Σίγουρα αρκετοί θα έχετε ακούσει έστω και μια φορά στη ζωή σας για το πασίγνωστο γαλλικό μυθιστόρημα και τη μετέπειτα κωμική παραγωγή της μεγάλης οθόνης, “Φαντομάς”. Για να βάλω στο κλίμα κι εσάς που δεν έχετε ιδέα περί τίνος πρόκειται, ο τύπος αυτός ήταν ένας αδίστακτος εγκληματίας ο οποίος είχε το χάρισμα να μην εμφανίζεται ποτέ με την πραγματική του μορφή και να ξεγλιστράει σαν χέλι από το κυνήγι τις αστυνομίας, με αποτέλεσμα όλοι να γνωρίζουν την ύπαρξή του αλλά ποτέ κανένας να μην έχει καταφέρει να τον δει πραγματικά. Ο ήρωας αυτός μάλιστα, έγινε τόσο δημοφιλής στο κοινό που το όνομά του χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα ως χαρακτηρισμός που αποδίδεται μεταφορικά σε κάποιον ο οποίος είτε δεν εμφανίζεται ποτέ, είτε περιφέρεται σαν φάντασμα.

Εγώ λοιπόν, για το άρθρο αυτό, θα χρησιμοποιήσω τον χαρακτηρισμό και θα τον αποδώσω σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που φαίνεται να δρουν μέσω των social media κι οι οποίοι, ενώ ξεκινούν συζητήσεις μαζί σου, καταλήγοντας μάλιστα να μιλάτε για εβδομάδες, μήνες έως και χρόνια, δεν προτείνουν ποτέ να συναντηθείτε από κοντά ή όταν τολμήσετε να το προτείνετε εσείς, το αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι με διάφορες δικαιολογίες.

Η αλήθεια είναι πως στην αρχή έσπαγα το κεφάλι μου προκειμένου να καταλάβω τον λόγο που οι άνθρωποι αυτοί σε προσεγγίζουν κι ανοίγουν μια συζήτηση μαζί σου, που αρκούνται μόνο στη διαδικτυακή κουβέντα, που δεν έχουν την περιέργεια να σε γνωρίσουν από κοντά, καταλήγοντας πολλές φορές να κατηγορώ τον εαυτό μου και να λέω πως κάπου εγώ έκανα λάθος μέσα στην κουβέντα μας κι έσβησα την επιθυμία μιας ενδεχόμενης συνάντησης. Μέχρι που κάποια στιγμή, έπειτα από συζητήσεις με φίλους, ανασκαφή παλαιότερων ερωτικών βιωμάτων και κάποια χρόνια ψυχοθεραπείας, κατάφερα ν’ ανακαλύψω κάποιες ενδεχόμενες αιτίες που ένας φαντομάς μπαίνει στη ζωή σου χωρίς ν’ αποκαλύπτεται ποτέ πραγματικά.

 

Βολεύεται στην ασφάλεια των μηνυμάτων       

Καθόλου απίθανο, αν σκεφτούμε πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν το έχουν καθόλου με το λέγειν -ιδίως όταν αγχώνονται ή βρίσκονται σε πρωτόγνωρες γι’αυτούς καταστάσεις. Αντίθετα, έχοντας την τρομερή ικανότητα να εκφράζονται πολύ όμορφα γραπτώς, επιλέγουν τα μηνύματα καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα να σκεφτούν πριν απαντήσουν, να πάρουν τον χρόνο τους και να συντάξουν ακριβώς όπως θέλουν την απάντησή τους και να μην εκτεθούν αν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της κουβέντας τους πιάσετε απροετοίμαστους και δεν ξέρουν τι ν’ απαντήσουν. Έτσι λοιπόν, καταλήγουν να τρενάρουν μια ενδεχόμενη συνάντηση από φόβο μήπως τα θαλασσώσουν και γκρεμίσουν την επικοινωνία που έχουν καταφέρει να χτίσουν.

 

 

Παλεύει με προσωπικές ανασφάλειες                 

Άλλος ένας λόγος που κάποιος δεν προτείνει μια tet-a-tet συνάντηση είναι γιατί διακατέχεται από ανασφάλειες που τον κρατούν μακριά από το να κάνει αυτό το βήμα. Οι ανασφάλειες αυτές μπορεί να σχετίζονται με το σώμα του και την εξωτερική του εμφάνιση γενικότερα, την έλλειψη αυτοπεποίθησης, το έντονο αίσθημα ντροπής και κοινωνικού άγχους που μπορεί να νιώθει κάποιος όταν πρόκειται να συναναστραφεί άτομα που δε γνωρίζει κ.λπ. Όλα αυτά, τον οδηγούν να πιστεύει η συνάντησή δε θα πάει καλά και πως θα φέρει μόνο απογοήτευση.

 

Είσαι θύμα catfishing

Ένας ακόμη λόγος, καθόλου αθώος αυτή τη φορά, αφορά απάτες μέσω των dating apps που είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο και που αφορούν κλεμμένες ταυτότητες, με ψεύτικη ηλικία, φωτογραφίες, φύλο, όνομα και τα συναφή, με σκοπό να εξαπατήσουν τα θύματά τους διατηρώντας μια διαδικτυακή σχέση, χωρίς όμως να θέλουν να εκτεθούν με μια ενδεχόμενη αποκάλυψη της ταυτότητάς τους.

 

Λυπάμαι αλλά σε έχει για καβάτζα   

Καθόλου σπάνιο φαινόμενο πλέον, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου κάποιος, παρ’ όλο που διατηρεί σχέση με έναν άνθρωπο, φροντίζει μέσω των social media ν’ ανοίγει διάφορα μέτωπα με άλλα άτομα προκειμένου ν’ απολαύσει την καβλάντα που προσφέρεται μέσα από την ανταλλαγή μηνυμάτων. Έτσι, ενώ καταλήγεις ν’ αποκτάς ελπίδες πως θα βρεθείτε από κοντά και πως η γνωριμία σας μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι καλό, η άλλη πλευρά απολαμβάνει την σχέση της με τον άνθρωπό της έχοντας εσένα στο παρασκήνιο.

 

Καλώς ήρθες στο friendzone 

Κι αφού έχει περάσει εβδομάδα, μήνας άντε και χρόνος, συνειδητοποιείς πως η κουβέντα σας έχει χάσει πια τη σπίθα της ερωτικής έλξης με τα υπονούμενα, τα πειράγματα και τη λαχτάρα να είσαι πάνω από το κινητό και να περιμένεις το μήνυμα του άλλου. Αντίθετα, καταλαβαίνεις πως έχει μετατραπεί σε κομμάτι της καθημερινής σου ρουτίνας, σε μια πιο φιλική σχέση, καθώς έχετε καταλήξει πια να μιλάτε μέχρι και για τα γκομενικά σας και να ζητάτε συμβουλές, δημιουργώντας έτσι μια σχέση όμοια με εκείνη που έχεις με φίλους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως το πλαίσιο του να μιλάς με έναν άνθρωπο ο οποίος βολεύεται στο comfort zone των μηνυμάτων και της απρόσωπης γενικότερα επαφής, είναι για γερά νεύρα. Γι’αυτό λοιπόν φρόντισε να επιλέγεις ανθρώπους που θα θέλουν να σου δώσουν την ευκαιρία να τους γνωρίσεις και να σε γνωρίσουν, που δε θα βλέπουν την ώρα να βρεθούν μαζί σου, που θα κρατάνε τα λόγια, τις σκέψεις και τις ερωτήσεις που θέλουν να μοιραστούν προκειμένου να τα εκφράσουν στις συναντήσεις σας κι όχι πληκτρολογώντας τα πίσω από μια ψυχρή οθόνη. Να επιλέγεις εκείνους που εκδηλώνονται, τσαλακώνονται, νιώθουν κι εκφράζονται. Όχι εκείνους που κρύβονται πίσω από προσωπεία κι εξαφανίζονται με την ίδια ευκολία που εμφανίστηκαν. Να επιλέγεις ανθρώπους κι όχι φαντάσματα.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Χαρά Δράκου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου