Αχ καλοκαιράκι… Κάποιοι το έχουν συνδεδεμένο  με θάλασσες, ξέφρενα beach parties, cocktails και νησιά. Για κάποιους άλλους πάλι, μια λέξη έρχεται να καταστρέψει όλα τα προαναφερθέντα (μετά τα κουνούπια και τη ζέστη φυσικά): Οι γάμοι! Μην το αρνείσαι, έστω και μια φορά σε αυτή σου την ύπαρξη χρειάστηκε να παρευρεθείς στο γεγονός αυτό του καλοκαιριού, άλλοτε σαν κοντινό μέλος κι άλλοτε πάλι, ως απλός καλεσμένος. Αν πάλι,  είσαι από τους τυχερούς  που ακόμη δεν τους έχει έρθει το προσκλητήριο ή αν αυτή τη στιγμή που διαβάζεις, κάνεις ένα δειλό πλάγιο eye contact με το προσκλητήριο που έχεις ήδη πάνω στο τραπέζι σου, κάτσε αναπαυτικά στο αγαπημένο σου spot γιατί σήμερα είμαι το μικρό διαβολάκι στα αριστερά σου που θα σου αραδιάσω μερικές από τις πιο σωτηρίες δικαιολογίες που θα σε απαλλάξουν ανώδυνα από τις φράσεις: «Και στα δικά σου» και το άλλο το πετυχημένο «Εσείς πότε με το καλό;».

 

Δικαιολογία Νο 1: Ο/Η σύντροφος σου

Αν αυτή η λίστα σε βρίσκει, είτε σε μακροχρόνια σχέση ή σε φρέσκο, νεοφερμένο φλερτάκι – σχέση, έχεις ήδη σωθεί και δεν το ξέρεις! Το να ρίξεις τις ευθύνες στο σύντροφο σου για να αποφύγεις ένα τέτοιο ευτυχές γεγονός, φαντάζει μια από τις πιο ιδανικές λύσεις τη συγκεκριμένη στιγμή· και πίστεψε με είναι. Ίσως κάτι να έχετε κανονίσει από κοινού για εκείνη την ημερομηνία, που δε θα σου επιτρέψει να παρίστασαι, αν και θα το ήθελες πολύ. Παρόλα αυτά είναι ένα γεγονός που συνήθως δικαιολογείται φτάνει να ξεκαθαρίσεις στη δικαιολογία σου ότι δύσκολα μπορεί να μεταβληθεί και σαφώς σε δεύτερο χρόνο να αλλάξει. (αυτά τα ήδη κανονισμένα, trust me, είναι πάντοτε τα καλύτερα σε αυτές τις περιπτώσεις).

 

Δικαιολογία Νο 2: We are family

Φυσικά και η οικογένεια μας παίζει έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην καθημερινότητα και τη ζωή μας αυτή καθεαυτή, και μάλλον ήρθε η ώρα να το αποδείξει για μια ακόμη φορά. Το ιδανικό σκηνικό – λύση θα φάνταζε κάπως έτσι στη δίκη μας περίπτωση: έχεις λάβει ήδη το προσκλητήριο και η ημερομηνία, όλως τυχαίως, συμπίπτει με την ημερομηνία που παντρεύεται και η τρίτη ξαδέλφη της θείας του μπαμπά σου σε ένα γραφικό μέρος/ χωριό/πόλη/ νησί  και «δυστυχώς» θα πρέπει να παρευρεθείς οπωσδήποτε· άλλωστε δε βλέπεστε και συχνά. Σαν backup πλάνο της κατηγορίας αυτής, έρχονται να προστεθούν οι οικογενειακές συναθροίσεις. Ασφαλώς και τη μέρα του μυστηρίου, έχει κανονιστεί οικογενειακό τραπέζι με αδέρφια, θείους, ξαδέρφια, ανίψια που θα έρθουν για λίγες μέρες από τον τόπο τους. Αυτή τους επομένως η guest εμφάνιση σε αναγκάζει λόγω των περιστάσεων όσο και του συναισθηματικού υπόβαθρου να μη βρίσκεσαι σε αυτόν τον γάμο που ξέρουμε πως τόσο ήθελες να πας!

 

Δικαιολογία Νο 3: Υπερωρίες 

Καλοκαίρι είναι και είσαι από εκείνους που το πρόγραμμα τους είναι ιδιαίτερα αναστατωμένο και καθόλου σταθερό, το εργασιακό τους περιβάλλον απαιτεί υπερωρίες, και το αφεντικό είναι κάπως φειδωλό σχετικά με τις άδειες. Bingo! Η ιδανική λύση για να αποδράσεις από τα δεσμά του γαμήλιου καλέσματος που ήθελες διακαώς να αποφύγεις. Ήρθε η στιγμή να ξεδιπλώσεις – με μέτρο πάντα για μην καρφωθούμε κιόλας – όλες σου τις υποκριτές ικανότητες δηλώνοντας τα κατά πόσο πολύ χρήσιμη και πολύτιμη καθίσταται τούτη τη στιγμή η παρουσία σου στη δουλειά σου επισημαίνοντας παράλληλα τη σημαντικότητα του ρόλου σου. Στο σημείο αυτό θα αποσαφηνίσεις πλήρως το πόσο απαιτητικές είναι φέτος οι εργασιακές σου συνθήκες, καταλήγοντας πως άτομα σαν εσένα αποκλείεται να λείπουν εκείνες τις ημερομηνίες. Συν του ότι δεν έχετε και επαρκή προσωπικό για να καλύψει τυχόν έκτακτες άδειες όπως έτυχε να είχατε άλλες χρονιές για παράδειγμα. Come on όλα έτοιμα στο πιάτο σου τα δίνω Για να γίνει ακόμα πιο πιστευτό μη διστάσεις να προσθέσεις πως το αφεντικό σου, έχει ήδη δυστυχώς κανονίσει τις καλοκαιρινές σας άδειες και η δίκη σου δε συμπίπτει με τις ημερομηνίες του μυστηρίοΥ. Ποιος συνάδελφος να βρεθεί τώρα, τελευταία στιγμή να σε καλύψει ή να ανταλλάξει τη δίκη του άδεια με τη δίκη σου;

 

Δικαιολογία Νο 4: Διακοπούλες!

Τι; Εσύ άνθρωπος δεν είσαι; Δεν πρέπει να φύγεις να ξεσκάσεις λίγες μέρες; Καλοκαίρι είναι! Τι φταις εσύ που κάποιοι αποφάσισαν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου, τη στιγμή που εσύ έδινες μάχη για να διαπραγματευτείς την καλοκαιρινή σου άδεια; Θα σου πω εγώ…ασφαλώς και δεν φταις. Απλώς δε θα μπορέσεις να πας σε αυτόν τον γάμο. Έχεις κλείσει διαμονή, εισιτήρια, έχετε ταιριάξει τις άδειες με τους φίλους σου και δύσκολα ξε-κανονίζονται αυτά. Ωραίο το καλοκαιράκι, αλλά είναι και περίοδος αιχμής, μην το ξεχνάμε αυτό.

Κάπου εδώ,οι δικαιολογίες και σε αυτή τη λίστα έφτασαν στο τέλος τους. Ελπίζω να τις βρήκες χρήσιμες, και γιατί όχι; Ίσως να αξιοποιήσεις και μερικές κάποια στιγμή. Life is easy, και μην πολύ σκας. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάνουμε πράγματα που δε μας ευχαριστούν. 

Συντάκτης: Μάριον Μπαλαούρα
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη