Εμείς οι άνθρωποι, φαίνεται να έχουμε γεννηθεί με πολλά προτερήματα συγκριτικά με άλλους οργανισμούς. Απ’ τα σπουδαιότερα, είναι το γεγονός ότι δε βρεθήκαμε απλώς τοποθετημένοι σε ένα μέρος, ανήμποροι να πάμε κάπου αλλού. Δεν έχουμε ρίζες! Αντίθετα, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράγματα, να φύγουμε απ’ όπου δε μας αρέσει, να σχεδιάσουμε τη ζωή μας. Να ταξιδέψουμε!

Για τους λάτρεις των ταξιδιών, απαραίτητο προσόν αποτελεί η αποφασιστικότητα. Μιζέριες δε χωράνε. Αν διαρκώς σκέφτεσαι και λες «αυτή τη χώρα θέλω να πάω να την δω», τότε να πας και να την δεις. Με τα λόγια δεν έκανε ποτέ κανείς τίποτα!

Σίγουρα, η οργάνωση ενός ταξιδιού δεν είναι εύκολο πράγμα. Ίσως αυτός είναι κι ο λόγος που τα ταξίδια δεν είναι για όλους. Όσοι επιλέγουν να ταξιδεύουν, κάνουν θυσίες. Γι’ αυτούς, οι κραιπάλες είναι σίγουρα μειωμένες σε σχέση μ’ όσους επιλέγουν να μην κάνουν ταξίδια. Σχεδόν συνέχεια, ένας οικονομικός προϋπολογισμός είναι αυτός που κατευθύνει και οριοθετεί τις επιλογές τους. Κερδίζουν όμως πολύ διαφορετικά πράγματα.

Ταξιδεύοντας, γνωρίζεις καλύτερα τον κόσμο και τους ανθρώπους. Στη ζωή το σημαντικότερο πράγμα που έχουμε είναι οι στιγμές, γι’ αυτό και προσπαθούμε να τις κάνουμε, όσο το δυνατόν, πιο όμορφες! Τις καλύτερες φωτογραφίες τις βγάζουμε με τα μάτια. Από μνημεία, μουσεία, ακτές, μικρά νησιά μέχρι τα πιο τρομακτικά λούνα παρκ. Όσα αντικρίζουν τα μάτια σου στα ταξίδια είναι μοναδικά, ένα προς ένα.

Εξερευνώντας τον κόσμο, θα δεις διαφορετικές συνήθειες, νοοτροπίες, φαγητά, γλυκά, εμφανίσεις. Αρκεί μονάχα να είσαι τολμηρός, να μη λες όχι σε οτιδήποτε καινούριο. Πίστεψέ με, το διαφορετικό δε θα σε απογοητεύσει. Ακόμη και στους ανθρώπους.

Είναι μαγεία να γνωρίζεις νέους ανθρώπους, με άλλα ενδιαφέροντα και με  μυστήριο χαρακτήρα. Ανθρώπους που έχουν διαφορετικές συνήθειες από εσένα κι απόψεις για τη ζωή. Που τολμούν όπως κι εσύ, απλώς γιατί δεν τους αρέσει η στασιμότητα.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο κέρδος των ταξιδιωτών, αποτελεί η σχέση που έχουν καταφέρει να χτίσουν με τον ίδιο τους τον εαυτό. Μέσα σε αεροπλάνα, τρένα και πλοία σχεδιάζουν, γράφουν, διαβάζουν και σκέφτονται πολύ. Ανακαλύπτουν μαζί με νέους τόπους, τις πιο καλά κρυμμένες πτυχές του εαυτού τους.

Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τις εξορμήσεις, τα βρίσκουν καλύτερα με το μέσα τους, είναι συμφιλιωμένοι με το ποιοι πραγματικά είναι. Βρίσκουν την ηρεμία σε πολύ διαφορετικά, μικρά ίσως λέγαμε πράγματα, είναι μεν τολμηροί, αλλά η γαλήνη είναι αυτή που πραγματικά επιζητούν. Συλλέκτες εμπειριών, ζουν στο έπακρον και βλέπουν κάθε μικρή σπιθαμή του χάρτη ως μια νέα πρόκληση.

Αν αυτό που πραγματικά θέλεις είναι να επισκεφτείς ένα νέο μέρος, να εξερευνήσεις τον κόσμο μας, δεν έχεις άλλη επιλογή παρά ν’ αρχίσεις να το οργανώνεις. Eφόσον δεν υπάρχει τίποτα που να σε δεσμεύει, μη μένεις στα λόγια. Με μικρές οικονομίες, σιγά-σιγά θα τα καταφέρεις. Σχεδίασέ το όπως πρέπει και η συνέχεια θα είναι εγγυημένα απ’ τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής σου.

Άλλωστε, τι νόημα θα είχε η ζωή μας χωρίς αυτές τις μικρές δόσεις ευτυχίας;

 

Συντάκτης: Κλειώ Γεωργαντοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου