Από την πρώτη στιγμή που αυτό το πλασματάκι είναι μια μικρή κουκίδα στον υπέρηχο, ξέρεις ότι μεγαλώνει μέσα από εσένα και έχει ανάγκη την αγάπη σου. Ξέρεις ότι τίποτα πια δε θα είναι το ίδιο. Ανησυχείς και εύχεσαι να πάνε όλα καλά μέχρι να έρθει στον κόσμο. Όταν αντικρίσεις το πρώτο του βλέμμα, κάτι μέσα σου ξυπνάει τη δική σου παιδική ψυχή, αυτή την αγνή και γαλήνια ψυχή, που μεγαλώνοντας λησμονείται. Το βλέπεις να κοιμάται ήσυχο αναπνέοντας απαλά και κρατάς αυτή την εικόνα κλειδωμένη στο κουτάκι της μνήμης σου.

Το γέλιο του είναι σαν ένας ακατάπαυστος καλπασμός στην καρδιά σου σε έναν δρόμο δίχως τέλος, τον δρόμο της ευτυχίας. Θέλεις όσο τίποτα άλλο να φυλάξεις αυτό το γέλιο από όλα τα θηρία του κόσμου, όπως ένα άγριο θηλαστικό που ορμά για να σώσει τα μικρά του. Ξέρεις ότι δε θα μπορείς να είσαι πάντα ο προστάτης του γιατί κάποια στιγμή θα ανοίξει τα φτερά του να πετάξει μόνο του μακρυά σου. Μπορείς όμως να το μάθεις πώς να είναι αυτόνομο, να μη φοβάται τα σκοτάδια που θα έρθουν και να τα γεμίζει με το φως του. Εάν είναι γεμάτο από τη δική σου την αγάπη θα μπορεί να δώσει αγάπη και σε όσους βρεθούν στο δρόμο του. Θέλεις να καταφέρει να πραγματοποιήσει όλα του τα όνειρα χωρίς να αφήσει τίποτα απωθημένο, έχοντας την ελπίδα ότι όσα εμπόδια και να συναντήσει θα τα αντιμετωπίσει με θάρρος και δυναμισμό. Ακόμα όμως και στις ήττες του εσύ θα ξέρεις ότι το έχεις διδάξει πως να χάνει και πότε πρέπει να υποχωρεί.

Θα υπάρξουν πολλές στιγμές που θα νιώθεις ανεπαρκής και ο φόβος θα κατακλύζει τις σκέψεις σου, μην τυχών και δεν τα καταφέρεις να είσαι το σωστό παράδειγμα για εκείνο. Αρχίζεις να ψάχνεις στο διαδίκτυο και να μελετάς βιβλία για να δεις ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι διαπαιδαγώγησης, με αποτέλεσμα να χάνεσαι σε ένα βουνό από πληροφορίες, νιώθοντας απελπισία. Η κούραση θα είναι διαρκής, αλλά θα ξέρεις ότι αξίζει με χίλια να προσπαθείς κάθε μέρα με όλες σου τις δυνάμεις. Όσο και αν αργότερα η σχέση σας δοκιμαστεί, μέσα του θα ξέρει ότι είσαι το στήριγμα του και η αγκαλιά σου θα είναι ανοιχτή για να το κλείσει μέσα.

Αισθάνεσαι την υποχρέωση να του μάθεις να σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους και να έχει πίστη στην ατομική του ελευθερία. Θέλεις να παλέψεις να μην του περάσεις καμία στερεοτυπική αντίληψη, ώστε να είναι απαλλαγμένο από πεποιθήσεις που κουβαλάμε χρόνια τώρα και μας τραβάνε πίσω. Ενάντια στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, οφείλεις να παλεύεις για ένα καλύτερο αύριο και να διεκδικείς αυτό που του αξίζει. Θέλεις όσο τίποτα στον κόσμο να βλέπεις τα μάτια του να λάμπουν από ευτυχία και την ψυχή του να παραμείνει χωρίς ψήγματα απογοήτευσης.

Όση λοιπόν είναι η αγάπη που θα δώσεις τόσα κενά θα μπορέσει να καλύψει αργότερα. Πρόσεξε όμως, η αγάπη σου να μη γίνει ασφυκτική. Το παιδί σου είναι μια ξεχωριστή οντότητα με δικό του προορισμό. Να φροντίσεις να είσαι συνοδοιπόρος και όχι αυστηρός κριτής στη ζωή του. Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος και σίγουρα θα υπάρξουν λάθη που αναπόφευκτα θα κάνεις όσο και αν προσπαθήσεις να τα αποφύγεις. Βοήθησε το απλώς να αναγνωρίζει την αξία του και να μην επιτρέπει σε κανέναν να ξεπερνά τα όρια του. Δίδαξε του να έχει ελεύθερη σκέψη και να επιδιώκει να είναι δίκαιο απέναντι στους άλλους και σε σχέση με τον εαυτό του. Όλα εκείνα τα σ’ αγαπώ που του είπες και του ψιθύρισες στο αυτί του ενώ κοιμόταν και όλες εκείνες οι προσευχές που έκανες όταν ήταν άρρωστο ή στεναχωρημένο, θα πιάσουν τόπο. Μεγαλώνοντας θα ανατρέχει στις μνήμες του και θα θυμάται ότι ήσουν εκεί για εκείνο και αυτό αρκεί.

Συντάκτης: Ειρήνη Φιλανδριανού
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη