Ένα Ιταλικό εστιατόριο που υπόσχεται αποτοξίνωση από τις ηλεκτρονικές σας συσκευές έρχεται να καταρρίψει τα δεδομένα που ξέραμε. Συγκεκριμένα, το εστιατόριο Al Condominio στη Βερόνα της Ιταλίας προσφέρει ένα μπουκάλι κρασί δωρεάν σε όσους πελάτες του απαρνηθούν τα κινητά τους τηλέφωνα. Οι πελάτες αφήνουν το κινητό τους, σε δικό τους κουτί το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του εστιατορίου, το οποίο κλειδώνεται. Λαμβάνουν το κλειδί κι αργότερα με αυτό το κλειδί παίρνουν τη δωρεάν φιάλη κρασί από τον σερβιτόρο για να απολαύσουν το γεύμα τους. Επίσης, έχουν την επιλογή να γράψουν μια κριτική για το γεύμα τους την οποία φεύγοντας θα αφήσουν στο κουτί αυτό. Η πιο εμπνευσμένη κι ενθουσιώδης κριτική, μπορεί να κερδίσει ένα δωρεάν γεύμα στην επόμενη επίσκεψη.

Η συγκεκριμένη κίνηση έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής με το 90% των πελατών να αφήνουν το κινητό τους στην είσοδο για να απολαύσουν ένα γεύμα κι ένα καλό κρασί μακριά από τις οθόνες τους. Η προσέγγιση αυτή έχει κάνει πασίγνωστο το εστιατόριο, στο οποίο έχουν αναφερθεί τα μεγαλύτερα site σε όλο τον κόσμο, με τον ιδιοκτήτη να μιλάει στην Guardian και να εξηγεί πως ήθελε μια διαφορετική ατμόσφαιρα για τον χώρο του, μια ατμόσφαιρα που οι άνθρωποι θα συνομιλούν και θα χαίρονται πραγματικά την έξοδό τους. «Για πολύ κόσμο είναι εθιστικό και κοιτάει το κινητό του ανά 5 δευτερόλεπτα. Θέλαμε να το αλλάξουμε αυτό. Οι άνθρωποι να μιλούν μεταξύ τους, να επικοινωνούν, να απολαμβάνουν τη στιγμή, αντί να κοιτάνε μια οθόνη ή να απαντούν σε τηλέφωνα στο κινητό τους.»

 

 

Ο ιδιοκτήτης επέλεξε να μη διαφημιστεί μέσω των φωτογραφιών των πελατών του στα social media άλλα να δημιουργήσει μια όμορφη κι αληθινή ατμόσφαιρα πέρα από την υποκρισία των ψεύτικων χαμόγελων μια στημένης φωτογραφίας. Μέσω αυτού, κατάφερε να ακουστεί σε όλο τον κόσμο και να διαφημιστεί για κάτι πρωτότυπο κι αληθινό. Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε σιγά σιγά και άλλους επιχειρηματίες να υιοθετούν τη συγκεκριμένη τεχνική, προσφέροντας έκπτωση στα αγαθά που προσφέρουν εάν οι πελάτες τους απαρνηθούν τα κινητά τους τηλέφωνα ή δε χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο κατά την παραμονή στο κατάστημά τους. Αυτές οι κινήσεις εγείρουν πολλές σκέψεις και συζήτηση γύρω από τον τρόπο διασκέδασης και χαλάρωσης τα τελευταία χρόνια. Πόσες φορές όλοι μας έχουμε βγει με παρέα και ξαφνικά κοιτάμε γύρω μας και είμαστε όλοι απορροφημένοι σε μια οθόνη χωρίς να συνομιλούμε ο ένας στον άλλον; Πόσο μας ενδιαφέρει να δει ο κόσμος γύρω μας ότι περνάμε καλά και να ανεβάσουμε που βρισκόμαστε, τι κάνουμε, πίνουμε τρώμε, αγοράζουμε. Πόσο υγιές είναι το να περιμένεις και να καθορίζεσαι από τα like και την επιβεβαίωση των άλλων γύρω σου; Και πόσο πραγματικά καλά περνάς και ζεις τη στιγμή αν σε κάθε σου έξοδο, ταξίδι, βόλτα αντί να κοιτάς τον άλλον απέναντί σου ή το τοπίο γύρω σου σκηνοθετείς για το κοινό σου στα social;

 

 

Θέλουμε αποτοξίνωση, αυτό είναι το μόνο σίγουρο· αποτοξίνωση από τις οθόνες που τόσο αγαπάμε. Και χρειαζόμαστε εκείνη την αληθινή σύνδεση μεταξύ μας. Αληθινά, λόγια, χαμόγελα, στιγμές. Αυτά έτσι κι αλλιώς θα μείνουν για πάντα στη μνήμη μας. Αυτά κι ένα καλό μπουκάλι κρασί που μοιραστήκαμε με έναν άνθρωπο, σημαντικό για εμάς, σε ένα υπέροχο εστιατόριο, κάπου στη Βερόνα.

Συντάκτης: Ισμήνη Κ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου