Το ανηλεή ανθρωπόμορφο επονομαζόμενο και μαλάκας συναντάται σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, κλιματιζόμενους και μη, κυριλέ και καταγώγια. Κάνει αισθητή την παρουσία του χειρότερα και από πετραδάκι στο παπούτσι. Λες και περιφέρεται με φωτεινή επιγραφή και κολλάς σαν τον κουνούπι στον φωταγωγό.

Αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 1453 λέξεις της ελληνικής και άλλα 1 εκατομμύριο ονόματα. Πολλοί είστε παιδιά, ξέρω, μην σπρώχνεστε, όλοι θα με γνωρίσετε.

Ο ένας και απόλυτος μαλάκας, όμως, το έχει στο αίμα του και σε κάθε στιβάδα κυττάρων. Βαράει κάθε μέρα γύρω στις 3 με 4 γερές ενδοφλέβιες μαλάκυνσης να ‘χει να θρέφεται όλη τη μέρα. Είναι ένα εξελισσόμενο ανθρωποειδές που μεταλλάσσεται στην πορεία της ζωής του, αναβαθμιζόμενο κλιμακωτά, ξεκινώντας από αρχικά στάδια ανεκτής μαλακίας φτάνοντας στο ζενίθ του αρχιμαλάκα.

Έχει μοναδικό σκοπό του να πληγώνει, να εκμεταλλεύεται, να σε εκμηδενίζει ανέλπιστα γρήγορα, και το απολαμβάνει. Ζει και αναπνέει για να σε κάνει δυστυχισμένη. «Γεννήθηκες για την καταστροφή» που λέει και το λαϊκό άσμα, και δεν έχει και άδικο.

Καμαρώνει για την συμπεριφορά του χειρότερα και απ’ τον Χίτλερ που σκότωνε Εβραίους. Ρουφάει το αίμα σου όπως ο βρικόλακας και παίρνει ζωή. Ζει μες την δηθενιά και την απάτη, δε διστάζει να κάνει ότι περνάει απ’ το πουλί του για να κερδίσει status, διαφθείρει και διαφθείρεται, πληγώνει και έχει πληγωθεί, απογοητεύει και θα απογοητευτεί. Είναι ο τύπος αυτός που σου έχει φερθεί χειρότερα και από ένα σκουπίδι που το έχουν χιλιοπατήσει στην Ομόνοια, και φυσικά δεν τον αγγίζει ούτε στο ένα εκατοστό του δαχτύλου του.

Δεν ήταν πάντα έτσι. Δεν ήταν. Όσο και αν αυτό μοιάζει παραμυθικό παραλήρημα, αλλά αποτελεί βάσιμη αλήθεια. Δεν ξύπνησε μια μέρα και αποφάσισε από καλό παιδί να μεταλλαχθεί σε ανηλεής και στυγνός καριόλης. Μία «καριόλα» από αυτές που ονόμαζε, τον πλήγωσε. Δεν το έδειξε όμως, μην του πέσει ένα σκαλί η μαγκιά και ο αντρισμός.

Η εκδίκηση είναι το απόλυτο panic move. Εκδίκηση που όμως απευθύνεται στον τότε θύτη, και την πληρώνει το τώρα άγνωστο θύμα. Δεν διακρίνει άτομα και συμπεριφορές αλλά φέρεται σε όλες το ίδιο.

Η λύση του μαλάκα είναι απλή. Με πλήγωσε, θα πληγώσω. Δεν μπορώ να πάρω το αίμα μου πίσω από την ίδια αλλά όλες οι υπόλοιπες που θα περάσουν απ’ την ζωή μου, θα φτύσουν το γάλα που βύζαξαν.

Ανέκαθεν οι άντρες προτιμούσατε τις εύκολες λύσεις μόνο που εδώ οι επιλογές δεν είναι πίτσα ή σουβλάκια. Αν έχεις νεύρα, τράβα βγάλ’ τα σ’ αυτόν ή σ’ αυτήν που στα δημιούργησε, δε θυμάμαι να μ’ αγόρασες σαν σάκο του μποξ.

Ο μαλάκας δεν έχει προσωπικότητα και στην πραγματικότητα προσπαθεί να γεμίσει τα κενά με εγωισμό, σταρχιδισμό και κάλπικη αυτοπεποίθηση. Αγοράζει ακριβά περιτυλίγματα να ισοβαθμήσουν την φθήνια μέσα του. Φοράει ρολόι Rolex τι την θέλει την προσωπικότητα;

Η διακεκριμένη προσωπικότητα του μαλάκα κινείται στα εξής στάδια – τι θα φάμε, τι θα καπνίσουμε, τι θα γαμήσουμε-. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως γιορτές, εθνικές επετείους, champions league, η νοημοσύνη του αγγίζει και στάδια «πάω στο 4×4 για μπάλα με τα φιλαράκια».

Ο ίδιος, ως κολοσσιαίος πυρήνας εγωκεντρισμού και αυταρέσκειας πιστεύει παταγωδώς ότι έχει προσωπικότητα και νοημοσύνη άλλου επιπέδου. 

Φυσικά και όλα είναι μια τσιχλόφουσκα κολλημένη στον εγκέφαλο του, δεν έχει ούτε ηθική, ούτε προσωπικότητα, ούτε πρόσωπο γενικότερα μην σας πω. Προσπαθεί μάταια να κολλήσει με σιλοτέιπ τον θρυμματισμένο εγωισμό του. Δεν κολλάει έτσι κύριος.  Συγκάλυψη της προσωπικής κενότητας λέγεται, μην προσπαθείς να γεμίσεις την εσωτερική ανασφάλεια σου με υπερβολική αυτοπεποίθηση.

Η αυτοπεποίθηση είναι σαν τα ψεύτικα βυζγιά. Φαίνεται αν είναι real or fake, και σκάνε με περισσή άνεση στο πρώτο ρήγμα. Η αυτοπεποίθηση φαίνεται αγόρι μου. Ούτε την ζητωκραυγάζεις ούτε την επιδεικνύεις. Αυτοπεποίθηση σημαίνει αυτοεκτίμηση, αυτοαποδοχή και αυτοσαρκασμός. Έχεις; Όταν μου αυτοταμπελάρεσαι σαν γόης του L.A. και σχολιάζω αρνητικά ένα κουμπί στην αριστερή κωλότσεπη του παντελονιού σου, και μου στραβώνεις το μουτράκι, δεν μπορείς εσύ να μου μιλάς για αυτοπεποίθηση.

Διψάς για επιβεβαίωση και αυτό φαίνεται σε ό,τι κι αν κάνεις.

Ο πραγματικός self confident λάμπει. Εκπέμπεται από μέσα του και σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων. Και αυτό, όχι γιατί οι άλλοι τον έβαλαν στο τσουβάλι με τους αυτοπεποιθησάτους, αλλά γιατί ο ίδιος έχει αποδεχτεί τον εαυτό του, ακριβώς έτσι όπως είναι, με τα απαίσια ελαττώματά του και συνεχίζει να τον λατρεύει.

Ο μαλάκας νοιάζεται μόνο για την πάρτη του. Και εντάξει, σε έναν βαθμό είναι φυσιολογικό πλην απαραίτητο, αλλά άλλο αυτό, και άλλο θα κάνω ό,τι μου την καυλώσει, και η υπόλοιπη υφήλιος στο δεξί μου το παπάρι.

Μην προσπαθήσεις ποτέ να βρεις το δίκιο σου μαζί του, θα χάσεις και ότι υπόλοιπο εγκεφαλικών κυττάρων διαθέτεις. Είναι απελπιστικό πώς μπορεί να έχει άδικο, και να βγαίνει κάθε γαμημένη φορά από πάνω. Σε άλλη περίπτωση, ένας φυσιολογικός άνθρωπος θα ζητούσε συγγνώμη. Ο μαλάκας ζητάει τα ρέστα.

Και για το τέλος σας άφησα το σημαντικότερο. Είναι αυτή η λεπτή γραμμή μεταξύ ευγένειας, ευσέβειας και ειλικρινείας. Η γραμμή είναι ο σεβασμός, αλλά εσύ δεν έχεις ούτε για τον εαυτό σου.

Go lost, και σου εύχομαι τα καλύτερα. Ή μάλλον όχι. Τώρα που το ξανασκέφτομαι αυτοί οι καθωσπρεπισμοί αρμόζουν μόνο στο Brooklin. Εδώ καίμε αμάξια, ρίχνουμε παναγίες και άμα σε δω σε κανά λάκκο με σκατά να σέρνεσαι, μη νομίζεις ότι δεν θα χαρώ έστω και λίγο. Στην πουστιά έχω μάθει να φέρομαι πούστικα.

Ε, time out, τράβα σπίτι σου. Άντε και έχουμε και άλλες σοβαρές δουλειές να κάνουμε. Εδώ και μία ώρα προσπαθώ να βάψω τα νύχια μου.

Συντάκτης: Δέσποινα Διαμαντοπούλου