Τελικά στα ταξίδια χωρίς προορισμό απολαμβάνεις τη διαδρομή και ας μην οδηγήσει πουθενά; Ή μήπως η προσδοκία ότι κάπου θα φτάσεις στο τέλος σε διαλύει; Μαγικοί και συνάμα περίπλοκοι οι άνθρωποι που είναι ταξίδια χωρίς προορισμό, τι συμβαίνει όμως όταν τους ερωτεύεσαι; Είναι ο έρωτας με έναν τέτοιον άνθρωπο τόσο μελωδικός και όμορφος όσο τον ακούμε από τα χείλη της Μαρίνας μας; Ή μήπως απλά δημιουργούμε αυταπάτες; Είναι τόσο εύκολη η αναμονή; Να περιμένουμε τον άλλον; Ή ακόμα και αν επιλέξουμε να ταξιδέψουμε μαζί του, για όσο πάει, θα το αντέξουμε;  Ή μήπως αυτό το ταξίδι χωρίς σίγουρο και δεδομένο προορισμό, έχει την τάση στο τέλος να μας φθείρει και να μας αναλώνει;

Πολλά τα ερωτήματα που δημιουργούνται, και σίγουρα ακόμα περισσότερες οι απαντήσεις. Σωστό και λάθος στον έρωτα δεν υπάρχει. Στο κάτω – κάτω για να κρίνεις αν κάτι είναι σωστό ή λάθος πρέπει να έχεις καθαρή αντίληψη. Και ποιος έχει καθαρή αντίληψη όταν βρίσκεται στα δεσμά του έρωτα; Σίγουρα κανείς. Για εμένα λοιπόν ένα είναι το δεδομένο, τα ταξίδια είναι μαγικά, αναγκαία και λυτρωτικά και σημασία όντως  δεν έχει  ο προορισμός αλλά η παρέα. Στο κάτω – κάτω μπορεί να πήγες κάποια στιγμή στο μέρος που από μικρός ονειρευόσουν αλλά να μην τον ευχαριστήθηκες, πολύ απλά γιατί δεν ήσουν με τον σωστό άνθρωπο. Και αντίθετα, μερικές φορές καταλήγουμε σε μέρη που ποτέ δεν ονειρευόμασταν να πάμε, αλλά εν τελεί ήταν όνειρο, πολύ απλά γιατί ήμασταν με τον άνθρωπο μας.

Αλλά ξέρεις ποια είναι η παγίδα εδώ; Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν ο άνθρωπος που επιλέγουμε να ταξιδέψουμε είναι ο άνθρωπος μας.  Ή ίσως για εκείνη τη δεδομένη στιγμή είναι, αλλά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτό αλλάξει. Και αυτό είναι κάτι δύσκολο, αλλά απόλυτα εντάξει. Οπότε, έχουμε και λέμε. Αν κάπου στη δίκη σου διαδρομή τύχει και ερωτευτείς έναν άνθρωπο «ταξίδι χωρίς προορισμό», προτείνω να ταξιδέψεις μαζί του. Άλλωστε συναντηθήκατε σίγουρα για κάποιο λόγο και είναι κρίμα να μη μάθετε ποιος είναι αυτός. Στην καλύτερη θα έχεις βρει τον άνθρωπο που μπορείς να ταξιδεύεις οπουδήποτε. Στη χειρότερη, θα ταξιδέψεις και θα γυρίσεις πίσω μόνος αλλά γεμάτος εμπειρίες και μαθήματα.

Όμως, για το δικό σου καλό θέλω να θυμάσαι δυο τρία πραγματάκια. Δε χωράμε όλοι στις ίδιες αγκαλιές και αυτό πρέπει να το αναγνωρίζουμε και να φεύγουμε πριν διαλυθούμε τελείως. Γιατί το ταξίδι της επιστροφής θα χρειαστεί να το κάνουμε μόνοι, και χρειαζόμαστε εφόδια. Πάρε πτήσεις, λεωφορεία, τρένα, αμάξι και ό,τι άλλο χρειαστεί, φτάνει να το δοκιμάσεις. Κρατά τα αποκόμματα από κάθε εισιτήριο, φωτογραφίες, δώρα και carte postale.   Ερωτεύσου όσο πιο έντονα μπορεί να αντέξει η καρδιά σου, αλλά να θυμάσαι πως όπως μερικά ταξίδια δεν οδηγούν σε προορισμό, έτσι και μερικοί έρωτες δεν οδηγούν σε σχέση. Και μην το παίρνεις προσωπικά αυτό. Πάρ’ το ως δώρο, γιατί δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί ώστε να ταξιδεύουν τόσο πολύ. Κάθε ταξίδι είναι ένα μάθημα ώστε να μην κάνουμε τα ίδια λάθη στο επόμενο. Και ελπίζω να έχεις καταλάβει ότι όπου ταξίδι σημαίνει έρωτας και  άνθρωπος. Εύχομαι πολλά ταξίδια, με ή χωρίς προορισμό, ότι ταιριάζει καλύτερα στην ψυχή  του καθενός μας. 

Και να θυμάστε, το καλύτερο ταξίδι είναι αυτό που δεν έχουμε πάει ακόμα (τις περισσότερες φορές). 

 

Συντάκτης: Χριστιάνα Ζ.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη