτή την εβδομάδα από τότε που μια ομάδα πάνω από 100 φοιτητές συμμετείχαν σ’ ένα ομαδικό catcalling. Όπως μπορεί κάποιος να δει στο βίντεο το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ανοίγουν ταυτόχρονα μια πληθώρα παραθύρων από τις εστίες δωματίων ενός πανεπιστημίου της Μαδρίτης κι ομάδες ανδρών των οποίων τα πρόσωπα δε φαίνονται εξαιτίας του φωτισμού, αρχίζουν να φωνάζουν συντονισμένα προς την κατεύθυνση ενός κολεγίου το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες.

Το συμβάν αυτό έλαβε χώρα την προηγούμενη Κυριακή στο κολέγιο Elías Ahuja. Αν μεταφράσει κάποιος αυτά που ακούγονται στο εν λόγω βίντεο και για προφανείς λόγους δε θ’ αναφέρουμε, γίνεται ξεκάθαρα λόγος για μαζική λεκτική κακοποίηση εναντίον τόσων κοριτσιών που βρίσκονται στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις. Δεν μπορώ να σκεφτώ την αγωνία και τη φρίκη που μπορεί να ένιωσαν οι γονείς των κοριτσιών στην προκειμένη περίπτωση, που θεωρούσαν ότι το παιδί τους βρίσκεται σ’ έναν ασφαλή χώρο. Αλλά πολύ θα ήθελα να ήμουν παρούσα και να δω τις αντιδράσεις των γονιών των οποίων τα παιδιά δημιούργησαν αυτή την κατάσταση.

Ο σεβασμός γεννάται κι υιοθετείται από έναν άνθρωπο που μεγαλώνει σ’ ένα περιβάλλον που σου μαθαίνει να σέβεσαι και να υποστηρίζεις κάθε ανθρώπινη ύπαρξη ανεξαρτήτως φύλου ή οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού. Η στοιχειώδης παιδία την οποία πρέπει να λαμβάνει κάθε άνθρωπος φαίνεται ότι λείπει, όχι μόνο από τη χώρα μας ή τη γειτονική Ισπανία, αλλά από όλες τις χώρες του κόσμου κάνοντας το περιβάλλον όπου μεγαλώνουμε κι εξελισσόμαστε επικίνδυνο.

Το κολέγιο Elías Ahuja εξέδωσε μια δημόσια δήλωση την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά των φοιτητών απαράδεκτη καταδικάζοντας το συμβάν ως μια πράξη κατακριτέα, τόσο ως προς τα κορίτσια, όσο κι ως προς την κοινωνία γενικότερα. Επίσης, στα πλαίσια αυτού του συμβάντος, δήλωσε ότι όλη η μαθητική κοινότητα θα παρακολουθήσει υποχρεωτικά μαθήματα που αφορούν στη σωστή ενημέρωση και στοχεύουν στην ισότητα των φύλων. Παράλληλα, ο αναπληρωτής διευθυντής του κολεγίου Álvaro Nieto, σε δήλωσή του σε ισπανική εφημερίδα μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο άνθρωπος ο οποίος υποκίνησε το όλο συμβάν έχει ήδη αποβληθεί από το κολέγιο, ενώ θα υπάρξει κι η άμεση απομάκρυνση κι άλλων συμμετεχόντων, αφού πρώτα δηλώσουν δημόσια μεταμέλεια.

Αυτό που αξίζει ακόμη ν’ αναφερθεί είναι ότι το συγκεκριμένο συμβάν δεν πέρασε απαρατήρητο κι από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Pedro Sánchez, ο οποίος σχολίασε ότι είναι καθήκον της χώρας να στείλει ένα μήνυμα απέναντι σε τέτοιους είδους συμπεριφορές οι οποίες όπως επί λέξει χαρακτήρισε είναι «ανεξήγητες, αδικαιολόγητες κι απολύτως αποκρουστικές».

Το συγκεκριμένο όμως κολέγιο, δυστυχώς, έχει μακρά ιστορία σε τέτοιου είδους κατακριτέες συμπεριφορές. Μάλιστα, έχει γνωστοποιηθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί ένα ανάλογο περιστατικό και θεωρείται κάτι σαν «αρρωστημένη» παράδοση η οποία λαμβάνει χώρα με την έναρξη κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς. Είναι πράγματι λυπηρό σε μια κοινωνία η οποία προσπαθεί με πολύ μεγάλο κόπο να κάνει βήματα προόδου και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφαλές, με περιστατικά σαν κι αυτά να επιστρέφουμε στην ανασφάλεια και τον σκοταδισμό.

Η Ισπανία είναι μια χώρα η οποία δε μένει ασυγκίνητη μπροστά σε θέματα ισότητας και σεξισμού, αν αναλογιστεί κανείς την προσφάτως αναθεωρημένη νομοθεσία για την ισότητα των φύλων και κατά του βιασμού που διασφαλίζει ότι κάθε ερωτική συνεύρεση η οποία πραγματοποιείται χωρίς σαφή συναίνεση και των δύο μπορεί πλέον να διωχθεί ως βιασμός. Έτσι λοιπόν, θέλουμε να ελπίζουμε ότι και το συγκεκριμένο συμβάν το οποίο προσβάλει, θίγει, αλλά και θέτει σε κίνδυνο κάθε γυναικεία οντότητα δε θα θαφτεί ή συγκαλυφθεί μαζί με άλλα γεγονότα, αλλά θα βγει στην επιφάνεια και θα τιμωρηθεί σκληρά κάθε υπαίτιος.

Κλείνοντας θα χρησιμοποιήσω τη φράση της Rita Maestre, εκπρόσωπου του Más Madrid, η οποία μοιράστηκε και το βίντεο στο Twitter και τοποθετήθηκε αρτιότατα επ’ αυτού με μόλις επτά λέξεις: «Τότε θ’ αναρωτηθούν γιατί φοβόμαστε στον δρόμο».

 

Η φωτογραφία είναι από το vice.gr

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Βαρβάρα Αθανασίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου