Φλερτ. Μία λέξη, χιλιάδες αισθήσεις κι άλλες τόσες αναμνήσεις. Αμήχανες συζητήσεις, βλέμματα επίμονα, ώρες αναμονής πάνω από ένα κινητό για ένα μονάχα μήνυμα. Πολλοί θα παραδέχονταν ότι σίγουρα είναι πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό το στάδιο πριν τη σχέση, ίσως περισσότερο κι απ’ την ίδια τη σχέση. Βέβαια, δε θέλει κόπο αλλά τρόπο για να συντηρηθεί όλος αυτός ο ενθουσιασμός και να μην ξεθωριάσει ποτέ, αλλά ίσα-ίσα να απογειωθεί.

Πρέπει ακόμη, όμως, να παραδεχτούμε ότι δεν είναι όλοι καλοί στο να φλερτάρουν. Υπάρχουν οι πιο παρορμητικοί αλλά κι οι πιο ντροπαλοί. Εκείνοι που δεν κομπλάρουν κι έχουν κάθε τρόπο να γοητεύσουν το υποψήφιο ταίρι τους κι εκείνοι που όταν γουστάρουν πολύ, τα χάνουν. Ας μη βιαζόμαστε να τους κρίνουμε, λοιπόν, ας δίνουμε μια κανονική ευκαιρία σε κάθε νέο άνθρωπο που γνωρίζουμε, χωρίς να τον περνάμε από απανωτά τεστ, περιμένοντας το πρώτο λάθος για να τον απορρίψουμε.

Οι άνθρωποι θέλουν χρόνο κι οικειότητα για να ανοιχτούν και να μας δείξουν τον εαυτό τους και συχνά οι άμυνές τους ή ο τρόπος τους μας φαίνεται παρεξηγήσιμος, αφού δεν τους ξέρουμε ακόμα καλά, για να τους κατανοήσουμε. Κυρίως όταν πρόκειται συζητήσεις μέσω μηνυμάτων. Όλοι μας, ανεξαιρέτως, έχουμε βρεθεί στη θέση του «Με ξενερώνει με αυτά που μου λέει» αλλά και του «Λες να ξενερώνει με αυτά που λέω;».

Η απάντηση είναι μία: δε βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Στην προσπάθειά μας και απ’ τον ενθουσιασμό μας να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο, αναλύουμε διάφορα θέματα που πολλές φορές καταλήγουν σε άλλα κι οι συζητήσεις μας όλο και γίνονται βαθύτερες.  Στις κουβέντες αυτές, λοιπόν –και παίρνοντας ως δεδομένο πως ούτε γνωριζόμαστε πολύ καλά ούτε έχουμε οπτική επαφή ώστε να κρίνουμε κι αντιδράσεις, βλέμματα, κινήσεις–  είναι πολύ πιθανό να παρερμηνεύσουμε και να παρερμηνευτούμε. Κι αυτό, γιατί πρόκειται για επικοινωνία διαδικτυακή, όχι τόσο άμεση και μέσω γραπτού λόγου, που πάντα έχει τον κίνδυνο να μεταφραστεί αλλιώς.

Η αλήθεια είναι ότι ο συνομιλητής σου πίσω απ’ την οθόνη έχει σκεφτεί πολλή ώρα την απάντησή του (ή είχε έστω τη δυνατότητα να το κάνει) πριν σου τη στείλει, ειδικά όταν είστε ακόμα στο αρχικό στάδιο της γνωριμίας. Αυτό που πραγματικά θέλει συνήθως είναι να σε εντυπωσιάσει με τις ατάκες του. Να παρουσιάσει τον εαυτό και τις θέσεις του όσο καλύτερα μπορεί. Και πολλές φορές εξαιτίας αυτού του άγχους και της υπερβολής, την πατάει.

Άλλωστε, δεν το έχουν όλοι με τον γραπτό λόγο, δεν είναι όλοι ποιητές ή συγγραφείς. Το γεγονός πως οι απαντήσεις αυτές θα μείνουν και θα μπορούν να διαβαστούν ξανά και ξανά και να κάνουν κύκλο στον φιλικό περίγυρό σου, χειροτερεύει κι άλλο την κατάσταση. Μέσω μηνυμάτων, για να μη θεωρηθούμε χαζοί δε ρωτάμε ακόμα κι αν δεν καταλάβουμε κάτι (τόσο χαζοί!) κι έτσι πιθανότατα να έδωσε μια άσχετη για σένα απάντηση σύμφωνα με αυτό που θεώρησε πως εννοούσες. Κάτι τέτοιο επομένως μπορεί να σε παραξενέψει ή να ερμηνεύσεις αλλιώς το ύφος των γραφομένων του και να θεωρήσεις το μήνυμά του απότομο, ενώ δεν το εννοούσε έτσι.

Μία ατάκα που δεν ήρθε όπως την περίμενες ή που παρεξηγήθηκε στην πορεία, σε καμία περίπτωση, δεν αρκεί για να βγάλεις συμπεράσματα, πόσο μάλλον για να απορρίψεις έναν άνθρωπο. Μη βιαστείς από ένα άψυχο μήνυμα (που εσύ του δίνεις φωνή κι άρα το χρωματίζεις) να κρίνεις αν σε δε θέλει, σε βαριέται, ή οτιδήποτε άλλο αρνητικό σκεφτείς.

Ίσα-ίσα, αναλογίσου, ότι επιλέγει να περνάει το χρόνο του μιλώντας μαζί σου, γιατί αυτό είναι που θέλει να κάνει. Δεν τον αναγκάζει κάνεις. Απλά το άγχος πιθανώς να τον ξεπερνά. Όλοι ανεξαιρέτως αξίζουν μια ακόμα ευκαιρία, ειδικά όταν δεν είμαστε 100% σίγουροι για το λόγο που τους απορρίψαμε. Ο έρωτας είναι ίσως το δυσκολότερο παιχνίδι, θέλει χρόνο και προσπάθεια και, κυρίως, υπομονή.

Μην προδικάζεις, λοιπόν, καταστάσεις. Ένα μήνυμα δεν αρκεί για να σε απογοητεύσει, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι και κάποιον που θέλεις πολύ. Εξάλλου, αν ο άνθρωπος που μιλάμε αξίζει πραγματικά, θα το δείξει ο χρόνος, όχι μερικοί ψηφιακού χαρακτήρες. Αλίμονο αν οι συναναστροφές στηρίζονταν σε ένα λάθος διατυπωμένο μήνυμα ή σε μια παρεξηγημένη απάντηση. Είναι πολλά παραπάνω. Πολλά πιο όμορφα, ιδιαίτερα, ενδιαφέροντα, ανατρεπτικά παραπάνω.

 

Συντάκτης: Κλειώ Γεωργαντοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη