Οδυνηρά βαρετή τείνει να αποβεί η επικαιρότητα, καθώς άλλη μια απόπειρα βιaσμού ανήλικης έρχεται στο φως. Αυτή τη φορά στην Κάσο, 28χρονος κατηγορείται για απόπειρα βιaσμού με χρήση σωματική βίας κι απόπειρα τέλεσης γενετήσιας πράξης με ανήλικη μεταξύ 12 έως 15 ετών.

Όπως ομολόγησε ο ίδιος, τη συγκεκριμένη κοπέλα –η οποία ήξερε ότι είναι ανήλικη– την είχε δει κάποιες μέρες πριν που έκανε εργασίες έξω από το σπίτι της. «Την είδε και του άρεσε», ομολόγησε κυνικά, και αυτό αποδείχτηκε αρκετό για να προσπαθήσει να τη βιάσει. Βέβαια, ο αρχικός σκοπός εισβολής στο σπίτι του κοριτσιού, μάλλον, ήταν η κλοπή. Όταν, όμως, την είδε ξαπλωμένη να κοιμάται, της έκλεισε το στόμα και προσπάθησε να προβεί σε βιaσμό. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, όταν το κορίτσι ξύπνησε και κατάλαβε τι πάει να συμβεί της είπε «μη μιλάς, ηρέμησε, ησυχία, ησυχία μη μας ακούσει κανείς.» Το κορίτσι τρομοκρατήθηκε, άρχισε να κλαίει και δε σταμάτησε ούτε όταν ο δράστης επανέλαβε την προτροπή του για ησυχία. Βιaσμός δεν τελέστηκε, ωστόσο, αφότου έφυγε από το σπίτι έκλεψε ένα κατάστημα στην περιοχή Φρυ, όπου απέσπασε δύο κινητά, οχτώ μπουκάλια μπίρες, εξήντα ευρώ κι επίσης, κατέστρεψε και μία κάμερα, κατηγορίες που επίσης τον βαραίνουν (φθορά ξένης περιουσίας).

  

Να σημειωθεί ότι ο δράστης είχε απασχολήσει επανειλημμένα τις τοπικές αρχές με υποθέσεις μικροκλοπών, ωστόσο το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι σίγουρα η εξέταση του ζητήματος της απόπειρας του βιaσμού.

Για άλλη μια φορά, τίθεται στο προσκήνιο το θέμα της αυστηρότητας των ποινών, εφόσον ο άνθρωπος αυτός μπορεί να μην ήταν ο πιο σεσημασμένος κακοποιός, ωστόσο, αποδεδειγμένα είχε διαπράξει αξιόποινες πράξεις και χωρίς κανένα εμπόδιο μπορούσε να μπει σε ένα ξένο σπίτι, να κλέψει, να καταστρέψει και κυρίως να αποπειραθεί να βιaσει. Εάν ο άνθρωπος αυτός δε σταματούσε μπροστά στα κλάματα του κοριτσιού, όλοι ξέρουμε τι θα γινόταν. Και ναι, το μυαλό μας πάει και στο πιο δυσάρεστο σενάριο, αυτό που θα τελείωνε με μια παιδοκτονία.

Ακόμα κι αν –ευτυχώς– κάτι τέτοιο δεν έγινε, το μυαλό, η καρδιά και η ψυχή του μικρού κοριτσιού υπέστησαν σοκ που προς το παρόν δύσκολα ξεπερνιέται και που θα συνοδεύει για αρκετό καιρό –αν όχι για πάντα– το μνημονικό της. Ας ξανασκεφτούμε, λοιπόν, εάν θα πρέπει έστω και λίγο να αφουγκραστούμε την κοινωνία και να αναθεωρήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε ακόμα και κάποιος που έχει διαπράξει εγκλήματα που μας φαίνονται αρχικά ασήμαντα (όπως μια μικροκλοπή) να μην μπορεί να κυκλοφορεί ανενόχλητος, σαν να έχει ένα πεντακάθαρο ποινικό μητρώο.

Καθ’ όλη την ιστορική διαδρομή του ανθρώπου, η νομοθεσία άλλαζε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κοινωνιών που διαρκώς εξελίσσονταν, άλλαζαν, γίνονταν πιο πολύπλοκες. Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε, δυστυχώς, ότι δεν αλλάζει μόνο η κοινωνία, αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε ότι μάλλον αρχίζει να μεταλλάσσεται και το ανθρώπινο DNA. Πλέον αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για την ίδια την ανθρώπινη φύση. Σε αυτές, λοιπόν, τις αλλαγές, δε θα αναπροσαρμόσουμε τους νόμους που αποτελούν κομμάτι και του κοινωνικού ιστού;

ΥΓ: Εάν είστε επιζώσα ενδο-οικογενειακής ή άλλου είδους έμφυλης βίας ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο sos15900@isotita.gr

Συντάκτης: Σοφία Ρηγοπούλου