Υπάρχουν πάρα πολλές λέξεις που ακούγονται τρομακτικές κι αγχωτικές, ειδικά όταν τις ακούς κι απ’ έναν επιστήμονα υγείας. Και ξέρω και καταλαβαίνω εκείνο το άγχος που έχεις πριν ενημερωθείς και ψάξεις για κάτι που σε τρομάζει, αλλά στην τελική θα μπορέσεις να παλέψεις και να βρεις μια διέξοδο. Μία από αυτές τις λέξεις, για πολλές από εμάς τις γυναίκες είναι και η ενδομητρίωση -κι όλες αυτές οι έννοιες που τη συντροφεύουν. Παρ’ όλη όμως την τρομακτική της όψη, δε θα έπρεπε να σου προκαλεί τόσο φόβο, αφού το παν είναι η σωστή ενημέρωση και ο γυναικολόγος που εσύ θα εμπιστευτείς και θα επιλέξεις για να σε καθοδηγήσει σωστά.

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες στις μέρες μας ανακαλύπτουν ότι πάσχουν απ’ αυτήν την πάθηση. Μάλιστα έχει δημοσιευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι ένα ποσοστό 10% παγκοσμίως πάσχει απ’ αυτή και αν σου φαντάζει μικρό μιλάμε για 190 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική τους φάση.

Αλλά τι είναι όμως αυτή η ασθένεια; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που αποτελεί και μια αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης καθώς οι δημοσιεύσεις του βασίζονται σε επιστήμονες της υγείας και αντίστοιχες δημοσιεύσεις που αποτελούν ερευνητική δουλειά πολλών ετών, ως ενδομητρίωση ορίζει την ανάπτυξη ιστού παρόμοιου με αυτόν που υπάρχει στο ενδομήτριο σε άλλα όργανα του σώματος όπως το έντερο και τις σάλπιγγες, προκαλώντας κατά την έμμηνο ρύση έντονο πόνο, διότι κι αυτά τα κομμάτια αιμορραγούν ταυτόχρονα.

Είναι μια χρόνια ασθένεια η οποία πέρα από την καταπόνηση του σώματος επιβαρύνει ψυχολογικά και τις γυναίκες που πάσχουν από αυτό. Τα συμπτώματα δεν περιορίζονται μόνο στον πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου -ο οποίος από μόνος του δεν είναι κι εύκολη υπόθεση- αλλά και πόνο κατά την επαφή, ναυτία, έντονη κόπωση και χρόνιο πυελικό πόνο. Μεταξύ άλλων όμως, μερικές γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση έρχονται αντιμέτωπες και με το ενδεχόμενο της στειρότητας που από μόνο του γεννά τόσα άγχη και τόσες σκέψεις. Και δεδομένου ότι η πλειονότητα των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση τ’ αντιλαμβάνονται στη δεκαετία των 20, το βάρος της απόφασης που καλούνται να πάρουν είναι αβάσταχτο. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί και ψυχικά προβλήματα όπως χρόνια θλίψη, που πολλές φορές με τη σειρά της οδηγεί σε κατάθλιψη ή διαταραχή άγχους.

Και πράγματι, σκέψου από τη μία στιγμή στην άλλη, εκεί που προσπαθείς να πάρεις αποφάσεις για το μέλλον σου, -είτε αυτό είναι επαγγελματικό είτε προσωπικό-, να κληθείς να επιλέξεις για το πώς πρέπει να δράσεις για την απόκτηση παιδιών -ακόμα κι αν αφορά στο μακρινό μέλλον.

Θέλει τεράστια ψυχική δύναμη ν’ αποδεχθείς πολλές καταστάσεις στη ζωή σου κι η ενδομητρίωση είναι μια από αυτές. Πολλές σειρές εξετάσεων, πολλές άγνωστες λέξεις και πολλή υπομονή από την πλευρά της ασθενούς είναι μόνο λίγα απ’ αυτά που πρέπει να γίνουν. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η πολυπλοκότητα της ασθένειας και τα γενικά συμπτώματα μαζί με την ποικιλομορφία τους, δυσχεραίνουν τη δουλειά των επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

Όπως όμως σε κάθε θέμα υγείας, η άμεση κι αποτελεσματική αντιμετώπισή του στηρίζεται στην έγκαιρη διάγνωση κι οφείλουμε να τονίσουμε για μια ακόμα φορά την ανεκτίμητη αξία της τακτικής επίσκεψης στον γυναικολόγο.

Πάντα να θυμάσαι ότι ο γιατρός σου είναι εκεί να σε ακούει, να σε συμβουλεύει, να σε καθοδηγεί και να σε ηρεμεί πάνω απ’ όλα. Η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεις μαζί του είναι πολύ σημαντική και ωφέλιμη για να νιώσεις την άνεση να συζητήσεις μαζί του και να καταλήξεις σ’ έγκαιρη διάγνωση όσο πιο σύντομα γίνεται.

Συντάκτης: Βαρβάρα Αθανασίου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου