Πέρασαν χρόνια από τότε που τριγυρνούσες στο προαύλιο του σχολείου στο διάλειμμα κι έβλεπες τον Γιωργάκη να τρέχει δίπλα στο Μαράκι απ’ το άλλο τμήμα να της τραβά πότε τα μαλλιά, πότε το φόρεμα θέλοντας έτσι να της δείξει πόσο την αγαπάει και πως μια μέρα θέλει να την παντρευτεί, όπως οι μεγάλοι. Κι ήρθε το σήμερα κι οι δύο αυτοί μεγάλωσαν. Ο Γιώργος είναι ακόμα ερωτευμένος μαζί της. Κι αυτή το καλοσκέφτεται, μπλεγμένη στη λαίλαπα του «δεν ξέρω, δεν απαντώ» της εποχής.

Αρχικά, ένα είναι το μόνο σίγουρο: δεν εκφράζονται όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο. Ο καθένας ως μοναδικό άτομο και προσωπικότητα σέρνει μαζί του τον δικό του τρόπο σκέψης κι έκφρασης -κυρίως των συναισθημάτων. Είναι πολύ εγωιστικό να ψάχνει κάποιος έναν άνθρωπο που να εκφράζονται το ίδιο μόνο και μόνο για να μη χάσει την ασφάλεια της συναισθηματικής έκφρασης κι επιβεβαίωσης. Όταν κάποιος σε θέλει επιλέγει τον τρόπο που θα σου το εκφράσει. Τον μοναδικό εκείνο τρόπο που θα τον βοηθήσει να σε κάνει να νιώσεις μοναδική του επιλογή.

Κάποιοι το λένε ξεκάθαρα. Κάποιοι άλλοι το φέρνουν πλαγίως. Κι εσύ καλείσαι να λύσεις το αίνιγμα. Στην πρώτη κατηγορία ο δρόμος είναι μικρός και το αποτέλεσμα άμεσο. Στην τελευταία κατηγορία ο δρόμος είναι μακρύς περιλαμβάνει πρίγκιπες, πριγκίπισσες, δράκους, τέρατα κι αινίγματα. Επίσης, μην περιμένεις κάτι μεγαλεπήβολο για να πειστείς ότι κάποιος σε θέλει πολύ στη ζωή του.

Δώσε έμφαση σε μικρές κινήσεις που κάνει καθημερινά για να σε φέρει κοντά του και τότε σίγουρα θα λύσεις στο μυαλό σου το αίνιγμα του αν σε θέλει.

Σε κοιτάζει συνεχώς και χάνεται: Τα μάτια λένε πάντα και σε κάθε περίπτωση την αλήθεια. Είναι κανόνας. Είναι ο καθρέφτης της ψυχής όλων. Γιατί όχι και της δικής του; Αν σε κοιτάζει συνεχώς, σε παρατηρεί και χάνεται στο βλέμμα σου, πέρασες την πρώτη και πιο δύσκολη πίστα: κέρδισες την προσοχή του. Συγχαρητήρια! Κοιτώντας σε συνεχώς κι αφήνοντας τη σκέψη του να χαθεί πάνω σου μάλλον την έχει πατήσει άσχημα μαζί σου. Κι αν σκέφτεσαι καχύποπτα κι έχεις αμφιβολίες κάνε έναν έλεγχο στις κόρες των ματιών του· όσο πιο ανοιχτές είναι όταν σε κοιτάει, τόσο πιο πολύ σε θέλει.

Σε σκέφτεται και στο δείχνει: Ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται για σένα όταν σε σκέφτεται στο δείχνει. Κι όταν στο δείχνει, δεν έχεις αμφιβολίες. Ένα μήνυμα ή ένα τηλέφωνο που περιλαμβάνει το πιο απλό: «Σε σκέφτηκα κι είπα να δω τι κάνεις;» φαντάζει στα αφτιά σου σαν τους τυχερούς αριθμούς που κλήρωσε το πρωτοχρονιάτικο λαχείο. Αν η «Καλημέρα!», η «Καληνύχτα!» και το «Τι κάνεις;» σκάνε στην οθόνη σου κάθε μέρα, τι άλλο θες για να πειστείς ότι εσύ του φτιάχνεις και τη μέρα και τη νύχτα; Η αδιαφορία φαίνεται από χιλιόμετρα μακριά όπως επίσης και το ενδιαφέρον.

Γελάει κοιτώντας το πρόσωπό σου: Χαζεύει το πρόσωπό σου και προσέχει μικρές ατέλειες που στο δικό του σκηνικό συνθέτουν την τελειότητα. Δεν τον ενδιαφέρει αν τα χαρακτηριστικά σου αψεγάδιαστα. Παρατηρεί κάθε βλέμμα σου και χάνεται μέσα σ’ αυτό. Για κάποιον που ξέρει τι θέλει –και στην περίπτωσή μας θέλει εσένα– ο τρόπος που σε κοιτάει παίζει σημαντικό ρόλο. Η διαφορά του, όμως, με το να σε κοιτάζει συνέχεια και να χάνεται είναι ότι κάπου εκεί, ανάμεσα στις έντονες ματιές σας, μια μεγάλη καμπύλη χαλάει τις τέλειες –κατ’ εσέ–  γωνίες του προσώπου του· είναι το χαμόγελό του κι είναι για ‘σένα.

Χαμογελάει βλέποντας το πρόσωπο που έχει απέναντί του κι όχι μόνο χρησιμοποιώντας το στόμα του. Κυρίως με τα μάτια του. Αμφιβάλλεις και γι’ αυτό; Τσέκαρέ το. Αν γελάει δυνατά, έχει ανοιχτό το στόμα του και τίποτα δεν τον σταματά τότε είσαι επιτυχής και στην πίστα νούμερο δύο.

Σε έχει προτεραιότητα: Προτιμά μέσα στην πιεστική του καθημερινότητα να οργανώσει το πρόγραμμά του και να σε συμπεριλάβει όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή θέλει. Μεγάλη διαφορά. Στην αρχή της σχέσης, θα δώσει λίγο περισσότερο χρόνο σε εσένα απ’ ό,τι στους φίλους του –χωρίς ωστόσο να τους παραμελήσει– και κατά τη διάρκειά της θα είσαι προτεραιότητά του για την εξέλιξη της μέρας. Θα σε περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του σαν κάτι αδιαπραγμάτευτο, μη συζητήσιμο και χωρίς αναβολές.

Προτείνει να πάτε σε μέρη που σου αρέσουν: Εσύ είσαι mainstream. Εκείνος alternative. Κάποιος πρέπει να κάνει το βήμα για να βρεθείτε κάπου στη μέση. Αν κάποιος σε θέλει πολύ να ξέρεις ότι θα ξεχάσει και τα στέκια του κι ό,τι άλλο δεν του άρεσε. Δεν τον νοιάζει πού θα είναι πια, αρκεί να είναι μαζί σου. Θα αρχίσει να σου προτείνει να πάτε σε μέρη που σου αρέσουν και θα σε κάνουν να νιώθεις άνετα γιατί δεν τον ενδιαφέρει πια η δική του βόλεψη, αλλά να είσαι εσύ καλά και να είναι μαζί σου.

Σου φέρνει λουλούδια: Ακόμα κι οι μη ρομαντικές ψυχές σκάνε ένα μεγάλο χαμόγελο κρατώντας τα στα χέρια. Είναι μια πολύ σημαντική κίνηση που για να την κάνει κάποιος σημαίνει ότι κάτι χτυπάει μέσα του. Δυνατά. Ιδιαίτερα, όταν η κίνηση αυτή δεν πραγματοποιείται για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Όταν οι γλάστρες και τα κόκκινα τριαντάφυλλα πάνε κι έρχονται, μάλλον κι εσύ έχεις βγάλει ετήσια συνδρομή για τα διόδια του μυαλού του, καμιά κίνηση δε σε σταματά κι έχεις μόνιμο χώρο στάθμευσης εκεί μέσα. Εσύ, φίλε άντρα, αν δεν το ξέρεις και θέλεις να της δείξεις πόσο πολύ την θες, εκτός από την κίνηση αυτή πρέπει να θυμάσαι ότι παίρνουμε πάντα μονό αριθμό λουλουδιών και τον ζυγό αριθμό τον συμπληρώνει το «λουλούδι» που επέλεξες για αποδέκτη σου.

Θυμάται λεπτομέρειες πάνω σου που ούτε εσύ θυμόσουν: Ε, ναι! Τι άλλος θες για να δεις ότι κάποιος σε θέλει όπως ο ξένος τουρίστας το ελληνικό πιτόγυρο; Τον πρώτο καιρό προκειμένου να γνωριστείτε έλεγε ο καθένας την ιστορία της ζωής του κι ίσως από αμηχανία μπήκατε και σε λεπτομέρειες που δε θα έπρεπε. Αυτές τις λεπτομέρειες για κακή και καλή σου τύχη τις θυμάται όμως. Θυμάται ό, τι του έχεις πει για ‘σένα και τη ζωή σου, την παρέα σου και τη δουλειά σου. Θυμάται οποιοδήποτε μικροπράγμα του έχεις εκμυστηρευτεί για τον απλό λόγο ότι όλα αυτά είναι κομμάτι δικό σου το οποίο θέλει να γίνει και δικό του.

BONUS! Σε διεκδικεί κάθε μέρα απ’ την αρχή: Μετά απ’ όλα αυτά, το πιο σημαντικό κατ’ εμέ, είναι το να σε διεκδικεί κάθε μέρα απ’ την αρχή. Να κάνει όλα αυτά, όχι κάθε μέρα με σκοπό να ξαπλώνει δίπλα σου το βράδυ και να σκέφτεται «Ουφ, αποστολή εξετελέσθη!» κι εσύ δίπλα του με χαμόγελο να σκέφτεσαι «Με θέλει πολύ, τελικά!», αλλά για να σου δείχνει ότι δε σε θεωρεί δεδομένο του και να προσπαθεί κάθε μέρα διεκδικώντας σε σαν την πρώτη μέρα που γνωριστήκατε. Όταν αυτός, λοιπόν, που έχεις δίπλα σου τιμά τον ορισμό της ιδιότητάς του, δρα και κάθε μέρα προσπαθεί για ‘σένα, ναι, σε θέλει πολύ.

Όσο δύσκολος κι αν είναι ο καιρός για πρίγκιπες και πριγκίπισσες, υπάρχουν κι οι άνθρωποι παλιάς κοπής. Εκείνοι που φορούν τις αξίες τους καπέλο και δεν το βγάζουν ούτε στη βροχή. Αν στη συγκεκριμένη εποχή, που ξέρεις πια πώς λειτουργεί, βρεις έναν τέτοιον τύπο, πρώτα τσίμπα τον εαυτό σου για να μη νομίζεις ότι ονειρεύεσαι, μετά δώσ’ του την ευκαιρία και το κίνητρο να είναι μαζί σου και πίστεψέ τον.

Κι αν συνεχίσει να σε κάνει να χαμογελάς, τότε παντρέψου τον, κάνε παιδιά μαζί του μπας και διαιωνιστεί το είδος και σωθεί αυτή η έρμη η κοινωνία.

 

Συντάκτης: Γεράσιμος Βλαχόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη