Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι πριν αρχίσω το εβδομαδιαίο μου παραλήρημα. Είναι πολλοί οι παρεξηγημένοι ορισμοί που παραποιήθηκαν ανά τους αιώνες και έχουν πλέον καταλήξει να είναι απόλυτα παρεξηγημένοι. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στον όρο «σεξομανής».

Σεξομανής, είναι αυτός που δύσκολα μπορεί να συγκρατήσει τις σεξουαλικές του ορμές. Είναι αυτός που είναι εθισμένος με την σεξουαλική διέγερση και την σεξουαλική πράξη καθ’αυτήν. Με πιο απλά λόγια, ένας σεξομανής είναι πολύ απλά εθισμένος με τον οργασμό, και έχει θέσει την σεξουαλική του ζωή ως υψηλή προτεραιότητα.

Ο όρος δυστυχώς έχει παραλληλιστεί και συσχετιστεί με την νυμφομανία στις γυναίκες και την σατυρίαση στους άντρες. Δύο εντελώς διαφορετικοί ορισμοί που χαρακτηρίζουν κλινικές παθήσεις. Εδώ ο εθισμός χαρακτηρίζεται ως ψυχική ασθένεια, καθώς ο ασθενής πολύ απλά, δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά χωρίς την τακτική παρουσία του σεξ.

Βλέπουμε την διαφορά; Και στις δύο κατηγορίες μιλάμε για εθισμό, με την εξαίρεση πως ο σεξομανής μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτό.

Και αφού τα ξεκαθαρίσαμε όλα αυτά, ας θέσουμε και το κεντρικό ερώτημα: Είναι κακό να είμαστε σεξομανείς;

Η απάντηση είναι όχι, πάντα όμως με την προϋπόθεση πως το όριο που διαχωρίζει την σεξομανία από τη νυμφομανία ή τη σατυρίαση δεν ξεπερνιέται. Ω, ναι, φίλε αναγνώστη. Η σεξομανία έχει όρια. Όρια που αν τα περάσουμε κινδυνεύουμε άμεσα στο να εθιστούμε πράγματι στο σεξ και για πολλούς από εμάς, μπορεί να γίνει το χειρότερο ναρκωτικό.

Πέραν αυτού όμως, είναι η πύλη σε έναν νέο μαγικό κόσμο. Ας αντικαταστήσουμε για λίγο την σεξομανία με τον όρο «έντονο σεξουαλικό πάθος». Δεν ακούγεται κάπως καλύτερα; Ε, λοιπόν, εκεί θέλω να καταλήξω.

Δεν είμαστε ούτε ανώμαλοι, ούτε άρρωστοι και ούτε κατά διάνοια εθισμένοι. Είμαστε αυτοί που δίνουν στο σεξ περισσότερη αξία και σεβασμό. Θέλουμε να γίνει, αλλά θέλουμε να γίνει σωστά. Και ο καθένας από εμάς, κρίνει διαφορετικά το τι σημαίνει «σωστά».

Μπορεί κανείς να μας αποκαλέσει ως «sex nerds». Κάποτε το είχα ακούσει σε μια συζήτηση η αλήθεια είναι και μου φάνηκε ως ένας εξαίσιος και ορθός όρος. Γιατί αυτό ακριβώς είμαστε. Είμαστε αυτοί που θα ψαχτούν και θα πειραματιστούν με απώτερο σκοπό την επίτευξη ενός κοινού στόχου, που δεν είναι τίποτα περισσότερο η λιγότερο, από μια ολοκληρωμένη και όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέρουσα σεξουαλική πράξη.

Είμαστε αυτοί που σπάνια έως ποτέ θα πούμε όχι σε κάποιο βίτσιο. Αυτοί που πάντα θα έχουμε μια νέα ιδέα στο κρεβάτι, αυτοί που ποτέ δεν θα χάσουν τον ενθουσιασμό τους. Αυτοί που εκτιμούν το σεξ στο σύνολο του, και με όλες τις πιθανές του εκδοχές.

Και φυσικά οι οπτικές μας γωνίες είναι άπειρες. Πολλοί από εμάς το βλέπουν ως παιχνίδι. Άλλοι το βλέπουν ως την πιο άμεση και έντονη επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων. Άλλοι μπορεί να το βλέπουν ακόμα και ως ιεροτελεστία. Οι επιλογές και οι εκδοχές είναι τόσες όσο και ο αριθμός των ανθρώπων σε αυτόν τον πλανήτη.

Μη μας βλέπεις ως περίεργους, φίλε αναγνώστη. Όπως εσύ μπορεί να θες να ταξιδέψεις στον κόσμο για να δοκιμάσεις για παράδειγμα, νέες κουζίνες, ή να δεις τελείως διαφορετικά τοπία από αυτά που έχεις συνηθίσει, έτσι και εμείς πιθανότατα να θέλουμε να πάμε από γωνιά σε γωνιά του πλανήτη, δοκιμάζοντας νέες σεξουαλικές κουλτούρες.

Και ναι, μην απορείς. Το σεξ, ο ερωτισμός, ακόμα και ο τρόπος που ένας λαός φλερτάρει και ανταποκρίνεται στο φλερτ, είναι κομμάτι της κουλτούρας του. Σε πολλές χώρες μάλιστα, είναι κοινή λογική πως αν φλερτάρεις, ο απώτερος σου σκοπός είναι το να καταλήξεις στο κρεβάτι και να περάσεις την βραδιά ενδίδοντας στις σεξουαλικές σου επιθυμίες, όπως μόνο εσύ ξέρεις.

Με πιάνεις; Η σεξομανία σε μερικούς λαούς, δεν είναι καν κάτι το παράξενο. Και στην τελική, γιατί να είναι; Σε ποιον δεν αρέσει το σεξ; Και έλα, μην κρυβόμαστε τώρα πίσω από το δάχτυλο μας. Κανείς δε σε ανάγκασε να έρθεις εδώ και να κάτσεις να διαβάζεις ένα άρθρο για την σεξομανία. Μόνος σου ενδιαφέρθηκες, και αν έχεις φτάσει μέχρι εδώ ενδιαφέρθηκες πολύ περισσότερο από ότι και εσύ ο ίδιος πιθανότατα θα φανταζόσουν. Αυτό, μάλλον κάτι σημαίνει, δε νομίζεις;

Ας απαρνηθούμε την ταμπέλα, λοιπόν. Γιατί πέραν του αρνητισμού της λέξης «μανία» στην ταμπέλα του σεξομανή, οι ταμπέλες έχουν την τάση να κατηγοριοποιούν ανθρώπους χωρίς πολλές φορές να τους δικαιώνουν απόλυτα σε αυτό που πραγματικά είναι.

Αλλά αν ντε και καλά, η ταμπέλα και η ρετσινιά δε φεύγει, τότε ας είναι. Ελάτε όλοι μαζί μου αδέρφια. Ελάτε όλοι να το φωνάξουμε δυνατά, με πάθος, με θάρρος, με τόλμη και πυγμή: Είμαστε σεξομανείς. Μας αρέσει το σεξ, και όπως με κάθε τι που μας αρέσει σαν ανθρώπινα όντα, θα το φερθούμε με το πάθος και το σεβασμό που αρμόζει.

Δεν είμαστε ανώμαλοι. Δεν είμαστε άρρωστοι. Δεν είμαστε ψυχικά ασθενείς. Απλώς, σιχαινόμαστε την μετριότητα. Και η τελειότητα για τον καθέναν μας, είναι πάντα, κάτι διαφορετικό. Δοκίμασε να την κατακτήσεις.

Αξίζει.

 

Συντάκτης: Δημήτρης Τσοντάκης