paul14

Με την απενοχοποίηση του σεξ κάποτε ήρθαν στη μόδα οι ροζ γραμμές. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας τη θέση τους πήραν το cyber sex, το sexting κι άλλοι τόσοι όροι. Κι επειδή το σεξ δε σταματά ποτέ να μας ενδιαφέρει, δε σταματά και να εξελίσσεται. Υπάρχει, λοιπόν, μια καινούργια μόδα που ακούει στο όνομα “ASMR” ή αλλιώς σε άπταιστα ελληνικά «ψιθυριστό πορνό».

Ένα φαινόμενο που οι ειδικοί ψυχολόγοι και μελετητές ονομάζουν «Αυτόνομη Αισθητηριακή Απόκριση του Μεσημβρινού». Οι οπαδοί αυτής της τάσης έχουν συνδέσει άρρηκτα το άκουσμα των ψιθύρων με μια γλυκιά αίσθηση μουδιάσματος, μια ανεξήγητη ευφορία που προκαλεί ρίγος στη ραχοκοκαλιά και μια ανατριχίλα στο δέρμα. Με πολύ απλά λόγια, μέσω των ψιθύρων ξυπνά κάθε ευχάριστη αίσθηση με ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια αρκετά σύγχρονη τάση δε μας επιτρέπει να ‘χουμε αρκετά ερευνητικά αποτελέσματα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτό, όμως, δεν είναι απαραίτητα κακό. Η ραγδαία εξέλιξη ωστόσο του φαινομένου έκανε τους ψυχολόγους Emma L. Barratt και Nick J. Davis απ’ το πανεπιστήμιο του Σουόνσι να εμβαθύνουν και να το μελετήσουν περαιτέρω, προσφέροντάς μας έτσι κάποια βασικά στοιχεία για τη μόδα των τελευταίων ετών που δείχνει πως ήρθε για να μείνει.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνά τους, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσαν πως βλέπουν τέτοιου είδους βίντεο για να χαλαρώσουν, να διώξουν το στρες και να κοιμηθούν πιο εύκολα. Μεγάλη μερίδα του κόσμου χρησιμοποιεί το “whisper porn” ως αγχολυτικό, ως έναν τρόπο αποσυμφόρησης απ’ την ένταση της ημέρας. Αντίθετα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που το επιλέγουν για σεξουαλική διέγερση κι ικανοποίηση∙ την πρώτη σκέψη, δηλαδή, που θα έκανε κάποιος ακούγοντας τη λέξη «πόρνο» με ό,τι κι αν αυτή συνοδεύεται.

Το ASMR συνδέεται –σχεδόν αυτόματα– με δύο άλλους πολύ γνωστούς όρους της ψυχολογίας: τη συναισθησία και την εμπειρία της ροής. Συναισθησία είναι όταν μέσω ενός ερεθίσματος που λαμβάνουμε μέσω μιας συγκεκριμένης αίσθησης, όπως για παράδειγμα η όσφρηση, ενεργοποιείται μια άλλη αίσθηση ταυτόχρονα, όπως για παράδειγμα η γεύση.

Μέσω του ψιθυριστού πορνό ένα άτομο ενεργοποιεί πολλές αισθήσεις ταυτόχρονα. Όσον αφορά την εμπειρία της ροής, είναι η διαδικασία κατά την οποία το άτομο είναι τόσο απορροφημένο στη δραστηριότητα που κάνει, με αποτέλεσμα να χάνεται, οι νοητικές και πνευματικές αντιστάσεις του να πέφτουν τόσο πολύ που να χάνει οποιαδήποτε επαφή με ό,τι συμβαίνει γύρω του.

Το ενδιαφέρον είναι πως η σύνδεση αυτών των δύο όρων δε συμβαίνει μόνο σε όσους δηλώνουν φανατικοί θεατές του ψιθυριστού πορνό. Όπως ακριβώς και στις κανονικές ταινίες πορνό όπου οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές χάνονται τόσο πολύ σε αυτό που κάνουν, βιώνουν την εμπειρία της ροής και προσφέρουν το ιδανικό αποτέλεσμα σ’ αυτόν που θέλει να το ζήσει. Έτσι τα οφέλη του δεν αφορούν μόνο τους ανθρώπους εκείνους που μπαίνουν στη διαδικασία να κλικάρουν ένα βίντεο τέτοιου είδους, προκειμένου να χαλαρώσουν, αλλά κι εκείνους που πρωταγωνιστούν.

Κι αν νομίζεις πως τα συν του ASMR σταματούν σε όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, μάλλον θα ‘σαι βιαστικός. Το «ψιθυριστό πορνό» έχει δείξει επίσης ότι βοηθά όσους το επιλέγουν στην καθημερινότητά τους ν’ απαλλαγούν απ’ τον χρόνιο πόνο και βελτιώνει την ψυχολογία τους. Τείνει ν’ αλλάζει τη διάθεσή τους από κακή σε καλή και σπρώχνει το διακόπτη των συναισθημάτων τους από το off στο on.

Ωραίες οι έρευνες κι όλα αυτά τα θεωρητικά αλλά τα θετικά που προσφέρει στις αισθήσεις σου το ASMR μπορείς να τα ζήσεις μ’ ένα απλό τεστ ή απλά επαναφέροντας στη μνήμη σου μια τέτοια σκηνή. Πόσες φορές ο σύντροφός σου σού ψιθύρισε κάτι στ’ αφτί κι οι αισθήσεις σου χτύπησαν κόκκινο; Πόσες φορές η διάθεση του αγαπημένου σου (ή της αγαπημένης σου) εκτοξεύτηκε στα ύψη μιλώντας ελάχιστα χιλιοστά μακριά απ’ το αφτί του/της με τα ντεσιμπέλ να εξασθενούν σιγά-σιγά; Το αφτί είναι ερωτογενής ζώνη και σε συνδυασμό με την τεχνική του ψιθύρου μπορεί να οδηγήσει στα ύψη τη λίμπιντο και να εκμηδενίσει το στρες και τον πόνο.

Καθώς ο κόσμος εξελίσσεται, η επιστήμη προσπαθεί ν’ αποκωδικοποιήσει καθετί που συμβαίνει στο σώμα και την ψυχολογία του ανθρώπου. Μαζί τους όπως είναι φυσικό προκύπτουν ολοένα νέες τάσεις. Άλλες σβήνουν κι άλλες αρνούνται πεισματικά να δουν την πόρτα της εξόδου, όσο χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν χαρτάκι για σειρά προτεραιότητας προκειμένου να τις υιοθετήσουν.

Ό,τι κι αν πούμε, όσα φαινόμενα κι αν μας συστήσουν οι εποχές, όσο αλλόκοτα ή ενδιαφέροντα κι αν μας φαίνονται, το βέβαιο πως κανένα στημένο σκηνικό δε θα αντικαταστήσει τη μαγεία της πραγματικής επαφής και της ολοκλήρωσης -είτε είναι για χαλάρωση είτε για ικανοποίηση. Δοκίμαζε, αλλά μην κολλάς σε τάσεις, γιατί αν κάτι μένει διαχρονικό απ’ όλα τα αποτελέσματα ερευνών είναι πως όλα είναι στο μυαλό.

Συντάκτης: Γεράσιμος Βλαχόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!